Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο - ΕΣΕΕ: Τα 2/3 των οφειλετών θα αποκλειστούν

tags :
Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο - ΕΣΕΕ: Τα 2/3 των οφειλετών θα αποκλειστούν
Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ
Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και την εφορία σε έως και 120 δόσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι  οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις για την επιτυχία της ρύθμισης είναι δυσοίωνες.
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι από τη ρύθμιση θα αποκλειστούν τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών.
Παράλληλα προτείνει να επιτρέπεται ο διακανονισμός και για τις οφειλές του 2017 και να μην καλύπτει η ρύθμιση μόνο τα χρέη έως 31/12/2016.
Οι αιτίες που « μπλοκάρουν» την ένταξη στη ρύθμιση είναι οι εξής:
1.Η ρύθμιση αποκλείει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.
Μια πολυπληθής κατηγορία οφειλετών που πλήρωνε με συνέπεια έως το 2010 αλλά στη διάρκεια της κρίσης συσσώρευσε οφειλές 50.000-100.000 ευρώ, δε μπορεί να αδράξει την ευκαιρία να προχωρήσει σε διακανονισμό.
Αλλά και να μπορούσε, η μηνιαία δόση θα ήταν άνω των 500 ευρώ,ποσό που δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος πρέπει παράλληλα να πληρώνει και τις τρέχουσες εισφορές του.
2. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση  οι επιχειρηματίες που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των  250.000 ευρώ.
3. Μένουν εκτός ρύθμισης όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους .
Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 200.000 άτομα τα οποία «εξαφανίστηκαν» από το ασφαλιστικό σύστημα τα χρόνια στης κρίσης.
Από αυτούς 40 .000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ παρότι είναι ήδη 67 ετών δε μπορούν να βγουν ούτε στη σύνταξη  αν δεν περιορίσουν την κύρια οφειλή τους και τις προσαυξήσεις  στα 20.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες  με χρέη από 20.000 έως 50.000 όχι μόνο προς το δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες  πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Για να γίνει δεκτή η αίτηση πρέπει ο οφειλέτης  να κριθεί βιώσιμος.
Ειδικότερα, ένας οφειλέτης κρίνεται βιώσιμος για την τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης, εφόσον πληροί σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
α) Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο ν. 4469/2017
β) Ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση ποσοστού 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization) να είναι ίσος ή μικρότερος από 8.

Παράδειγμα:
Οφειλέτης έχει συνολική οφειλή ύψους 32.250€ (βασική οφειλή 27.780€ και προσαυξήσεις 4.470€). Το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που αφαιρείται ανέρχεται στο ποσό των 3.800€. Από τα οικονομικά του στοιχεία των τριών τελευταίων χρήσεων παρουσιάζει θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.
Ειδικότερα, στην τελευταία χρήση του έτους 2016 έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 1.250€, στη χρήση έτους 2015 θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και 3 αποσβέσεων ύψους 10.800€ και στη χρήση 2014 θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 8.900€.
Ο μέσος όρος των χρήσεων με τα μεγαλύτερα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων,τόκων και αποσβέσεων, δηλαδή των χρήσεων 2015 και 2014, είναι 9.850€ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό των προαναφερόμενων i) και ii). Επομένως, για τον λόγο της περίπτωσης (β) που περιγράφεται ως άνω προκύπτει ως αποτέλεσμα το ποσό 2,89, που είναι μικρότερο του οκτώ (8).
Κατόπιν των ανωτέρω, πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) και β) και συνάγεται ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης είναι βιώσιμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης