Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από 210 επενδυτές οι προσφορές για το 7ετές ελληνικό ομόλογο - Οι 8 στους 10 ήταν ξένοι

tags :
Από 210 επενδυτές οι προσφορές για το 7ετές ελληνικό ομόλογο - Οι 8 στους 10 ήταν ξένοι
Στο 31,1% η συμμετοχή των hedge funds στο ελληνικό ομόλογο
Σχεδόν 210 επενδυτές κατέθεσαν προσφορές κατά την έκδοση του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό δημόσιο.
Η έκδοση προσέλκυσε προσφορές άνω των 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές.
Οι επενδυτές ήταν από όλο τον κόσμο, με το 81% να έχει έδρα εκτός Ελλάδος ενώ το 43,7% των επενδυτών προέρχονταν από Βρετανία και Ιρλανδία.
Ακολουθούν, η Ελλάδα με 19%, οι ΗΠΑ με 12,5% και η υπόλοιπη Ευρώπη με 11,7%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε ένα νέο 7ετές ομόλογο αναφοράς ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,500%.



Η τιμολόγηση ισοδυναμεί με spread 311,2 μονάδων βάσης έναντι του Bund αναφοράς, λήξεως τον Φεβρουάριο του 2025.
Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε με συνολικό όγκο άνω των 6 δισ. ευρώ από περίπου 210 επενδυτές.
Αυτή η τιμολόγηση ξεπέρασε το αρχικό guidance στην περιοχή του 3,75%.
Το ομόλογο σηματοδοτεί την πρώτη έκδοση νέων ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας από την άσκηση ανταλλαγής χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2017, που οδήγησε σε πέντε νέα ομόλογα αναφοράς (Ιαν-23, Ιαν-28, Ιαν-33, Ιαν- Ιαν-42), παρέχοντας επιπλέον αναφορές για την τιμολόγηση.

Ιστορικό

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκδώσει στο εγγύς μέλλον νέο 7ετές ομόλογο αναφοράς RegS / 144a σε ευρώ, μέσω της Barclays, της BNP Paribas, της Citi, της JP Morgan και της Nomura.
Η εμφάνιση της αστάθειας της αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ αμέσως μετά την ανακοίνωση οδήγησε τους αναδόχους να ξεκινήσουν τη διαδικασία για το νέο ομόλογο σε ένα σύνολο συνθηκών με ελκυστικούς όρους για τους επενδυτές.
Πριν από τις 9:00 GMT, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε η πρώτη τιμή στην περιοχή του 3,75%.
Το ενδιαφέρον όμως αυξήθηκε και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 300 εκατ. ευρώ σε τόκους JLM), όταν το βιβλίο άνοιξε λίγο μετά τις 11:20 GMT, με αναθεώρηση του guidance στην περιοχή 3,5% / 3,625%.
Ακριβώς μετά τις 13:30 GMT, το βιβλίο και η σχετικά περιορισμένη ευαισθησία στις τιμές των παραγγελιών επέτρεψαν να καθοριστεί η απόδοση στο 3,50%.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα βιβλία σε παγκόσμιο επίπεδο θα άνοιγαν στις 14:00 GMT.
Λίγο αργότερα στις 14:20 GMT απελευθερώθηκαν οι τελικοί όροι για τη συναλλαγή, με το μέγεθος να έχει οριστεί στα 3 δισ. ευρώ και οι τελικές προσφορές να ξεπερνούν τα 6 δισ..
Αμέσως μετά τις 16:30 GMT, η συναλλαγή τιμήθηκε επίσημα στο 3,50%, που ισοδυναμεί με περιθώριο 311,2 μονάδων βάσης έναντι του Bund αναφοράς, λήξεως τον Φεβρουάριο του 2025.

Γεωγραφία των επενδυτών

Η συναλλαγή είχε ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, με το μεγάλο όγκο των επενδυτών να είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (43,7%) και το 81% εκτός Ελλάδας.



Τι ανέφερε το bankingnews.gr πριν υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων

Η πρώτη «μακροπρόθεσμη έκδοση» ελληνικού ομολόγου τους 7ετούς δεν πήγε άσχημα, καθώς τηρουμένων των συγκυριών και της γενικότερης εικόνας των αγορών η Ελλάδα εξέδωσε 7ετές κοινοπρακτικό ομόλογο αντλώντας 3 δισεκ. με επιτόκιο 3,5%.

Το επιτόκιο στο 7ετές είναι προφανώς καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς στο 4,625%.
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης περίπου το 30% ή 930 εκατ κάλυψαν hedge funds, 1,1 δισεκ. διεθνείς επενδυτές και real money, 700 εκατ τράπεζες και 180 εκατ η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι 1,5 δισεκ. ήταν οι προσφορές των αναδόχων οπότε 6,8 δισεκ. που ήταν το σύνολο των προσφορών – 1,5 δισεκ. οι ανάδοχοι = 5,3 δισεκ. οι προσφορές των πάσης φύσεως επενδυτών.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που επηρέασε την απόφαση του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην κοινοπρακτική έκδοση του 7ετούς ήταν η ανησυχία για την Fitch.
Στις 16 Φεβρουαρίου την άλλη Παρασκευή η Fitch θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία με προοπτική αναβάθμισης στην κλίμακα Β.
Εάν η έκδοση του 7ετούς δεν προχωρούσε θα προσμετρούσε αρνητικά από την Fitch ενώ το γεγονός ότι τελικώς υλοποιήθηκε η έκδοση σημαίνει ότι θα προσμετρήσει θετικά…
Έτσι λοιπόν μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β από την Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα της Ελλάδος σε Β από την Fitch είναι ουδέτερη καθώς η θετική επίδραση ήδη έχει καταγραφεί στα ελληνικά assets ομόλογα και μετοχές από την Standard and Poor’s.
Μόνο μεγαλύτερη αναβάθμιση θα είχε θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1 ή Β3.

Ποιες θα είναι οι 2 επόμενες εκδόσεις ομολόγων;

1)Σχεδιάζεται η μετατόπιση των εντόκων από 3μηνα και 6μηνα σε ετήσιο έντοκο, θα εκδοθεί δηλαδή ετήσιο έντοκο που θα αντικαταστήσει τα 3μηνα ή 18 zero coupon.
Το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο θα μπορούσε να φέρει επιτόκιο πέριξ του 1% και θα μπορούσε να εκδοθεί τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα στον Μάρτιο του 2018.

2)Τον Μάιο ή Ιούνιο του 2018 σχεδιάζεται η έκδοση του 10ετούς ομολόγου με στόχο νέα έκδοση και όχι re opening με στόχο επιτόκιο μεταξύ 3% και 3,4%.
Η έκδοση του 10ετούς λόγου του γεγονότος ότι λειτουργεί ως ομόλογο αναφοράς θα έχει μεγάλη σημειολογία καθώς θα αποδείξει την δυνατότητα της Ελλάδος να δανείζεται από τις αγορές σε μακροπρόθεσμες περιόδους.
Θα είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την διατηρησιμότητα της στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης