Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα εξέλιξη: Οι Βρυξέλλες προτείνουν τα μεσοπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος ή το γαλλικό σχέδιο με ρήτρα ανάπτυξης

Νέα εξέλιξη: Οι Βρυξέλλες προτείνουν τα μεσοπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος ή το γαλλικό σχέδιο με ρήτρα ανάπτυξης
Η κυβέρνηση καλείται να περάσει από νέες συμπληγάδες
Μπορεί το ΕuroWorking Group (EWG) να έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη ρύθμισης του ελληνικού χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης (ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη) πλην όμως ο χρόνος εφαρμογής αυτού του μηχανισμού είναι ακόμη άγνωστος.
Πηγές από τις Βρυξέλλες με άριστη γνώση των συζητήσεων που γίνονται ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες θεωρούν εξαιρετικά φιλόδοξο να μπορέσει η ελληνική πλευρά μετά την έξοδο της από το 3ο μνημόνιο να λάβει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και το «γαλλικό κλειδί» για το χρέος.
Να υπάρξει δηλαδή ταυτόχρονη ενεργοποίηση του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων και του γαλλικού μηχανισμού.
Μόνο αν οι θεσμοί πιαστούν στον ύπνο ή θέλουν να επιβραβεύσουν την Ελλάδα για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει με τα προγράμματα προσαρμογής.
Επειδή, όμως, δεν τους έχουμε συνηθίσει σε τέτοια γενναιοδωρία ψυχής μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει μικρό καλάθι για τις ελαφρύνσεις στο χρέος οι συζητήσεις για το οποίο θα ξεκινήσουν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας και θα περάσουν από πολλά στάδια μέχρι να οδηγηθούν στις τελικές αποφάσεις τον Μάιο/αρχές Ιουνίου.
Μόνο ο συνδυασμός του προγράμματος 4ετούς εποπτείας (υβριδικό Μνημόνιο) με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσεις του χρέους είναι το πιο δύσκολο σημείο στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν όχι μόνο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς αλλά ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ώστε να «γεφυρωθούν» οι μεταξύ τους διαφορές και το Ταμείο να μπορέσει να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το θέμα με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Απρίλιο κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Μετά την Ουάσιγκτον η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανασυνταχθεί, διότι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της ενεργητικότερης συμμετοχής του ΔΝΤ, θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Μόνο η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 είναι ένας κίνδυνος που παραμένει πάνω στο τραπέζι τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε φθάσει να διαπραγματεύεται παρασκηνιακά με τις Βρυξέλλες την αντικατάσταση του μέτρου με το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις.
Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια στο θέμα των συντάξεων θεωρώντας υπερβολικό το ετήσιο κονδύλι της συνταξιοδοτικής δαπάνης δύσκολα θα ανταλλάξει το ένα μέτρο με το άλλο ˑ όταν πιέζει για ταυτόχρονη εφαρμογή και των δύο αυτών σκληρών μέτρων.
Μάλιστα όπως είχε γράψει στην ιστοσελίδα του Ταμείου ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν,  η μείωση των συντάξεων είναι ένα σοβαρό διαρθρωτικό μέτρο για το ΔΝΤ.
Εν κατακλείδι η κυβέρνηση καλείται να περάσει από νέες συμπληγάδες μέχρι να φτάσει στην άκρη του τούνελ που είναι η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια.
Για την ώρα μόνο «ευχολόγια» συνεχίζει να παίρνει μπροστά στις κάμερες από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με πρώτο και καλύτερο τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί…

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης