Ο Moscovici τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος
(upd) Οι πληροφορίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου είναι πολύ καλές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Επίτροπο Moscovici.
«Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα.
Οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα.
Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι «όπως πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και εταίρος για να οργανώσουμε επιτυχημένα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Moscovici αναφέρθηκε και σε αυτή τη συνάντηση του στα θετικά μηνύματα που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονοίας, όπως τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας.
«Συνεπώς είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή.
Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Moscovici, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».
«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως.
Η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν.
Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος νωρίτερα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια και ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα.
«Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης» είπε ο Moscovici.
Moscovici: Θετική η έξοδος στις αγορές, δεν αποκλείω εφαρμογή μέτρων από το 2019
Για πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων από το 2019 και όχι από το 2020 έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών της και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Pierre Moscovici, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την Αθήνα.
«Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα όπως τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 αντί από το 2020 αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί, θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος.
Ο Επίτροπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια.
Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, τόνισε.
Από την άλλη πλευρά κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ χαρακτήρισε το ΔΝΤ απαραίτητο εταίρο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Μoscovici τόνισε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
«Μετά την τελευταία μου επίσκεψη τον Φεβρουάριο, γίναμε μάρτυρες πολύ θετικών εξελίξεων.
Είναι επιτυχία για Ελλάδα και για τους εταίρους της.
Είναι θετικό που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές» υποστήριξε ο Moscovici κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος.
Να συζητήσουμε για το μονοπάτι που απομένει να διανύσουμε.
Για την πορεία μετά το πρόγραμμα, είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ όλων» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι Έλληνες πολίτες και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να κοιτά και πάλι το μέλλον της με αισιοδοξία και ελπίδα ενώ υποστήριξε πως και οι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος.
Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Moscovici συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαδοχικές συναντήσεις με Παυλόπουλο, Μητσοτάκη, Στουρνάρα
Σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα - την ώρα μάλιστα που δοκιμάζει την τύχη της στις αγορές - έστειλε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια εκπληκτική βελτίωση στην κατάσταση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα επανέρχεται σιγά σιγά στις αγορές» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Παρατήρησε, ειδικότερα, ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι «σχεδόν ταυτόσημες» και εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες, δεδομένης της ψήφισης 140 μέτρων τις προάλλες, όπως είπε.
Γεγονός που του επέτρεψε να κάνει λόγο για «νέα φάση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα».
Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, παρατήρησε επίσης και κατέληξε:
«Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς».
Τη θέση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο.
«Αυτό που κάνετε για την Ελλάδα, είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη, κάτι που αφορά την ΕΕ.
Όσα κάνατε, όσα έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι & για το μέλλον και για τη συνοχή της ίδιας της ΕΕ και της ίδιας της Ευρωζώνης» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
«Όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει αυτό που πρέπει, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια ο Επίτροπος Moscovici συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο όπως είπε, «είχε μια πολιτική και ειλικρινή συζήτηση για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος και της Ελλάδας».
Κατόπιν συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.
Σε δηλώσεις του ο κ.Moscovici υποστήριξε ότι είχε μια συγκλίνουσα συζήτηση με τον κ.Στουρνάρα για τις οικονομικές και τραπεζικές παραμέτρους.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Να τονώσει το επενδυτικό κλίμα και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα επιχείρησε ο κοινοτικός επίτροπος Pierre Moscovici με την επίσκεψη στην Αθήνα.
Για τις Βρυξέλλες, οι οποίες τελευταία στάζουν μέλι για την κυβέρνηση, η παρουσία του Γάλλου Επιτρόπου τη στιγμή που αποφασίζεται η έξοδος στις αγορές, δεν είναι καθόλου τυχαία.
Μπορεί η επίσκεψη του κ. Pierre Moscovici να ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αλλά η ημερομηνία καθορίστηκε την τελευταία στιγμή, ώστε να μπορέσει να δώσει ένα χέρι βοήθειας στην Αθήνα στην πρώτη δοκιμαστική της έξοδο στις κεφαλαιαγορές.
Ο Pierre Moscovici, λοιπόν, ο οποίος δεν σταμάτησε αυτές τις ημέρες να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης και να δηλώνει ότι «είναι δεμένος με την Ελλάδα», ήρθε ως απεσταλμένος των ευρωπαίων εταίρων συνδύασε την επίσκεψή του στην Αθήνα με την απόφαση για την έξοδο στις αγορές.
Άλλωστε, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση 140 μέτρων που απαιτούσαν οι δανειστές («γενναίες μεταρρυθμίσεις» όπως είπε ο Pierre Moscovici) αποτελεί γεγονός και, επιπλέον, το ΔΝΤ έλαβε μία καταρχήν απόφαση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο δρόμος ήταν σχεδόν στρωμένος για την έξοδο στις αγορές και η κυβέρνηση δικαιολογημένα δρέπει δάφνες από την πλευρά των Βρυξελλών...
Τι άλλο ήρθε να κάνει ο κ. Pierre Moscovici;
Να συζητήσει φυσικά τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία, με το ρυθμό που έχουν πλέον πάρει οι διαπραγματεύσεις, δεν αναμένεται να προσκρούσουν σε εμπόδια.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί για 83 μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ κανένας θεσμός δεν διαψεύδει ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018. Το αντίθετο μάλιστα.
Το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ επέμενε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 δεν θα επιτευχθεί και ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34 δισ. ευρώ) που θα πρέπει να καλυφθεί.
Στην ίδια έκθεση έκανε λόγο για μεγάλη υστέρηση στις φορολογικές εισπράξεις ήτοι 0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ.
Και επειδή το ΔΝΤ κάνει ότι θέλει με την διαπραγμάτευση τα ίδια και ακόμα χειρότερα θα συμβούν στον δημόσιο τομέα αλλά και στις συντάξεις.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% όταν η κυβέρνηση μιλά για 9% την τριετία 2019-2021, γεγονός που θα φέρει, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, εξοικονόμηση ίση με το 1% του ΑΕΠ.
«Αγκάθι» αποτελούν και τα εργασιακά με τους πιστωτές να εκφράζουν την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (πλέον όλα έχουν εναποτεθεί στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη), εντούτοις διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται ευρεία πολιτική βούληση.
Όσο για το αφορολόγητο, το ενδεχόμενο η μείωση να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 και όχι από το 2020 όπως έχει θεσμοθετηθεί παραμένει ανοικτό.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
«Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα.
Οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα.
Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι «όπως πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και εταίρος για να οργανώσουμε επιτυχημένα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Moscovici αναφέρθηκε και σε αυτή τη συνάντηση του στα θετικά μηνύματα που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονοίας, όπως τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας.
«Συνεπώς είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή.
Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Moscovici, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».
«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως.
Η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν.
Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος νωρίτερα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια και ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα.
«Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης» είπε ο Moscovici.
Moscovici: Θετική η έξοδος στις αγορές, δεν αποκλείω εφαρμογή μέτρων από το 2019
Για πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων από το 2019 και όχι από το 2020 έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών της και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Pierre Moscovici, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την Αθήνα.
«Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα όπως τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 αντί από το 2020 αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί, θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος.
Ο Επίτροπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια.
Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, τόνισε.
Από την άλλη πλευρά κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ χαρακτήρισε το ΔΝΤ απαραίτητο εταίρο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Μoscovici τόνισε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
«Μετά την τελευταία μου επίσκεψη τον Φεβρουάριο, γίναμε μάρτυρες πολύ θετικών εξελίξεων.
Είναι επιτυχία για Ελλάδα και για τους εταίρους της.
Είναι θετικό που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές» υποστήριξε ο Moscovici κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος.
Να συζητήσουμε για το μονοπάτι που απομένει να διανύσουμε.
Για την πορεία μετά το πρόγραμμα, είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ όλων» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι Έλληνες πολίτες και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να κοιτά και πάλι το μέλλον της με αισιοδοξία και ελπίδα ενώ υποστήριξε πως και οι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος.
Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Moscovici συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαδοχικές συναντήσεις με Παυλόπουλο, Μητσοτάκη, Στουρνάρα
Σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα - την ώρα μάλιστα που δοκιμάζει την τύχη της στις αγορές - έστειλε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια εκπληκτική βελτίωση στην κατάσταση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα επανέρχεται σιγά σιγά στις αγορές» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Παρατήρησε, ειδικότερα, ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι «σχεδόν ταυτόσημες» και εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες, δεδομένης της ψήφισης 140 μέτρων τις προάλλες, όπως είπε.
Γεγονός που του επέτρεψε να κάνει λόγο για «νέα φάση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα».
Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, παρατήρησε επίσης και κατέληξε:
«Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς».
Τη θέση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο.
«Αυτό που κάνετε για την Ελλάδα, είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη, κάτι που αφορά την ΕΕ.
Όσα κάνατε, όσα έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι & για το μέλλον και για τη συνοχή της ίδιας της ΕΕ και της ίδιας της Ευρωζώνης» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
«Όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει αυτό που πρέπει, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια ο Επίτροπος Moscovici συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο όπως είπε, «είχε μια πολιτική και ειλικρινή συζήτηση για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος και της Ελλάδας».
Κατόπιν συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.
Σε δηλώσεις του ο κ.Moscovici υποστήριξε ότι είχε μια συγκλίνουσα συζήτηση με τον κ.Στουρνάρα για τις οικονομικές και τραπεζικές παραμέτρους.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Να τονώσει το επενδυτικό κλίμα και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα επιχείρησε ο κοινοτικός επίτροπος Pierre Moscovici με την επίσκεψη στην Αθήνα.
Για τις Βρυξέλλες, οι οποίες τελευταία στάζουν μέλι για την κυβέρνηση, η παρουσία του Γάλλου Επιτρόπου τη στιγμή που αποφασίζεται η έξοδος στις αγορές, δεν είναι καθόλου τυχαία.
Μπορεί η επίσκεψη του κ. Pierre Moscovici να ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αλλά η ημερομηνία καθορίστηκε την τελευταία στιγμή, ώστε να μπορέσει να δώσει ένα χέρι βοήθειας στην Αθήνα στην πρώτη δοκιμαστική της έξοδο στις κεφαλαιαγορές.
Ο Pierre Moscovici, λοιπόν, ο οποίος δεν σταμάτησε αυτές τις ημέρες να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης και να δηλώνει ότι «είναι δεμένος με την Ελλάδα», ήρθε ως απεσταλμένος των ευρωπαίων εταίρων συνδύασε την επίσκεψή του στην Αθήνα με την απόφαση για την έξοδο στις αγορές.
Άλλωστε, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση 140 μέτρων που απαιτούσαν οι δανειστές («γενναίες μεταρρυθμίσεις» όπως είπε ο Pierre Moscovici) αποτελεί γεγονός και, επιπλέον, το ΔΝΤ έλαβε μία καταρχήν απόφαση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο δρόμος ήταν σχεδόν στρωμένος για την έξοδο στις αγορές και η κυβέρνηση δικαιολογημένα δρέπει δάφνες από την πλευρά των Βρυξελλών...
Τι άλλο ήρθε να κάνει ο κ. Pierre Moscovici;
Να συζητήσει φυσικά τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία, με το ρυθμό που έχουν πλέον πάρει οι διαπραγματεύσεις, δεν αναμένεται να προσκρούσουν σε εμπόδια.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί για 83 μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ κανένας θεσμός δεν διαψεύδει ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018. Το αντίθετο μάλιστα.
Το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ επέμενε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 δεν θα επιτευχθεί και ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34 δισ. ευρώ) που θα πρέπει να καλυφθεί.
Στην ίδια έκθεση έκανε λόγο για μεγάλη υστέρηση στις φορολογικές εισπράξεις ήτοι 0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ.
Και επειδή το ΔΝΤ κάνει ότι θέλει με την διαπραγμάτευση τα ίδια και ακόμα χειρότερα θα συμβούν στον δημόσιο τομέα αλλά και στις συντάξεις.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% όταν η κυβέρνηση μιλά για 9% την τριετία 2019-2021, γεγονός που θα φέρει, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, εξοικονόμηση ίση με το 1% του ΑΕΠ.
«Αγκάθι» αποτελούν και τα εργασιακά με τους πιστωτές να εκφράζουν την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (πλέον όλα έχουν εναποτεθεί στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη), εντούτοις διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται ευρεία πολιτική βούληση.
Όσο για το αφορολόγητο, το ενδεχόμενο η μείωση να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 και όχι από το 2020 όπως έχει θεσμοθετηθεί παραμένει ανοικτό.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών