Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

tags :
ΔΝΤ: Υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια
Οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες είχαν σημαντικό μερίδιο στα τραπεζικά συστήματα των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια, με τις θυγατρικές όμως των ελληνικών τραπεζών να έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας των μητρικών.
Αυτό αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ειδικό κεφάλαιο για τις τράπεζες των Δυτικών Βαλκανίων της έκθεσης Regional Economic Outlook (Οικονομικές Προοπτικές της Περιφέρειας) για την Ευρώπη.
Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια βρίσκονται υπό πίεση από τις μητρικές τους που "διψάνε" για ρευστότητα, αναφέρει το ΔΝΤ.
Έως τα τέλη του 2015, οι ιταλικές και οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
Στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο δεν έχουν σημαντικές εκθέσεις.
Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν ορισμένες ελληνικές τράπεζες.
Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υπό πίεση τα τελευταία χρόνια.
Το 2015 οι χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στην Ελλάδα πυροδότησαν μια φυγή κατάθεσεων έναντι των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στην πΓΔΜ.
Οι ελληνικές θυγατρικές στη Σερβία παρουσίασαν επίσης κάποια απώλεια καταθέσεων λιανικής κατά την ίδια περίοδο.



Οι αρχές των χωρών αυτών αντιμετώπισαν αρχικά με επιτυχία τις πιέσεις μέσω μιας σειράς εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της στενής παρακολούθησης των τραπεζών.
Έτσι, ενθαρρύνθηκαν οι ελληνικές θυγατρικές να εξαλείψουν σταδιακά τα ανοίγματα έναντι της Ελλάδας, καθιερώνοντας προ-εγκρίσεις για μεγάλες συναλλαγές, εισάγοντας χρονική ροή κεφαλαίων, μέτρα για την πρόληψη του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων από τις τοπικές τράπεζες και τη μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Επίσης, επιβλήθηκε επιβολή της υποχρεωτικής μεταφοράς των καταθέσεων σε μητρικές τράπεζες.
Ενώ η αναταραχή έχει υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της σταδιακής απόσυρσης ελληνικών τραπεζών από την περιοχή.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες ως μέρος του σχεδίου διάσωσης υπό την αιγίδα της ΕΕ προβλέπουν σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Η Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους περιουσιακών στοιχείων, σχεδιάζει να πωλήσει τις θυγατρικές της στην Αλβανία και τη Σερβία (πέραν εκείνων στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία).
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Εθνική Τράπεζα, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει τις θυγατρικές της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο του 2018, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αλβανία, τη ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
Εθνική Τράπεζα συμφώνησε στις αρχές του Αυγούστου να πωλήσει τη θυγατρική της στη Σερβία στην ουγγρική εταιρεία OTP.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε την 31η Ιανουαρίου 2017, ότι συμφώνησε με την MK Group της Σερβίας για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank Srbija.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης