Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θετικά μηνύματα για τη διαπραγμάτευση - Πιθανή η ολοκλήρωση του SLA πριν το Eurogroup (4/12)

tags :
Θετικά μηνύματα για τη διαπραγμάτευση - Πιθανή η ολοκλήρωση του SLA πριν το Eurogroup (4/12)
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα έως στα τέλη Δεκεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου
Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το "στρατόπεδο" των δανειστών για την αξιολόγηση, με ευρωπαϊκές πηγές να θεωρούν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα έως στα τέλη Δεκεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Εάν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση θα μπορούσε να γίνει τον Φεβρουάριο του 2018.
«Η εμπειρία μου δείχνει ότι συνήθως έχουμε εκπλήξεις, αλλά αυτή τη φορά όλα συμβαίνουν εξαιρετικά ομαλά, σε πρωτοφανές σημείο κανονικότητας» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αναφορικά με το ΔΝΤ υποστήριξε ότι «η κατανόηση που έχει για την κατάσταση είναι πως αναμένει μια καλή απόφαση στις 22 Ιανουαρίου».
«Το προσωπικό του ΔΝΤ μετέχει στην αποστολή και θα εξετάσει αν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν είναι σε ευθεία γραμμή με το επί της αρχής πρόγραμμά του.
Στο ΔΝΤ έχουν 12 σημεία πολιτικής, τα οποία προφανώς δεν έχουν τηρηθεί όλα ακόμα, λόγω της χρονικής αλληλουχίας εκτέλεσης του προγράμματος.
Είχαμε μια συμφωνία να επανεκκινήσουμε τις διαδικασίες για το δημόσιο χρέος και αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην προσέγγιση (π.χ. για ανάπτυξη, πλεονάσματα), θα πάνε στο ΔΣ του και θα ενεργοποιήσουν το δικό τους πρόγραμμα.
Αν όχι (αν δεν συμφωνήσουν στο χρέος) τότε δεν θα το ενεργοποιήσουν» τόνισε ο αξιωματούχος
Αναφορικά με τις νομικές ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα προκαλεί έντονη δυσφορία στους ευρωπαϊκούς κύκλους, αν και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή στη σχετική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πολύ μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε στα χρηματοπιστωτικά  αλλά και στο κομμάτι του δημοσιονομικού για το οποίο φαίνεται να δημιουργείται «χώρος»  340 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική το 2018.
Το ποσό αυτό εξοικονομείται από λεφτά που περίσσεψαν από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών στην οποία προέβη σε υπουργεία και επιχορηγούμενους φορείς  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει από τους θεσμούς να μην γίνει αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου που προβλέπει από το 2017 στο γ’ μνημόνιο.
Αντιθέτως ο φόρος υπεραξίας που θα εφαρμόζεται στις πωλήσεις; Ακινήτων θα επιβληθεί κανονικά από την 1 Ιανουαρίου 2018.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταλλάσει κείμενα με τους δανειστές, ενώ οι τελικές διορθώσεις θα γίνουν στην μαραθώνια συνάντηση του Σαββάτου 2/12.

Οικογενειακά επιδόματα, συντάξεις και ενέργεια στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Με την κυβέρνηση και τους θεσμούς να στέλνουν θετικά μηνύματα ακόμα και για «κλείσιμο» της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) αύριο Σάββατο 2/12, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν σήμερα μια σειρά από ανοιχτά, και ιδιαίτερα κρίσιμα, θέματα.
Πρώτο μείζον ζήτημα είναι η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης (σε εξέλιξη από τις 10:30 το πρωί) η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Αρχικά η αναπληρώτρια υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία για την καθιέρωση ενός ενιαίου επιδόματος τέκνων.
Όπως αναφέρεται, η συμφωνία εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει μειώσεις στο ύψος των επιδομάτων και στα εισοδηματικά κριτήρια των μελλοντικών δικαιούχων, περικοπές αναμένεται να γίνουν και στα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ στη συζήτηση με τους δανειστές θα οριοθετηθούν οι αλλαγές στο σύστημα παροχών αναπηρίας.
Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις – πλέον μεταξύ της κας.Αχτσιόγλου και των θεσμών – θα εστιάσουν στο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ, ενώ οι θεσμοί θα θέσουν και θέμα επανυπολογισμού των συντάξεων.
Μετά τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας, οι θεσμοί θα έχουν συνάντηση νωρίς το απόγευμα με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη προκειμένου να κλείσουν μια σειρά από κρίσιμα ενεργειακά θέματα.
Συγκεκριμένα, θα κυριαρχήσουν τα θέματα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, με τις δύο πλευρές να φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων 1 της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης, όπως και των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού, ενώ εκτιμάται πως προς πώληση βαίνουν και οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης.
Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΠΑ, από το υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζεται ότι θα «κλειδώσουν» οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου με το δραστικό περιορισμό της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΠΑ.
Από την ελληνική πλευρά εκπέμπεται αισιοδοξία, όμως για κάθε ένα από τα τρία θέματα συνεχίζουν να υφίστανται ερωτηματικά.
Σε ότι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι στο πακέτο του market test που θα γίνει από την DGComp θα ενταχθούν οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και η Μελίτη 1 στη Φλώρινα μαζί με την άδεια για τη Μελίτη 2.
Ωστόσο παραμένουν τα ερωτηματικά ως προς τον αριθμό των εργαζομένων που θα παραμείνει σε κάθε μια από τις υπό πώληση μονάδες, καθώς και τον χρόνο για τον οποίο θα υπάρξουν δεσμεύσεις διατήρησης του σημερινού εργασιακού καθεστώτος.
Επίσης παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις μονάδες, δηλαδή το πλέον ανθρωποβόρο και κοστοβόρο τμήμα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος.
Όσο δε για την παράταση ζωής του σταθμού του Αμυνταίου είναι μάλλον αμφίβολο ότι μπορεί να δοθεί μόνο με υπογραφή των δανειστών και χωρίς να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες της ΕΕ.

Συνέχιση των διαβουλεύσεων για τις σχέσεις ΔΕΠΑ – ΕΠΑ

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ και τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, η πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη από τον κ. Σταθάκη προβλέπει την πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας διαθέτοντας το μερίδιο της στην ιταλική ΕΝΙ, με ταυτόχρονη εξαγορά του μεριδίου 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί την αντιμετωπίζουν θετικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ισχυρές διασφαλίσεις ως προς τον ανταγωνισμό με συνεχή παρακολούθηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Πάντως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΠΑ που σήμερα ελέγχει το 51% καθεμιάς από τις δυο ΕΠΑ, ναι μεν θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρία της Θεσσαλονίκης, αλλά θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της λιανικής στην Αττική, κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή πρακτική και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό όπως παρουσιάζεται.
Είναι πιθανόν, λοιπόν, το θέμα να παραμείνει ανοικτό για περαιτέρω διαβουλεύσεις τους επόμενους μήνες και σήμερα να συμφωνηθεί το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Δύσκολη η «εξίσωση» της χρέωσης προμηθευτή

Σχετικά, τέλος, με τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, τόσο η ΡΑΕ όσο και το υπουργείο αντιτίθενται στη κατάργηση της και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και επιμένουν ότι το μέτρο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2018 και να αντικατασταθεί μόνον όταν λειτουργήσει το target model, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η νέα περιβαλλοντική αγορά.
Είναι πιθανόν, λοιπόν, ο κ. Σταθάκης να αποδεχθεί μεν την κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών, χωρίς όμως να συμφωνήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και το θέμα να παραπεμφθεί στη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ για περαιτέρω μελέτη.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι το εξής:

10.30: Κοινωνική πρόνοια
11.30: Συντάξεις
12.30: Δημοσιονομική διαχείριση
14.00: Αγορές προϊόντων
15.00: Ιδιωτικοποιήσεις
16:00: Ενέργεια
17:30: Μεταφορές


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης