Τελευταία Νέα
Οικονομία

Cretu: Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013

Cretu: Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013
Η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών σε θέματα Ανάπτυξης και Απασχόλησης
«Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013 και τα επιτεύγματά της θα είναι ακόμη καλύτερα στην τρέχουσα περίοδο 2014-2020», δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu, υπογραμμίζοντας «τον θετικό αντίκτυπο» των μέτρων εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης που αποφασίστηκαν υπέρ της Ελλάδας το 2015, μετά από πρόταση της Επιτροπής.
Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική της Συνοχής και της Αλληλεγγύης λειτουργεί και ότι «η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών σε θέματα Ανάπτυξης και Απασχόλησης».
Στη δική του παρέμβαση, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι «τα μέτρα απέδωσαν καρπούς, η Ελλάδα ανακάμπτει και η ανεργία μειώνεται».
Στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1839 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την Ελλάδα», η κ. Cretu δήλωσε ότι «η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος- μέλος που έφτασε σε πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων για την περίοδο 2007-2013 και μεταξύ των κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων 2014-2020».
Τα ειδικά αυτά μέτρα για την Ελλάδα «είχαν σημαντικό αντίκτυπο που υπερβαίνει το ζήτημα της ρευστότητας και το αποτέλεσμα δείχνει ότι όταν συνεργαζόμαστε, τα καταφέρνουμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στον ευρύτερο θετικό αντίκτυπο των μέτρων, η κ. Cretu τόνισε:
«Δημιουργήσαμε τόσες θέσεις απασχόλησης!
Είναι λάθος να λέμε ότι μόνο οι πολυεθνικές δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για τους νέους.
Επενδύσαμε τόσα σε έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα!
Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το τονίζουμε αυτό, για να γνωρίζουμε τι έγινε στην Ελλάδα για τους νέους πολίτες – και στις περιοχές της υπαίθρου αλλά και για τις κατηγορίες πληθυσμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Μιλώντας για την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα επιτεύγματα της Ελλάδας θα είναι ακόμη περισσότερα.
Ειδικότερα όσον αφορά τη συγκέντρωση πόρων σε παραγωγικούς τομείς καθώς και στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.
Με 20 δισ. ευρώ, τα διαρθρωτικά ταμεία βοηθούν την Ελλάδα, να αναμορφώσει την οικονομία της, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. με προώθηση ενός νέου μοντέλου που βασίζεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».
Εξειδικεύοντας την πορεία «των σχεδίων προτεραιότητας», της προηγούμενης περιόδου, εξέφρασε «ικανοποίηση», λέγοντας ότι «από τα 180 projects σε πολλούς τομείς, 120 έχουν ολοκληρωθεί σήμερα, 18 θα ολοκληρωθούν -και με εθνική χρηματοδότηση και 24 projects συνεχίζονται και στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.
Για το 2017-2018, είπε, ότι σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα βλέπουμε ότι «η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, ιδίως στις υποδομές.
Έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι δείκτες, και η καινοτομία μεταξύ άλλων, έχει αυξηθεί.»
Στην παρέμβασή του, ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, επιβεβαίωσε ότι «τα στοιχεία που μας παρουσίασε η Επίτροπος Cretu δείχνουν ότι ο Κανονισμός 1839, που εγκρίναμε με μεγάλη πλειοψηφία το 2015, έχει αποδώσει καρπούς.
Η Ελλάδα ανακάμπτει και τα περισσότερα έργα, που τον Ιούλιο του 2015 ήταν ημιτελή, ενώ έπρεπε να έχουν τελειώσει το 2013, έχουν ολοκληρωθεί, ολοκληρώνονται και προχωρούν.
Αυξάνεται η παραγωγικότητα, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία».
Κάλεσε δε, τους ευρωβουλευτές που εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήρε η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2015 «να πάρουν τα στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν ως μια απόδειξη».
Υπερασπιζόμενη την απόφαση για τα ευνοϊκά μέτρα υπέρ της Ελλάδας, η κ. Cretu υπενθύμισε ότι «το 2015 η Ελλάδα χρειαζόταν απεγνωσμένα ρευστότητα γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή επιτροπή πρότεινε τροποποίηση του Κανονισμού των Κοινών διατάξεων». Στόχος ήταν η εμπροσθοβαρής εκταμίευση κονδυλίων για επενδύσεις, σε προγράμματα που θα βελτίωναν την ανάπτυξη ώστε «να υλοποιηθούν τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 αλλά και να ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα 2014-2020».
Η Επίτροπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική Συνοχής λέγοντας ότι «αυτά τα ειδικά μέτρα προς όφελος της Ελλάδας, δείχνουν σε ποιο σημείο η πολιτική Συνοχής έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Δείχνουν ξεκάθαρα την αλληλεγγύη της πολιτικής Συνοχής και επιβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών σε θέματα Ανάπτυξης και Απασχόλησης».
Σε παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ευχαρίστησε για την παρέμβαση της Επιτροπής στην κρίσιμη, τότε, περίοδο, υπέρ της Ελλάδας, αλλά εξέφρασε την γενική επιφύλαξη ότι από τη δεκαετία του ’80 τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία «τροφοδότησαν με σημαντικό μέρος τους τον πελατειασμό των κυβερνήσεων».
«Η ελληνική οικονομία, μη ανταγωνιστική και στηριγμένη στα δανεικά και στον κρατισμό της διαφθοράς οδηγήθηκε στην τρομακτική κρίση του 2010 που εξαφάνισε το 27% του ΑΕΠ μας», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, σύμφωνα με τον οποίο, «η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση μετά το Τατζικιστάν, το Μπουτάν και την Αλγερία, 20 θέσεις κάτω από το τελευταίο κράτος της Ε.Ε.».
Ως κρίσιμες προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας ανέφερε: την παράταση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, τη μείωση της φοροαποφυγής μέσω δραστικής μείωσης των συντελεστών και εξίσου δραστικών ελέγχων, την παύση της πολυνομίας που επωάζει τη διαφθορά της διοίκησης και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Κλείνοντας, τόνισε ότι κυρίως πρέπει «να αποφασίσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι το πελατειακό σύστημα δεν είναι πια βιώσιμο.
Αλλιώς, όσα χρήματα και να δίνονται στην Ελλάδα δεν θα καλυτερεύουν ριζικά τις συνθήκες των πολιτών της.
Δεν σας δημιουργείται απορία γιατί επτά χρόνια δεν ήταν αρκετά για να βγούμε από τα μνημόνια;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης