(upd10) Με συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και έγκριση για εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα ολοκληρώθηκε η σημερινή (15 Ιουνίου 2017) συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, με τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι τα όποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Η πρώτη υπο-δόση θα εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου 2017 και θα έχει ύψος 7,7 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι, αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους.
Η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα καλύψει το χρέος και τις ανάγκες της Ελλάδας για το α’ 3μηνο του 2017, με τα 6,9 δισ. από τα 7,7 δισ. θα δοθούν για αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, σε καθεστώς αναμονής για 14 μήνες, και με δυνητικό ποσό δανεισμού 1,8 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup αποφάσισε επίσης να επεκτείνει την σταθμισμένη μέση διάρκεια λήξης των δανείων (WAM) με την δυνατότητα επέκτασης 0 έως και 15 χρόνια.
Όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, αυτά τα μέτρα δεν συνεπάγονται πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των παραδοχών για την εκπόνηση της έκθεσης βιωσιμότητας DSA και των πραγματικών εξελίξεων στην ανάπτυξη την περίοδο μετά το πρόγραμμα, το EFSF θα προσαρμόζεται σε διάφορα δεδομένα.
Θα συμφωνηθεί ένας μηχανισμός που θα προσδιρίζει πλήρως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του ESM για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα κριτήρια αναφοράς.
Τα Eurogroup και τα EWG θα εργαστούν περαιτέρω για το θέμα του χρέους από το 2018.
Στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο, θα ληφθούν μέτρα.
Η ακριβής βαθμονόμηση αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να υπάρξει συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.
Η DSA, αν και βασίζεται σε επιφυλακτικές υποθέσεις, θα λάβει επίσης υπόψη τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Από το Eurogroup προέκυψε επίσης πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον μηχανισμό της «Συμφωνίας Επί της Αρχής», δηλαδή θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τους επόμενους 14 μήνες.
Αναγνωρίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα σχετικά με τις πολιτικές, η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στο Εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την κατ'αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνη αναμονή.
Τσακαλώτος: Ξεκάθαρο μονοπάτι για έξοδο από το πρόγραμμα - Σαφήνεια για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασηςστη του Eurogroup έκανε λόγο για "περισσότερο φως στην άκρη του τούνελ" και για "ξεκάθαρο μονοπάτι για έξοδο από πρόγραμμα".
"Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης» ανέφερε.
"Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό, δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ "πιο υποστηρικτή από την 22α Μαΐου" και είπε πως μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός "δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι: ενώ δεσμεύτηκε να κάνει «το παν για να γυρίσουμε σελίδα».
Σχετικά με την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, είπε πως το ζήτημα "είναι τεχνικής φύσης, πολιτικής φύσης είναι η δέσμευση".
"Είμαι ευτυχέστερος σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα" δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι το χρέος εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης και πως πλέον η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένου αντίστοιχου μηχανισμού».
Ενώ ανέφερε πως από απόψε υπάρχει «περισσότερη σαφήνεια για τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό και τις χρηματαγορές".
Schaeuble: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 την συμφωνία για την Ελλάδα και τη συμφωνία ου επιτεύχθηκε σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επιμένοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, νωρίτερα ο Schaeuble δήλωσε πως εναπόκειται στην γερμανική βουλή να αποφασίσει κατά πόσο η συμφωνία συνιστά μια θεμελιώδη αλλαγή στο υπάρχον πρόγραμμα για την Ελλάδα.
"Όπως αντιλαμβανόμαστε δεν πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα", τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
"Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της".
"Για αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Schaeuble.
Επιπλέον μέτρα, όπως η ελάφρυνση του χρέους, θα εξεταστούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος, πρόσθεσε.
"Εάν επιπλέον μέτρα κριθούν αναγκαία στο τέλος του προγράμματος μπορούμε να τα λάβουμε", τόνισε
"Η προσδοκία είναι ότι το σχέδιο θα στεφθεί με επιτυχία", κατέληξε.
Dijsselbloem: Συμφωνία για τη β' αξιολόγηση - Θα επιτραπεί στην Ελλάδα να γυρίσει στην ανάπτυξη
Το κλείσιμο της β'αξιολόγησης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά την ολοκήρωση της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα είπε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα με συμφωνία "Επί της Αρχής" χωρίς νέο δάνειο μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα απομείωησης του ελληνικού χρέους.
Όσον αφορά το χρέος ο κ δήλωσε ότι το "συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαίου 2016".
Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες.
Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.
Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060".
Επίσης ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι "επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM ως 15 χρόνια".
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.
Σε σχέση με το μακροπρόθεσμο πλάνο ανέφερε «το Eurogroup μελέτησε σενάρια για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων και δυσμενών συνθηκών για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.
Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε.
Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος».
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε εν συνεχεία πως "οι αρχές του ESM θα εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε.
Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος με σκοπό τον επόμενο χρόνο να μπούμε σε χρονιά ανάπτυξης.
Τέλος ο κ. Dijsselbloem σχολίασε: "Πολλά από τα προαπαιτούμενα δεν ήταν αμελητέα, το δημοσιονομικό, η ενέργεια και άλλοι τομείς.
Η συμφωνία είναι σπουδαία".
Regling: Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2017 η πρώτη υπο-δόση, ύψους 7,7 δισ. ευρώ
Στις αρχές Ιουλίου θα εκταμιευτεί η πρώτη υπο-δόση, ύψους 7,7 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι, αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους.
Σύμφωνα με τον Regling, η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα καλύψει το χρέος και τις ανάγκες της Ελλάδας για το α’ 3μηνο του 2017.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα 6,9 από τα 7,7 δισ. θα δοθούν για αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ο Regling τόνισε ότι θα υπάρξει σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος που ίσως χρειαστούν με το τέλος του προγράμματος.
Όπως δήλωσε, οι εταίροι της Ε.Ε. έδειξαν σοβαρότητα απέναντι στην Ελλάδα, ενώ η χώρα τήρησε δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα.
Ο επικεφαλής του ESM, χαρακτήρισε «άκρως εντυπωσιακό» το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016, τονίζοντας πως λίγες χώρες το επέτυχαν.
Ο Regling δήλωσε πως ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα 31,7 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τον EFSF, το ποσό ανέρχεται σε 173 δισ. ευρώ, αναφέροντας πως εξοικονομήθηκαν 9,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τους ευνοϊκούς όρους του ESM.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως η ρευστότητα της Ελλάδας θα είναι καλή μέχρι το τέλος του 2017.
Όπως τόνισε, οι πληρωμές χρέους της Αθήνας για το υπόλοιπο 2017 είναι μικρές, αναφέροντας πως θα έχει πλεόνασμα για το έτος.
Lagarde: Επί της αρχής η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Σε αναμονή για 14 μήνες
Πρόγραμμα επί της αρχής προγράμμα, χωρις χρηματοδότηση, θα προτείνει η C. Lagarde στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup.
Η C. Lagarde τόνισε ότι "διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας".
"Εγώ θα προτείνω την έγκριση επί της αρχής μίας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Θα είναι 2 δισ. δολάρια.
Κινούμαστε έτσι γιατί αναμένουμε τις πολιτικές που πρέπει να λάβει η Ελλάδα και έπειτα είναι η βιωσιμότητα.
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα.
Δεν περιμέναμε να εκπληρωθούν και τα 140 προαπαιτούμενα αλλά στα 7 βασικά που επικεντρωθήκαμε υπήρξε ξεκάθαρη πρόοδος", τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Επίσης τόνισε ότι "διατηρούμε τα οφέλη που σημείωσε η Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις.
Έχουμε χρόνο να δούμε τι θα γίνει με την ελάφρυνση χρέους" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, η C. Lagarde αναφέρθηκε στην πάγια αρχή του ΔΝΤ ότι "κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ".
"Η Ελλάδα ωφελείται γιατί αποφεύγουμε κρίση με απόφαση, διατηρείται η προπάθεια των μεταρρυθμίσεων" τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ουσιαστικά το θέμα της βιωσιμόττητας του χρέους παραπέμπετει για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 δηλαδή 14 μήνες ακόμα αναμονή.
Moscovici: Μετά το τέλος του προγράμματος δεσμευόμαστε για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Τη δέσμευση για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ευρωπαίων αξιωματούχων και της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σημερινού (15 Ιουνίου 2017) Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Moscovici στην αρχή των δηλώσεων του εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς «έκανε μία προσπάθεια άνευ προηγουμένου για να τηρήσει τις υποσχέσεις της».
Στη συνέχεια έκανε λόγω για μία σπουδαία συμφωνία, «αφού τα προαπαιτούμενα 2ης αξιολόγησης ολοκληρώθηκαν».
«Μετά από κόπους των Ελλήνων καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αξιολόγηση.
Πολλή σπουδαία συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε θάρρος, έκανε πολλή δουλειά.
Πρέπει να αναγνωριστούν η προσπάθεια και το θάρρος των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης».
Και συνέχισε:
«Καταφέραμε να συνομολογήσουμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα.
Μετά το τέλος του προγράμματος δεσμευόμαστε για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», τόνισε για το θέμα που ήταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
«Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ.
Μετά από μήνες συζητήσεων, η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα μετά μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Θα δοθεί έμφαση σε ανάπτυξη και επενδύσεις.
Τα νέα απορρέουν ελπίδα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη.
Τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ενδυναμώσουμε την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Oικονομικός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δηλώσεις του.
Πηγές ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η απόφαση του Eurogroup
"Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup που βλέπουμε ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".
Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ σχολιάζοντας την απόφαση του σημερινού 15 Ιουνίου 2017 Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. προς την Ελλάδα.
Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup - Τί περιλαμβάνει η συμφωνία
Το Eurogroup εκφράζει επίσης την ικανοποίησή τoy για την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων prior actions για τη δεύτερη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα για την έγκριση φιλόδοξης δημοσιονομικής δέσμης μέτρων, η οποία αποτελείται από μια μεταρρύθμιση επί του φόρου εισοδήματος που διευρύνει τη φορολογική βάση, και από μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μαζί παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ, η οποία θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. Η δέσμη μέτρων περιέχει επίσης ένα ενδεικτικό πακέτο επιπλέον μέτρων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής προστασίας, που θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι. Χαιρετίζουμε επίσης την υιοθέτηση δέσμης αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), όπως η συγκρότηση μιας ενεργής δευτερογενούς αγοράς, ενός εξωδικαστικού πλαισίου για τη διευθέτηση χρέους, καθώς και όλων των ενεργειών για να δημιουργηθεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών (HCAP).
Επιπλέον, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup χαιρετίζει την νομοθεσία που υιοθετήθηκε και που διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση νομοθεσίας που αφορά στην εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ένταση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για τις επενδύσεις και την περαιτέρω απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της.
Το Eurogroup συγχαίρει επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική κινητοποίηση των ευρωπαϊκών Ταμείων, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην υποστήριξη της απασχόλησης και στην ανάπτυξηςαπό τον Ιούλιο του 2015, με συνολικά κεφάλαια σχεδόν 11 δισ. Ευρώ. Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν μετά την αναθεώρηση της χρηματοδότησης της χώρας για την περίοδο 2017-2020. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου για να υποστηρίξουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.
Παράλληλα, το Eurogroup καλεί την Ελλάδα από κοινού με τους Θεσμούς, καθώς και τα σχετικά τρίτα μέρη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).
Το Eurogroup υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών και προωθητικών δραστηριοτήτων. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ΔΧΙ να συνεργαστούν για την ενίσχυση των αγωγών βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Διαχειριστικό Σύμβουλο για τις Επενδύσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η προετοιμασία των επενδυτικών έργων και η δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών.
Σήμερα το Eurogroup εξέτασε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στα συμφωνηθέντα του Μαΐου 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων για τη διευθέτηση του βραχυπρόθεσμου χρέους συμβάλλει ήδη σε μια σημαντική συρρίκνωση των μεικτών και μακροπρόθεσμων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας (GFN) και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά σε κάθε περίπτωση κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
Το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί βάσει των μέτρων για το χρέος που έχουμε προβλέψει από το Μάιο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup υπενθυμίζει την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνημένα σημεία για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας: κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σταθερά σε καθοδική πορεία.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Νωρίτερα, το bankingnews.gr μετέδιδε:
Πολύ κοντά σε συμφωνία για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αλλά και συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς ωστόσο την παροχή χρηματοδότησης -με «συμφωνία επί της αρχής»-, βρίσκονται οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα (15 Ιουνίου 2017) στο Λουξεμβούργο.
Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ξεκίνησε περί τις 20:00, με τα επίμαχα ζητήματα να αφορούν το ύψους της δόσης που θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα, μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κληθεί να υπηρετήσει η Αθήνα μετά το 2022.
Στα της δόσης, το EuroWorking Group εισηγήθηκε για ποσό της τάξης των 8,5 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, παραπάνω, ήτοι 9,5 δις ευρώ.
Εφόσον όμως το «τσεκ» παραμείνει στα 8,5 δις, τότε τα 6,9 δις θα δοθούν για το χρέος και τα υπόλοιπα 1,6 δις σε ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.
Από αυτά τα 1,6 δις, τα 800 εκατ. θα δοθούν τώρα και το υπόλοιπο ποσό μετά από έλεγχο που θα γίνει στην πορεία της εξόφλησης.
Σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, πληροφορίες κάνουν λόγο για 2% ή 2,2% κατά μέσο όρο, την περίοδο 2023 – 2060.
Βέβαια, τα παραπάνω είναι σε συνδυασμό με τις αποφάσεις και για το ελληνικό χρέος.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί προσχέδιο απόφασης, με την Αθήνα να έχει ωστόσο εκφράσει ενστάσεις, εστιάζοντας σε δύο βασικά σημεία.
Ειδικότερα, στο χρέος, η ελληνική πλευρά ζητά βελτιωμένες διατυπώσεις σε σχέση με την περσινή συμφωνία και δεύτερον, στο θέμα της ανάπτυξης.
Επί αυτού, θεωρείται πιθανό να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητά μέτρα για την τόνωσή της μέσω των διαρθρωτικών ταμείων αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το προσχέδιο απόφασης περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το διάστημα 2023 – 2060, αλλά και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων (130 δισ. ευρώ) που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM/EFSF), κατά 15 χρόνια.
Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωνε πως «έχουμε βρει τρόπο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
O Schaeuble εμφανίστηκε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ιδιαίτερη άισθηση προκάλεσε το σχόλιό του ότι «είχαμε εδώ και 3 εβδομάδες συμφωνία, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ακόμη χρόνο μέχρι το σημερινό Eurogroup».
Νωρίτερα σήμερα, όπως συμφωνήθηκε στο EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, υπήρξε συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα να διαμορφώνονται στο 2% του ΑΕΠ μετά από τα 5 έτη.
Αναφορικά με το χρέος υπάρχει αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων του EFSF μέχρι τα 15 έτη.
Dijsselbloem: Μεγαλύτερη σαφήνεια σήμερα για το χρέος, το 2018 οι αποφάσεις
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί το 2018, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ωστόσο ότι σήμερα θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα, κάτι που αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ.
Όπως διευκρίνισε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι πρέπει να γίνει.
«Πρώτα θα υπολογίσουμε και μετά θα αποφασίσουμε για ολόκληρο το πακέτο» τόνισε επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup.
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο.
Moscovici: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - Καλή ιδέα η γαλλική πρόταση
Έκκληση προς τους δανειστές της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα απηύθυνε για ακόμα μία φορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici.
«Όπως κι η Ελλάδα, το Eurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Εξάλλου, ο ίδιος χαρακτήρισε «καλή ιδέα» για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τη γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.
Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση ότι το Ταμείο θα συνεργαστεί με την ευρωζώνη.
«Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η λήψη απόφασης στο Eurogroup θα στείλει σημάδι στις αγορές ώστε να εμπιστευτούν την Ελλάδα.
Πάντως, ο κ. Moscovici είπε ότι χρειάζονται σημάδια που να αποδεικνύουν ότι η ελληνική ανάπτυξη έχει επιστρέψει.
Regling (ESM): Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
H Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι στις διεθνείς αγορές ομολόγων εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη πως η Ελάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο και των υπόλοιπων χωρών που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος.
«Το προηγούμενο έτος έδειξε ότι η στρατηγική μας να δίνουμε δάνεια με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις λειτουργεί καλά.
Οι χώρες δρέπουν τα οφέλη της δύσκολης οικονομικής προσαρμογής, με ξεκάθαρα κέρδη στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο ESM βοήθησε τις χώρες αυτές να μπουν στη σωστή πορεία με μεγάλες περιόδους ωριμότητας στα ομόλογα και χαμηλά επιτόκια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα εξοικονόμησε 9,9 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, που ισοδυναμεί με το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας», ανέφερε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχει δανείσει ο Μηχανισμός έχουν εξοικονομήσει συνολικά 14,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους τους το 2016, αν συγκρίνουμε με το εκτιμώμενο κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές.
Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η πρόταση μας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει στο τραπέζι
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η γαλλική πρόταση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire.
«Η γαλλική πρόταση σχετικά με τη σύνδεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ παραμένει στο τραπέζι» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός προσθέτοντας «θέλω μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος».
Επισημαίνεται ότι η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει έναν μηχανισμό που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός, αυτός «ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος.
Αυτός είναι ένας μηχανισμός ήπιος-ευέλικτος που μπορεί να ταιριάζει σε όλους».
Όπως διευκρίνισε, «με βάση τον μηχανισμό που θα ορίσει τα κριτήρια, πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε και τα άλλα δεδομένα».
Merkel: Ελπίδες ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, δήλωσε εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιτευχθεί συμφωνία για την εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε υπάρχουν ελπίδες ότι «στο Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει νέες πληρωμές προς την Ελλάδα».
Η ίδια τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εκτιμηθούν.
Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Ο Τσακαλώτος θα φύγει με μια βαλίτσα χρήματα
«Το Eurogroup δεν θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπουργός θα πάρει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Στον αντίποδα, οι αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται να μετατίθενται για αργότερα.
Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Σήμερα (15/6) πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα για την Ελλάδα
Στη ανάγκη λήψης απόφασης για την Ελλάδα στο σημερινό (15/6/2017) Eurogroup αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling.
«Σήμερα πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, διεμήνυσε ότι συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Σήμερα δεν θα ληφθεί η τελική απόφαση για το μέγεθος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» είπε χαρακτηριστικά.
.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, το ενδεχόμενο η έγκριση της δόσης να γίνει με τον γνωστό αστερίσκο από το Eurogroup σήμερα 15 Ιουνίου του 2017 αφήνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις που κάνει από χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο η ελληνική αποστολή με αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει και τα 140 προαπαιτούμενα που απορρέουν από την δεύτερη αξιολόγηση ρισκάροντας έτσι με το τσεκ της επιταγής σε περίπτωση που οι θεσμοί αποφασίσουν τελευταία στιγμή να μην ανάψουν το πράσινο φως της εκταμίευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλαριάκη θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο στις προπαρασκευαστικές επαφές που θα έχουν με σημαντικά πρόσωπα πριν από την απογευματινή Σύνοδο ( σ.σ. ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας).
Πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του EuroWorking Group.
Στις 13.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για πιθανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον W. Schaeuble από την οποία θα κριθούν τα πάντα:
Από την αυξημένη δόση, τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το QE και την διατύπωση για το ελληνικό χρέος.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι η σημερινή Σύνοδος της ευρωζώνης θα καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εντούτοις το σημερινό αποτελεί πραγματική «αρένα» για την ελληνική πλευρά.
Η επεξεργασία του προσχεδίου της συμφωνίας έχει αρχίσει από προχθές και η τελική πινελιά θα δοθεί σήμερα το πρωί στο Μεγάλο Δουκάτο από την Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης για να βρεθεί στη συνέχεια υπό συζήτηση στο τραπέζι των 19.
Αν και ορισμένες πτυχές της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη πάρει την οριστική τους μορφή, ωστόσο αναμένονται τα εξής :
-Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς, όμως, εκταμίευση χρημάτων, μέχρι να αποσαφηνιστούν από τους Ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή τη Γερμανία, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
-Εφόσον ξεπεραστεί το αγκάθι με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα οι υπουργοί θα δώσουν το «πράσινο φώς» για την εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα με αστερίσκο, η οποία ενδεχομένως θα υπερβεί το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια, τα χρήματα της δόσης θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο για την αποπληρωμή άλλων δανείων και συνεπώς θα επιστρέψουν στις τσέπες των εταίρων-δανειστών , αλλά αυτό αποτελεί άλλη ιστορία...
-Δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Συζήτηση μπορεί να γίνει αλλά δεν θα ξεφύγει από τη γενικολογία.
Οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων τοποθετείται χρονικά για τον Φεβρουάριο του 2018.
Αυτά είναι λίγο πολύ δεδομένα , ενώ αναμένεται επίσης ένας λεπτομερής προσδιορισμός της περιόδου επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων και μία αναφορά για τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Η άγνωστη πτυχή είναι η πολιτική διατύπωση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά για την εγγύηση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους από τους εταίρους-δανειστές.
Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εν λόγω διατύπωση, ελπίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «παράθυρο» για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Εφόσον στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει λύση που και αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα τότε όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι θεσμοί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λύση από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, και θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα έκτακτο Eurogroup ή στο τακτικό στις 10 Ιουλίου.
Βέβαια τότε ο χρόνιος θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα εξαιτίας της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου ύψους 7,4 δισ.
Μπαράζ επαφών Τσίπρα εν όψει Eurogroup για την άρση του αδιεξόδου
Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμών είχε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι διεργασίες είναι έντονες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup.
Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.
Να σημειωθεί πάντως ότι χθες, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε:
«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου.
Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
(Πρώτη ενημέρωση: 02:55, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017)
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών