Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Συστήνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Κομισιόν: Συστήνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
H απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, τονίζει η Ε.Ε.
Το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα συστήνει η Κομισιόν, όπως αναμενόταν.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.
Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis,  αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε:
"Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.
Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον."
Ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε:
"Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της.
Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης.
Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης."
Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ.
Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν.
Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής.
Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.
Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.



Moscovici: Η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές γίνεται πιο αξιόπιστη - Στις 25/7 θα βρίσκομαι στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 25 Ιουλίου του 2017, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, προκειμένου να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Την επίσκεψη του στην Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα (12/7/2017) ο ίδιος ο κ. Moscovici κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στους δημοσιογράφους στον απόηχο της σύστασης της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
«Η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές γίνεται πιο αξιόπιστη» επεσήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα τόνισε ότι οι αγορές, αυτή την εβδομάδα, είχαν πολύ δυνατά σημάδια: την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις απέναντι στην ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Moscovici και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος απάντησε και σε όλους όσους τον «κατηγορούν» ότι έχει φιλική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
«Με έχουν κατηγορήσει ότι είμαι φίλος του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι με όλους.
Υπήρχε μια επίσης καλή συνεργασία και με την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι πλέον στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία.
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν θα δώσει μεγάλη προσοχή στο ονομαστικό και διαρθρωτικό έλλειμμα της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης