Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΠΣΕ: Εντυπωσιακή η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών - Ποτά και καπνός οι «πρωταθλητές»

ΠΣΕ: Εντυπωσιακή η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών - Ποτά και καπνός οι «πρωταθλητές»
H κατηγορία των ποτών και του καπνού σημειώνει αύξηση πάνω από 50%!
Με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, παραμένοντας η θετική έκπληξη στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι αποκαλυπτικά της δυναμικής που αναπτύσσουν στις ξένες αγορές εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από την συρρικνούμενη ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνσδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγγές «τρέχουν» με ρυθμό 7,6% και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο η κατηγορία των μηχανημάτων εμφανίζει κάμψη, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αναπτύσσονται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς - η κατηγορία των ποτών και του καπνού σημειώνει αύξηση πάνω από 50%!
Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ τούτο συμβαίνει παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (πχ capital controls, έλλειψη ρευστότητας, κα), αλλά και την έντονη αβεβαιότητα.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζει πως η χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εξωστρέφεια καθίσταται πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.
Η κ. Σακελλαρίδη επισημαίνει  ακόμη, πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και τονίζει πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 11,8% (στα 2,37 δισ. ευρώ, έναντι 2,12 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2016).
Ακόμη όμως και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,7% (ή κατά 171 εκατ. ευρώ). Στο εξάμηνο η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζει αύξηση πάνω από 2 δισ. ευρώ ή κατά 18,2% (στα 14,18 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ) έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2016.
Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 689,2 εκατ. ευρώ ή κατά 7,6%.

Οι εξαγωγές ανά γεωγραφική περιοχή

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές, τον Ιούνιο οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν, τόσο προς τις τρίτες χώρες (+20%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (6,5%). Ανάλογες επιδόσεις καταγράφονται ακόμη και μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών: τρίτες χώρες (12,7%) και προς τις χώρες της ΕΕ (9,8%).
Οι εν λόγω επιδόσεις μείωσαν το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών στο 57,7% από 60,6% τον Ιούνιο του 2016, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε στο 42,3% από 39,4%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται στα επίπεδα του 68,3% - 31,7% κρατών μελών έναντι των τρίτων χωρών.

Εξαγωγές ανά κλάδο

Ενδεικτικό της εκρηκτικής αύξησης είναι και η εικόνα του πίνακα με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς μόλις ένας κλάδος εμφάνισε αρνητικό πρόσημο (μηχανήματα: -7%).
Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να υπεραποδίδουν, όπως τα ποτά και ο καπνός (51,3%), οι πρώτες ύλες (43,3%), τα χημικά (24,8%) και τα καύσιμα (16,9%).
Η μεγάλη αύξηση του Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των μεγεθών και σε επίπεδο εξαμήνου του έτους, καθώς πλέον μόλις 3 κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (ποτά/καπνός, ελαιόλαδο και μηχανήματα). Το ράλι της ανόδου οδηγούν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+52,7%), οι πρώτες ύλες (+38,9%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+14,6%).

Εισαγωγές

Η θετική εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο αποτυπώνεται και στις εισαγωγές, καθώς τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση συνολικής αξίας κατά 6,5% (στα 3,87 δισ. ευρώ από τα 3,64 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9% (ή κατά 115,2? ?εκατ. ευρώ).
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαίου 2017, στην Ελλάδα εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 25,78 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 21,61 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένα κατά 19,3%.

Εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων, η αξία των εισαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 2,09 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ, από 1,51 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο εμφανίζεται μειωμένο κατά 4,1% ή κατά 55,8, εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουάριος-Ιουνίου 2017, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 20,7%% φτάνοντας τα 11,59 δισ. ευρώ (από 9,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χωρίς πετρελαιοειδή, το έλλειμμα και πάλι εμφανίζεται αυξημένο κατά 16,2% ή κατά 1,40 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης