Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου στο CNBC: «Καθαρή» η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

tags :
Παπαδημητρίου στο CNBC: «Καθαρή» η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια
Μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια δήλωσε στο CNBC ότι «βλέπει» ο Δ. Παπαδημητρίου
Η Ελλάδα λαμβάνει προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ή στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα (04/12/2017) ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στο «CNBC».
«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στην Ιταλία, δεν ξέρουμε ακόμη τι θα συμβεί στη Γερμανία, έτσι υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα εδώ», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Όπως σχολιάζει το «CNBC», η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, αλλά λαμβάνει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, ικανή να προκαλέσει νευρικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών.
«Προβλέπω μια πολύ καθαρή έξοδο, αλλά αυτό που λέω είναι ότι λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, έτσι ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι, όχι απαραίτητα για την Ελλάδα, αλλά ξέρετε ότι βρισκόμαστε σε μια ασταθή Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
«Ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος όχι μόνο για το τι συμβαίνει στο σπίτι του, αλλά και για το τι συμβαίνει στο σπίτι του γείτονά του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι εκλογές της Ιταλίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη, έχουν επισημανθεί από πολλούς παράγοντες της αγοράς ως o κύριος κίνδυνος για το 2018.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της ΕΕ.
Παρά τις ανησυχίες του για πιθανά σοκ από την Ιταλία και τη Γερμανία, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε στο «CNBC» ότι δεν πρόκειται να εκτροχιαστούν οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
«(Οι Ευρωπαίοι ηγέτες) έχουν αναγνωρίσει ότι κάτι πρέπει να συμβεί με το ελληνικό χρέος, ακόμη και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών (Wolfgang) Schauble άφησε να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει και ακόμη περισσότερα και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Παρόλο που θα προτιμούσε ένα ονομαστικό «κούρεμα» - κάτι στο οποίο πολλοί Ευρωπαίοι αντιτίθενται - ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι «θα υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση», παρόλο που δεν είναι σαφές σε τι θα μοιάζει.
Όπως αναφέρει το «CNBC», η Ελλάδα και οι δανειστές της ολοκλήρωσαν το σαββατοκύριακο την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το χρέος κατά το νέο έτος.
Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερο» για τις συνομιλίες για το χρέος αν ο Martin Schulz, επικεφαλής του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος, συμφωνήσει να συμμετάσχει σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τους χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου, Angela Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης