H Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας
Την εκτίμησή του ότι «οι προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουν συσσωρευτεί», εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η επιτυχία μέχρι στιγμής της κυβέρνησης».
Ξεκαθάρισε ότι προσωπικά δεν πιστεύει στη λογική του ελατηρίου, σημειώνοντας πως «αυτή τη θεωρία προβάλλουν όσοι θέλουν να πουν ότι, τάχα, η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως και δεν θα είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών. Λάθος.
Η ανάπτυξη μπορεί και να μην έρθει ποτέ, εάν δεν κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές που απαιτούνται και εάν αφομοιωθούμε στην κουλτούρα που διαμόρφωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχει διαποτίσει το κράτος και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι διαμορφώνουν πολύ θετικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα η πορεία εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης και, ταυτόχρονα, η προοπτική περαιτέρω ρυθμίσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει υλοποιηθεί και η πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ότι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η υγεία, η αγροδιατροφική αλυσίδα είναι τομείς που προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για μεγάλες τουριστικές και βιομηχανικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και καταγράφεται στην ίδια περιοχή τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανική και ιατρική κάνναβη, που αναμένεται να κλιμακωθεί τους δύο επόμενους μήνες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των τριών παλιών ναυπηγείων της χώρας, αφού τόνισε ότι «σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ανθήσει στην Ελλάδα η ναυπηγοεπισκευή και -γιατί όχι;- η κατασκευή πλοίων», είπε τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, πρέπει «πρώτον, να λύσουμε το θέμα των υπερχρεωμένων μεγάλων ναυπηγείων της χώρας.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με ευχές.
Απαιτεί αποφάσεις από την πλευρά του κράτους και των τραπεζών, που θα επιτρέψουν την εξυγίανση και την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών.
Απαιτείται νέα οπτική και προσέγγιση από την πλευρά και του κρατικού μηχανισμού και του στελεχιακού μηχανισμού των τραπεζών.
Δεύτερον, να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους σε αυτή την παραγωγική διαδικασία.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και μπορεί να γίνει εάν πλοιοκτήτες και εργαζόμενοι εργαστούν από κοινού γι’ αυτό.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, με τις πρωτοβουλίες της σε όλα τα επίπεδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για τη διαμόρφωση νέων λύσεων».
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης» και μάλιστα, «δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις χαριστικές συμβάσεις του παρελθόντος ούτε με την ανάδειξη του κόστους εργασίας στον μοναδικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας.
Αλλά και ούτε με την αγνόηση της ανάγκης ανταγωνιστικότητας».
Σε ερώτηση για την απόφαση του τελευταίου Eurogroup που συμπεριλαμβάνει ένα «ολιστικό σχέδιο» για τη μεταμνημονιακή περίοδο και αν υπάρχουν οι τεχνοκρατικές δυνατότητες να συγκροτηθεί ή πρόκειται απλώς για νέο πλαίσιο εποπτείας από τους δανειστές, απάντησε ότι το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό υποστηρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια νέα στρατηγική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Αρκεί να κάνει κρίσιμες πολιτικές επιλογές.
Επιλογές που, με θολό προς το παρόν και βασανιστικό τρόπο, προκύπτουν από την πορεία των δυόμισι χρόνων».
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
«Οι εξαρτήσεις θα σπάσουν και η εποπτεία θα αποφευχθεί μόνο εάν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας χωρίς ειδικά προγράμματα στήριξης.
Και, βεβαίως, εάν μπορούμε να παρακολουθούμε τη δυναμική της Ευρωζώνης και να ανταποκρινόμαστε, επίσης χωρίς ειδικά προγράμματα, στις απαιτήσεις της.
Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται στην Ελλάδα μια πραγματική επανάσταση.
Μια ανατροπή δομών και αντιλήψεων δεκαετιών», συμπληρώνει ο κ. Πιτσιόρλας.
Περαιτέρω, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ενεργειακός κόμβος και να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, ότι δεν παράγονται στην Ελλάδα ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, ότι στα νησιά καίμε μαζούτ για παραγωγή ενέργειας, κι ενώ δεν μιλάει κανείς για αυτό, γίνονται κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών.
Σε έναν τόπο που επί αιώνες έλυνε τα ενεργειακά προβλήματα με τη δύναμη του αέρα».
Σημείωσε δε, πως στο Αιγαίο, την «καρδιά» του ελληνικού τουρισμού, επί δεκαετίες δεν λύνονταν τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και τα θέματα ύδρευσης και «αντί να ασχολούμαστε με αυτά, ανησυχούμε για τις ανεμογεννήτριες και φοβόμαστε ότι θα διώξουν τουρίστες, ενώ στις χώρες τους όλοι συμφωνούν και προσπαθούν να αυξήσουν τα ποσοστά ενέργειας από ΑΠΕ, περιορίζοντας τη χρήση του άνθρακα».
«Πίσω από αυτά κρύβονται συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει το παρόν καθεστώς και μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για τον τουρισμό, που δεν κατανοεί ότι η συνολική ισορροπία και ποιότητα των στοιχειών που συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας είναι αυτό που μακροπρόθεσμα ενισχύει τον τουρισμό», προσθέτει.
Για το Ελληνικό, αναφέρει ότι η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και των ΚΥΑ που το συνοδεύουν για να μπορεί να εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μαζί με την εκκένωση του χώρου μέχρι το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο είναι οι προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή της πρώτης δόσης.
Δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και το φθινόπωρο το έργο θα εκκινήσει.
Σχετικά με την πώληση του ΟΛΘ, ανέφερε ότι μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μπαίνουμε στην τελική φάση της διαδικασίας, με την επικείμενη κύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή, ενώ «η παρουσία ενός κολοσσού των παγκόσμιων μεταφορών στο επενδυτικό σχήμα θα προσδώσει στη Θεσσαλονίκη τεράστια δυναμική».
Για το πρόσφατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Για το πρόσφατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι διακρίνονται τρία ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όπως εξήγησε, «πρώτον, τη μαζική συμμετοχή πολιτών που θέλησαν να εκφράσουν μια δικαιολογημένη -στη βάση όσων ακούν διαχρονικά για το θέμα- ανησυχία. Δεύτερον, την προσπάθεια ακραίων εθνικιστικών κύκλων να χειραγωγήσουν αυτή την ανησυχία.
Τρίτο και σπουδαιότερο, κατά τη γνώμη μου, την επιτυχή προσπάθεια μιας εσωκομματικής πτέρυγας της ΝΔ να αξιοποιήσει το συλλαλητήριο για να δεσμεύσει την ηγεσία της σε ακραία πολιτική επί του θέματος και, μέσω αυτής, σε μια συνολικότερη δεξιά μετατόπιση».
Εξέφρασε την άποψή του ότι «το τελευταίο θα μείνει ως το σημαντικότερο αποτέλεσμα του συλλαλητηρίου• και, βεβαίως, δεν είναι μικρό, αφού, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει σημαντικά την όλη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, τις δυνατότητες συμμαχιών και συνολικά την τροπή που θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».
ΝΔ και Κεντροαριστερά
«Η ταλάντευση ανάμεσα στη στροφή προς τα δεξιά ή προς το Κέντρο ακολουθεί τη ΝΔ από την ίδρυσή της», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι καινούριο στοιχείο είναι ότι, «τις τελευταίες μέρες, ο αρχηγός της, παγιδευμένος σε λανθασμένους χειρισμούς γύρω από το Σκοπιανό, δίνει τον τόνο της αποφασιστικής στροφής προς τα δεξιά.
Ενας ηγέτης που από την ώρα που εξελέγη πρόεδρος προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα εκσυγχρονιστικό και κεντροδεξιό προφίλ για τη ΝΔ».
Κατά τον ίδιο, αυτό το στοιχείο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή σοβαρών ανακατατάξεων στη ΝΔ, «διότι η τόσο μεγάλη απόσταση της φυσιογνωμίας του αρχηγού από το κέντρο βάρους του κόμματος είναι μια μη ομαλή και μη λειτουργική συνθήκη», όπως ανέφερε.
Για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, μεταξύ άλλων είπε ότι «οι μέρες που διανύουμε θα διαμορφώσουν εντελώς νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή του τόπου» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι προσηλωμένος στην επιδίωξη να εκφράσει μια νέα κοινωνική συμμαχία που αντιλαμβάνεται την ανάγκη της μεγάλης στροφής στην πορεία της χώρας».
«Εάν φορτωθούμε την ευθύνη της μη επίλυσης του προβλήματος με τη FYROM, θα πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε»
Κληθείς να απαντήσει στο αν θα έχει καλύτερη τύχη η «συνανάπτυξη στα Βαλκάνια» που ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι ο τρόπος που προσπάθησε η χώρα μας να επιβληθεί ως ηγεμονική οικονομική δύναμη στα Βαλκάνια τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ηττήθηκε, απάντησε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση και ήδη το επιχειρεί συστηματικά».
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «χωρίς τυμπανοκρουσίες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης και της ιδιότητάς μας ως μόνης χώρας-μέλους όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και οργανισμών και να εργαστούμε για τη συνολική ανάπτυξη των Βαλκανίων, στην προοπτική της πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ.
Η επίλυση της διαφοράς μας με τη FYROM θα σφραγίσει θετικά αυτή την αναπροσαρμογή της ελληνικής στρατηγικής και θα ανεβάσει κατακόρυφα τον ρόλο μας στην περιοχή.
Αντίθετα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα θα ήταν μια αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας σε όλα τα διεθνή fora.
Εάν φορτωθούμε εμείς την ευθύνη της μη επίλυσης του προβλήματος με τη FYROM, θα πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε».
Στο εσωτερικό, όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να το διαχειριστεί.
www.bankingnews.gr
Ξεκαθάρισε ότι προσωπικά δεν πιστεύει στη λογική του ελατηρίου, σημειώνοντας πως «αυτή τη θεωρία προβάλλουν όσοι θέλουν να πουν ότι, τάχα, η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως και δεν θα είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών. Λάθος.
Η ανάπτυξη μπορεί και να μην έρθει ποτέ, εάν δεν κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές που απαιτούνται και εάν αφομοιωθούμε στην κουλτούρα που διαμόρφωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχει διαποτίσει το κράτος και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι διαμορφώνουν πολύ θετικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα η πορεία εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης και, ταυτόχρονα, η προοπτική περαιτέρω ρυθμίσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει υλοποιηθεί και η πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ότι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η υγεία, η αγροδιατροφική αλυσίδα είναι τομείς που προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για μεγάλες τουριστικές και βιομηχανικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και καταγράφεται στην ίδια περιοχή τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανική και ιατρική κάνναβη, που αναμένεται να κλιμακωθεί τους δύο επόμενους μήνες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των τριών παλιών ναυπηγείων της χώρας, αφού τόνισε ότι «σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ανθήσει στην Ελλάδα η ναυπηγοεπισκευή και -γιατί όχι;- η κατασκευή πλοίων», είπε τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, πρέπει «πρώτον, να λύσουμε το θέμα των υπερχρεωμένων μεγάλων ναυπηγείων της χώρας.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με ευχές.
Απαιτεί αποφάσεις από την πλευρά του κράτους και των τραπεζών, που θα επιτρέψουν την εξυγίανση και την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών.
Απαιτείται νέα οπτική και προσέγγιση από την πλευρά και του κρατικού μηχανισμού και του στελεχιακού μηχανισμού των τραπεζών.
Δεύτερον, να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους σε αυτή την παραγωγική διαδικασία.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και μπορεί να γίνει εάν πλοιοκτήτες και εργαζόμενοι εργαστούν από κοινού γι’ αυτό.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, με τις πρωτοβουλίες της σε όλα τα επίπεδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για τη διαμόρφωση νέων λύσεων».
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης» και μάλιστα, «δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις χαριστικές συμβάσεις του παρελθόντος ούτε με την ανάδειξη του κόστους εργασίας στον μοναδικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας.
Αλλά και ούτε με την αγνόηση της ανάγκης ανταγωνιστικότητας».
Σε ερώτηση για την απόφαση του τελευταίου Eurogroup που συμπεριλαμβάνει ένα «ολιστικό σχέδιο» για τη μεταμνημονιακή περίοδο και αν υπάρχουν οι τεχνοκρατικές δυνατότητες να συγκροτηθεί ή πρόκειται απλώς για νέο πλαίσιο εποπτείας από τους δανειστές, απάντησε ότι το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό υποστηρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια νέα στρατηγική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Αρκεί να κάνει κρίσιμες πολιτικές επιλογές.
Επιλογές που, με θολό προς το παρόν και βασανιστικό τρόπο, προκύπτουν από την πορεία των δυόμισι χρόνων».
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
«Οι εξαρτήσεις θα σπάσουν και η εποπτεία θα αποφευχθεί μόνο εάν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας χωρίς ειδικά προγράμματα στήριξης.
Και, βεβαίως, εάν μπορούμε να παρακολουθούμε τη δυναμική της Ευρωζώνης και να ανταποκρινόμαστε, επίσης χωρίς ειδικά προγράμματα, στις απαιτήσεις της.
Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται στην Ελλάδα μια πραγματική επανάσταση.
Μια ανατροπή δομών και αντιλήψεων δεκαετιών», συμπληρώνει ο κ. Πιτσιόρλας.
Περαιτέρω, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ενεργειακός κόμβος και να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, ότι δεν παράγονται στην Ελλάδα ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, ότι στα νησιά καίμε μαζούτ για παραγωγή ενέργειας, κι ενώ δεν μιλάει κανείς για αυτό, γίνονται κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών.
Σε έναν τόπο που επί αιώνες έλυνε τα ενεργειακά προβλήματα με τη δύναμη του αέρα».
Σημείωσε δε, πως στο Αιγαίο, την «καρδιά» του ελληνικού τουρισμού, επί δεκαετίες δεν λύνονταν τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και τα θέματα ύδρευσης και «αντί να ασχολούμαστε με αυτά, ανησυχούμε για τις ανεμογεννήτριες και φοβόμαστε ότι θα διώξουν τουρίστες, ενώ στις χώρες τους όλοι συμφωνούν και προσπαθούν να αυξήσουν τα ποσοστά ενέργειας από ΑΠΕ, περιορίζοντας τη χρήση του άνθρακα».
«Πίσω από αυτά κρύβονται συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει το παρόν καθεστώς και μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για τον τουρισμό, που δεν κατανοεί ότι η συνολική ισορροπία και ποιότητα των στοιχειών που συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας είναι αυτό που μακροπρόθεσμα ενισχύει τον τουρισμό», προσθέτει.
Για το Ελληνικό, αναφέρει ότι η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και των ΚΥΑ που το συνοδεύουν για να μπορεί να εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μαζί με την εκκένωση του χώρου μέχρι το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο είναι οι προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή της πρώτης δόσης.
Δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και το φθινόπωρο το έργο θα εκκινήσει.
Σχετικά με την πώληση του ΟΛΘ, ανέφερε ότι μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μπαίνουμε στην τελική φάση της διαδικασίας, με την επικείμενη κύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή, ενώ «η παρουσία ενός κολοσσού των παγκόσμιων μεταφορών στο επενδυτικό σχήμα θα προσδώσει στη Θεσσαλονίκη τεράστια δυναμική».
Για το πρόσφατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Για το πρόσφατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι διακρίνονται τρία ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όπως εξήγησε, «πρώτον, τη μαζική συμμετοχή πολιτών που θέλησαν να εκφράσουν μια δικαιολογημένη -στη βάση όσων ακούν διαχρονικά για το θέμα- ανησυχία. Δεύτερον, την προσπάθεια ακραίων εθνικιστικών κύκλων να χειραγωγήσουν αυτή την ανησυχία.
Τρίτο και σπουδαιότερο, κατά τη γνώμη μου, την επιτυχή προσπάθεια μιας εσωκομματικής πτέρυγας της ΝΔ να αξιοποιήσει το συλλαλητήριο για να δεσμεύσει την ηγεσία της σε ακραία πολιτική επί του θέματος και, μέσω αυτής, σε μια συνολικότερη δεξιά μετατόπιση».
Εξέφρασε την άποψή του ότι «το τελευταίο θα μείνει ως το σημαντικότερο αποτέλεσμα του συλλαλητηρίου• και, βεβαίως, δεν είναι μικρό, αφού, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει σημαντικά την όλη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, τις δυνατότητες συμμαχιών και συνολικά την τροπή που θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».
ΝΔ και Κεντροαριστερά
«Η ταλάντευση ανάμεσα στη στροφή προς τα δεξιά ή προς το Κέντρο ακολουθεί τη ΝΔ από την ίδρυσή της», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι καινούριο στοιχείο είναι ότι, «τις τελευταίες μέρες, ο αρχηγός της, παγιδευμένος σε λανθασμένους χειρισμούς γύρω από το Σκοπιανό, δίνει τον τόνο της αποφασιστικής στροφής προς τα δεξιά.
Ενας ηγέτης που από την ώρα που εξελέγη πρόεδρος προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα εκσυγχρονιστικό και κεντροδεξιό προφίλ για τη ΝΔ».
Κατά τον ίδιο, αυτό το στοιχείο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή σοβαρών ανακατατάξεων στη ΝΔ, «διότι η τόσο μεγάλη απόσταση της φυσιογνωμίας του αρχηγού από το κέντρο βάρους του κόμματος είναι μια μη ομαλή και μη λειτουργική συνθήκη», όπως ανέφερε.
Για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, μεταξύ άλλων είπε ότι «οι μέρες που διανύουμε θα διαμορφώσουν εντελώς νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή του τόπου» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι προσηλωμένος στην επιδίωξη να εκφράσει μια νέα κοινωνική συμμαχία που αντιλαμβάνεται την ανάγκη της μεγάλης στροφής στην πορεία της χώρας».
«Εάν φορτωθούμε την ευθύνη της μη επίλυσης του προβλήματος με τη FYROM, θα πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε»
Κληθείς να απαντήσει στο αν θα έχει καλύτερη τύχη η «συνανάπτυξη στα Βαλκάνια» που ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι ο τρόπος που προσπάθησε η χώρα μας να επιβληθεί ως ηγεμονική οικονομική δύναμη στα Βαλκάνια τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ηττήθηκε, απάντησε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση και ήδη το επιχειρεί συστηματικά».
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «χωρίς τυμπανοκρουσίες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης και της ιδιότητάς μας ως μόνης χώρας-μέλους όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και οργανισμών και να εργαστούμε για τη συνολική ανάπτυξη των Βαλκανίων, στην προοπτική της πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ.
Η επίλυση της διαφοράς μας με τη FYROM θα σφραγίσει θετικά αυτή την αναπροσαρμογή της ελληνικής στρατηγικής και θα ανεβάσει κατακόρυφα τον ρόλο μας στην περιοχή.
Αντίθετα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα θα ήταν μια αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας σε όλα τα διεθνή fora.
Εάν φορτωθούμε εμείς την ευθύνη της μη επίλυσης του προβλήματος με τη FYROM, θα πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε».
Στο εσωτερικό, όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να το διαχειριστεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών