Οικονομία

Τα 8 «καρφιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κλείσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση

tags :
Τα 8 «καρφιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κλείσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση
Η Αθήνα δεν πρέπει να εφησυχάζει έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και θα πρέπει να λάβει μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, όχι μόνο για το κλείσιμο χωρίς καθυστέρηση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Μπορεί οι συζητήσεις για την 3η αξιολόγηση να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πλην όμως μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις νέες συστάσεις προς την Ελλάδα.
Η  έκθεση βασίστηκε στις αποφάσεις και τα μέτρα λιτότητας, τις ημερομηνίες και τα γεγονότα - σταθμούς  από την 1η και την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που αν μη τι άλλο «σημάδεψαν» την οικονομία της χώρας.
Επί της ουσίας αυτή η μελέτη είναι εσωτερικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που για κάποιο λόγο αποφασίστηκε να δοθεί σκοπίμως στην δημοσιότητα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Με δεδομένο ότι το έγγραφο εστιάζει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι «νούμερο 1» θέμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ο λόγος για τον οποίο η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα είναι προφανής.
Αποτελεί μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της Κομισιόν, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» για τις «διαρθρωτικές αδυναμίες» που απαίτησαν οι εταίροι-δανειστές ήταν αναγκαίες, επιτεύχθηκε πρόοδος αλλά, προσοχή, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.
Η Αθήνα δεν πρέπει να εφησυχάζει έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και θα πρέπει να λάβει μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, όχι μόνο για το κλείσιμο χωρίς καθυστέρηση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Η λήψη μέτρων για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι η μόνη παρατήρηση της Κομισιόν προς την Ελλάδα.
Μέσα στις 187 σελίδες της έκθεσης υπάρχουν και άλλα σημεία ανάλογου ενδιαφέροντος, όπως η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό ή το φορολογικό σύστημα,  που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Αναλυτικότερα όμως, οι 8 συστάσεις - «καρφιά» από την Ε.Ε. είναι:

1.Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2015 θεωρείται «επιτυχημένη».
Θα πρέπει, όμως, οι 4 συστημικές τράπεζες να μειώσουν τα μη λειτουργικά ανοίγματα (NPLs) από περίπου 100 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2016 έως τα τέλη του 2019.

2.Θα χρειαστούν επιπλέον προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

3. Για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης (αύξηση ΑΕΠ, βελτίωση της αγοράς εργασίας, αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, κά) θα πρέπει να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, όπως έγινε με το δεύτερο πρόγραμμα αξιολόγησης.

4. Τα μέτρα λιτότητας «αρέσουν» στους δανειστές και η Αθήνα θα πρέπει να μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις. Στην έκθεση χαρακτηρίζεται «εξαιρετική προσπάθεια» η λήψη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης, που θα συμβάλει στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και στην προσέγγιση των συνταξιοδοτικών δαπανών και του κατώτερου ορίου στο αφορολόγητο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

5.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 9,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, χάρη στις εκταμιεύσεις στην πρώτη αναθεώρηση (3,5 δισ. ευρώ) και στη δεύτερη αναθεώρηση (1,6 δισ. ευρώ).
Βέβαια, θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για την εκκαθάριση του υπολοίπου καθυστερούμενων οφειλών και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που οδηγούν στη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.

6. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν εφόσον κριθούν αναγκαία.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τον Μάιο του 2016 η ευρωζώνη συμφώνησε σε μια σταδιακή εφαρμογή μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι του προγράμματος.
Και υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017, η ευρωζώνη έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με «τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν, στον βαθμό που είναι αναγκαίο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

7. Καμπανάκι για τις αγορές.
Ως προς την επιστροφή στις αγορές εκτιμάται ότι «οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχουν βελτιωθεί σημαντικά», αλλά «παραμένουν πολλά τρωτά σημεία».
Και παρατηρείται ότι «η Ελλάδα επανήλθε με επιτυχία στην αγορά ομολόγων με έκδοση τον Ιούλιο του 2017, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και εν μέσω θετικών αξιολογήσεων, ενώ οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 50% περίπου, αν και με διαφοροποίηση μεταξύ τομέων».
Απευθύνεται, όμως, προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι «η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνέχιση της ομαλής υλοποίησης του προγράμματος».

8. Υποστηρίζεται ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας έφεραν τη χώρα κοντά στις «βέλτιστες πρακτικές» και «τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας».
Και γίνεται αναφορά στη συμφωνία με την Αθήνα για μια νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει: 1) τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου συλλογικής διαπραγμάτευσης (αναστολή των αρχών επέκτασης και ευνοϊκότητας) μέχρι το τέλος του προγράμματος, 2) την ευθυγράμμιση του πλαισίου συλλογικών απολύσεων με την κοινή ευρωπαϊκή πρακτική και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των δικαστικών διαδικασιών, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί συνδικάτων.

Μ. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης