Την αναγκαιότητα της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον πολιτισμό και τον τουρισμό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου
«Η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων και την αναγκαιότητα της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία στην ομιλία του χθες , κατά την τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης «Imathia Quality: Τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας», που πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 15/10.
Ο Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Ημαθίας μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΑΑΤ επικεντρώνεται στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας με όλα τα απαραίτητα υποστηρικτικά μέτρα και «εργαλεία».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία», «ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο», ενώ «η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους της γαστρονομίας δεν οφείλεται σε αδηφαγία και ανθρώπινη απληστία αλλά στην τάση για την αναζήτηση των ιδιαίτερων τοπικών ποιοτικών εδεσμάτων».
Στην Ελλάδα, όπως είπε, η γαστρονομική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια και μάλιστα, οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα συνδέονταν πάντα µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και εν γένει την πολιτισμική του κληρονομιά.
«Την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς μπορεί να υποστηρίξει ο γαστρονομικός τουρισμός, αυτή η ειδική μορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, να γευτεί τα τοπικά κρασιά, να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις παραδοσιακά αγροτικές και οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και να προσδώσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τόνισε ότι «πρέπει η καινοτομία να ενσωματωθεί παντί τρόπω στα παραγωγικό μοντέλο, να μπει στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά όλων μας» και πρόσθεσε πως «στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε, και θέλουμε να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι ο πρωτογενής τομέας, η γη και η διατροφή, ίσως να είναι τα μόνα που κρατούν πάντα σταθερές αξίες, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας».
Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστο Αντωνίου, ξεναγήθηκε στην έκθεση όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, οι οποίοι κατά την τριήμερη διοργάνωση θα παρουσιάσουν στο κοινό της Αθήνας, μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως κρασιά, μαρμελάδες, κ.ά.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Π.Ε. Ημαθίας, του Επιμελητηρίου Ημαθίας, των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, της Αναπτυξιακής Ημαθίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων και την αναγκαιότητα της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία στην ομιλία του χθες , κατά την τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης «Imathia Quality: Τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας», που πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 15/10.
Ο Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Ημαθίας μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΑΑΤ επικεντρώνεται στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας με όλα τα απαραίτητα υποστηρικτικά μέτρα και «εργαλεία».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία», «ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο», ενώ «η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους της γαστρονομίας δεν οφείλεται σε αδηφαγία και ανθρώπινη απληστία αλλά στην τάση για την αναζήτηση των ιδιαίτερων τοπικών ποιοτικών εδεσμάτων».
Στην Ελλάδα, όπως είπε, η γαστρονομική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια και μάλιστα, οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα συνδέονταν πάντα µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και εν γένει την πολιτισμική του κληρονομιά.
«Την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς μπορεί να υποστηρίξει ο γαστρονομικός τουρισμός, αυτή η ειδική μορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, να γευτεί τα τοπικά κρασιά, να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις παραδοσιακά αγροτικές και οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και να προσδώσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τόνισε ότι «πρέπει η καινοτομία να ενσωματωθεί παντί τρόπω στα παραγωγικό μοντέλο, να μπει στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά όλων μας» και πρόσθεσε πως «στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε, και θέλουμε να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι ο πρωτογενής τομέας, η γη και η διατροφή, ίσως να είναι τα μόνα που κρατούν πάντα σταθερές αξίες, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας».
Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστο Αντωνίου, ξεναγήθηκε στην έκθεση όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, οι οποίοι κατά την τριήμερη διοργάνωση θα παρουσιάσουν στο κοινό της Αθήνας, μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως κρασιά, μαρμελάδες, κ.ά.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Π.Ε. Ημαθίας, του Επιμελητηρίου Ημαθίας, των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, της Αναπτυξιακής Ημαθίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών