Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δείκτης EBI: Μόνο Ελλάδα και Ιταλία παρουσιάζουν πιθανότητα εξόδου από το ευρώ μεγαλύτερη του 1%

Δείκτης EBI: Μόνο Ελλάδα και Ιταλία παρουσιάζουν πιθανότητα εξόδου από το ευρώ μεγαλύτερη του 1%
Όπως προκύπτει από την πορεία του δείκτη διάλυσης της ευρωζώνης - ΕΒΙ, η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη ενισχύεται
Σε χαμηλό ρεκόρ διαμορφώνεται ο δείκτης διάλυσης της ευρωζώνης ΕΒΙ (Euro Break-up Index), κάτι που σηματοδοτεί την ανάκαμψη της περιοχής έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής δυσπραγίας, χρηματοοικονομικής και πολιτικής αναταραχής.
Παρ' όλα αυτά, όμως, παραμένει η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν και το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο τα σχετικά στοιχεία, μαζί με την Ελλάδα, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα όπου η πιθανότητα εξόδου είναι υψηλότερη από το 1%.
Επισημαίνεται ότι παρά τη συνολική πτώση, οι πιθανότητες εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ αυξήθηκαν λίγο ενόψει των εκλογών στις αρχές Μαρτίου του 2018 στο 5,2%.
Όσον αφορά τις γενικές εκτιμήσεις για τη διάλυση της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, μόνο το 6,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα διασπαστεί η ευρωζώνη εντός των επόμενων 12 μηνών.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης ΕΒΙ δημιουργήθηκε κατά το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους τον Ιούνιο του 2012 και έφτασε μέχρι και το 73% ένα μήνα αργότερα.
Τον ίδιο μήνα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, είπε το γνωστό «ό,τι χρειαστεί», αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης