Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεταξύ 12 με 14 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα, οι δανειστές 4 ή 9 Οκτωβρίου για την 3η αξιολόγηση

Μεταξύ 12 με 14 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα, οι δανειστές 4 ή 9 Οκτωβρίου για την 3η αξιολόγηση
Για το 2017 η ανάπτυξη εκτιμάται  στο 1,7% ενώ για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 2,4% με 2,5%.
Μεταξύ 12 με 14 Σεπτεμβρίου θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τα επίσημα κλιμάκια των δανειστών που θα έρθουν 4 ή 9 Οκτωβρίου για την 3η αξιολόγηση.
Οι δανειστές θα έρθουν αμέσως μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
 Κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι τα μνημόνια και φυσικά η έξοδος της χώρας από αυτά δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να υπάρξει καμία παράταση.
Άλλωστε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά προλαβαίνει να υλοποιήσει και τα 113 προαπαιτούμενα που ορίζει η νέα τεχνική συμφωνία που θα τις εξασφαλίσουν κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και πιθανολογούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με κάποια πιστωτική γραμμή ενισχυμένη ECCL ή η απλή PCCL προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές.

Η πορεία του ΑΕΠ

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν 0,4%.
Για το 2017 η ανάπτυξη εκτιμάται  στο 1,7% ενώ για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 2,4% με 2,5%.
Το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα προβλέπεται να φθάνει στα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ.

Οι ημερομηνίες - σταθμοί

12-14 Σεπτεμβρίου:
Τριήμερη επίσκεψη των 4 εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τρίτη αξιολόγηση.
Το πακέτο δηλαδή των νέων μεταρρυθμίσεων με το μεγαλύτερο αγκάθι να είναι ο δημόσιος τομέας.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη κάνουν λόγο για σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας ή ακόμη και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ…

*15 Σεπτεμβρίου:
Το πρώτο Eurogroup του Φθινόπωρου 2017.
Η χώρα αν και δεν θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην «ατζέντα» της ευρωοαμάδας, πλην όμως τα μηνύματα που θα δεχτεί από τους ευρωπαίους εν όψει της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.                       

*Έως τις 29 Σεπτεμβρίου:
Αποστολή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) του επόμενου πακέτου δημοσιονομικών στοιχείων.
Ο λόγος για τη διαδικασία EDP που θα πιστοποιηθεί από την Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

*2 Οκτωβρίου:
Κατάθεση με βάση την Συνταγματική υποχρέωση προσχέδιου του νέου προϋπολογισμού στην Βουλή που στοχεύει σε πλεόνασμα 7,4 δις. ευρώ για το 2018, όπως προβλέπει  το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο  ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει  πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους  535 εκατ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Παρά τις απαιτήσεις για μείωση των δαπανών, τα κονδύλια για μισθούς του δημοσίου και για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Επίσης, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού θα ανέλθουν συνολικά στα 12,2 δισ. ευρώ, έναντι 11,3 δισ.  το 2017 (+850 εκατ. ευρώ).
Για συντάξεις οι δαπάνες θα ανέλθουν συνολικά στα 29,4 δισ. ευρώ, έναντι 23,7 δισ. το 2017 (+700 εκατ. ευρώ) όταν είχαν προϋπολογιστεί στα 23,7 δισ. ευρώ.

*9 Οκτωβρίου:
Θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τους στόχους του νέου προϋπολογισμού.

*Έως τις 10 Οκτωβρίου:
Επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης όπου από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν 83 νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα (από τα 113 συνολικά) ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα υπόλοιπα λεφτά από το τρέχον πρόγραμμα ( 27 δις.).
Σε αυτό το πλαίσιο το «μπρα-ντε-φερ»  θα είναι ιδιαίτερα… ανταγωνιστικό και όλοι πλέον εύχονται ότι το ΔΝΤ «θα έρθει στην Αθήνα για να κλείσει τη συμφωνία και όχι για να κωλυσιεργήσει…».
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα και τους «ζώνουν τα φίδια» με τις επιπλέον παρεμβάσεις που έχει ζητήσει για το 2019 το ΔΝΤ μέσα από το τεχνικό κείμενο της έκθεσης αλλά και από την εκτίμηση του ότι «τα αντίμετρα θα πρέπει να καθυστερήσουν, τουλάχιστο έως το 2023».

 * 6 Νοεμβρίου:
Τότε συνεδριάζει το πιο σημαντικό Eurogroup του 2017 που για τους δανειστές αποτελεί ιδανικό χρονικό σημείο να κλείσει η τρίτη αξιολόγησης.

* 4 Δεκεμβρίου 2017:
Είναι η δεύτερη ευκαιρία που θα έχει η κυβέρνηση να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση να λάβει το «τσεκ» με τα 5 δισ. επιταγής καθώς τότε συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης