Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ' αξιολόγηση: Συμφωνία για πλεόνασμα 2,8% το 2017 σημαντικά πάνω από τον στόχο - Δεν ζητούνται νέα μέτρα το 2018

Γ' αξιολόγηση: Συμφωνία για πλεόνασμα 2,8% το 2017 σημαντικά πάνω από τον στόχο - Δεν ζητούνται νέα μέτρα το 2018
Υπάρχει περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις
(upd) Οι θεσμοί συμφωνούν με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 2018, ανέφερε νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.
Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

Θεσμοί: Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος του 2017 - Εποικοδομητικές οι συζητήσεις

Καλές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών -μετά από την ολοκλήρωση σήμερα (27/10/2017) της πρώτης φάσης των επαφών με την κυβέρνηση- τις συζητήσεις που υπήρξαν με την ελληνική πλευρά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα του ESM και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων και στόχος παραμένει να τελειώσει η γ' αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Αβρόχοις ποσί κατάφερε να περάσει η κυβέρνηση από τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που ολοκληρώνεται σήμερα (27/10) με τελευταία θέματα στην ατζέντα να είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά  προϊόντων και φυσικά το δημοσιονομικό. 
Παρά τις δύο μεγάλες αρρυθμίες που έβγαλε το πρώτο τσεκ απ, δηλαδή τις μειωμένες εισπράξεις από τους άμεσους φόρους και τις μικρές ταχύτητες στην υλοποίηση των μνημονιακών δράσεων (φτάνουν μόλις το 19%), οι τέσσερις εκπρόσωποι των πιστωτών κράτησαν χαμηλούς τόνους και ήταν διαλλακτικοί περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Το καλό κλίμα συνεργασίας βοήθησε στο να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε ανοιχτά ζητήματα του ασφαλιστικού (συντάξεις χηρείας), του εργασιακού (αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο) και του τραπεζικού-επιχειρηματικού τομέα (εξωδικαστικός συμβιβασμός).
Αντίθετα, στον αέρα έμειναν οι συζητήσεις για το κοινωνικό μέρισμα και για τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα. Ειδικά για το τελευταίο επειδή πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το δημοσιονομικό κενό του 2018, αυτό θα ξανασυζητηθεί τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου όταν το κουαρτέτο ξανάρθει στην Αθήνα. 
Τότε θα ανοίξει και η συζήτηση περί νέων μέτρων 800 με 900 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό του 0,4% με 0,5% που θεωρητικά έχει μείνει ανοιχτό για το 2018 και εμποδίζει την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% τον επόμενο χρόνο. Για την ώρα το ΔΝΤ έχει μείνει σε αυτό που έχουν αποσαφηνίσει Λαγκάρντ και Thomsen, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων, καθώς ο στόχος του 2,2%, που έχει θέσει το Ταμείο από την πλευρά του, είναι εφικτός.
Επίσης, προβληματισμός καταγράφεται και για την υστέρηση που παρατηρείται στα φετινά φορολογικά έσοδα, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία.
Στο εννεάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει μεγάλες αστοχίες στις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους που φτάνουν τα 951 εκατ. ευρώ.
Μόνο η απόκλιση από τον φόρο εισοδήματος έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 807 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου, ενώ οι απώλειες που μετράει το Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθαν σε 668 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.
Την ίδια στιγμή σε 104 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι από τα νομικά πρόσωπα οι οποίοι δεν πληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Σημαντική διαρροή εσόδων εντοπίζεται και στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο καταβλήθηκε η πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε ανήλθε σε 229 εκατ. ευρώ.
Γι' αυτό οι δανειστές θέλουν να πάρουν στα χέρια τους και τα στοιχεία του Οκτωβρίου, προτού οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ώσπου να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ενώ προσμετρά στα θετικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης