Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno (επικεφαλής Eurogroup): Η Ελλάδα είναι ικανή να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης

Centeno (επικεφαλής Eurogroup): Η Ελλάδα είναι ικανή να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης
Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Mario Centeno σε συνέντευξή του στο Euronews.
Απατώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και τις προοπτικές της ο κ. Centeno υπογραμμίζει ότι «Είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πετύχει.
Σίγουρα, θα συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι και τους επόμενους μήνες.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προσδώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση, στις τοπικές αρχές και στην κοινωνία, την αίσθηση ότι παίρνουν το μέλλον τους στα χέρια τους.
Το ίδιο αίσθημα- και αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό το ερώτημα – (σ.σ.να παραμένει) και κατά τη διάρκεια της μετάβασης μεταξύ των πολιτικών και εκλογικών κύκλων στην Ελλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό οι επόμενες κυβερνήσεις να νιώθουν ότι κρατούν το μέλλον στα χέρια τους για όλη αυτή τη διαδικασία.
Διότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Centeno έχει ως ακολούθως:

Αναρωτιέμαι εάν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και η νέα αφήγηση μιας λιγότερο περιοριστικής λιτότητας, είναι κάτι που έχει κατακτηθεί ή πρέπει ακόμα να καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες, για να πείσετε τις πιο σκληρές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία;

Η Πορτογαλία είναι μια επιτυχία για την Ευρώπη, αυτό που πολλοί φίλοι μου οικονομολόγοι αποκαλούν, το «χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης».
Με μείωση της ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη, από τις πιο δυναμικές στην ΕΕ.
Η Πορτογαλία ανέκαθεν ήταν δεσμευμένη να σέβεται τους κανόνες, με μια διαφορετική ερμηνεία του τρόπου που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες.
Αυτή ήταν και μια καινοτομία που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στο παράδειγμα μας.

Ως πρόεδρος του Εurogroup, έχετε μιλήσει για τις εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία, στην Ολλανδία… Τώρα έχουμε την κατάσταση στην Γερμανία, όπου αναζητείται λύση. Εάν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός του CDU και του SPD και το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, περάσει στον Όλαφ Σολτς, από τους Σοσιαλιστές, νομίζετε ότι αυτό θα συμβάλει σε ένα νέο όραμα για λιγότερη λιτότητα; Κάτι που υποστηρίζεται από τον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων;

Συνεργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά με τη γερμανική κυβέρνηση από τότε που είμαι Πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Η επανέναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης είναι πολύ σημαντική.
Σε αυτό συμβάλει η εξαιρετική οικονομική κατάσταση όλων των χωρών της Ευρώπης αλλά και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο αναφερθήκατε.
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ζητήματα απο τη Γερμανία σχετικά με τον συμβιβασμό σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτή τη νέα φάση.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη μεταρρυθμιστική πορεία της ευρωζώνης, η οποία έχει δύο σαφείς προτεραιότητες: Την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.Στο θέμα των τραπεζών, οι χώρες είναι πραγματικά πρόθυμες να μοιραστούν τους κινδύνους, έτσι ώστε σε περίπτωση νέας κρίσης οι φορολογούμενοι να προστατεύονται περισσότερο;

Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί για όλους τους ευρωπαίους πολίτες ότι, σε περίπτωση κρίσης, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι έτοιμο, είναι κατάλληλα ασφαλισμένο και πιο ανθεκτικό.
Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα.
Για να ζει κανείς σε μια ένωση και αυτό το βλέπουμε στην καθημερινότητα, είναι πάντα απαραίτητο να ενισχύουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης και τις αμοιβαίες εγγυήσεις.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συναίνεση γύρω από θεσμούς και λύσεις, που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις ανησυχίες που έχουμε όλοι στην Ευρώπη, τη δεδομένη στιγμή.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, εξακολουθούν να διαμαρτύρονται ότι αυτό δεν περνά στην πραγματική οικονομία, με μεγαλύτερες πιστώσεις για τους επιχειρηματίες, βελτίωση της ποιότητας ζωής και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θα δώσω έναν δείκτη για την Πορτογαλία, που συναντάται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είχαν ένα χρηματοοικονομικό κενό στην Πορτογαλία, σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών.
Και αυτό διότι ερχόμαστε από μια πολύ τραυματική διαδικασία κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τώρα, στην Πορτογαλία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα καλά επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται, βραχυπρόθεσμα, με επιτόκια χαμηλότερα του 1%

Ας πάμε στην περίπτωση της Ελλάδας, γιατί είναι μια χώρα όπου η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη, και πρέπει να γυρίσει σελίδα, για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Ο Πιέρ Μοσκοβισί είναι πολύ αισιόδοξος, εσείς ως π πρόεδρος της ευρωομάδας φαίνεται να είστε επίσης αισιόδοξος. Θα μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας μέχρι το καλοκαίρι;

Είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πετύχει.
Σίγουρα, θα συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι και τους επόμενους μήνες.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προσδώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση, στις τοπικές αρχές και στην κοινωνία, την αίσθηση ότι παίρνουν το μέλλον τους στα χέρια τους.
Το ίδιο αίσθημα- και αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό το ερώτημα – (σ.σ.να παραμένει) και κατά τη διάρκεια της μετάβασης μεταξύ των πολιτικών και εκλογικών κύκλων στην Ελλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό οι επόμενες κυβερνήσεις να νιώθουν ότι κρατούν το μέλλον στα χέρια τους για όλη αυτή τη διαδικασία. Διότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τον προϋπολογισμό από το 2020 έως το 2026, όταν η Μεγάλη Βρετανία δεν θα συνεισφέρει οικονομικά. Η πορτογαλική κυβέρνηση πρότεινε τρεις νέους ευρωπαϊκούς φόρους: α) στον τομέα της ενέργειας για τις εταιρείες που μολύνουν πολύ, β) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γ) στις ψηφιακές πλατφόρμες. Πιστεύετε ότι αυτές οι ιδέες, που ήδη υποστηρίζονται έντονα από άλλες νότιες χώρες, θα βρουν υποστηρικτές σε άλλους εταίρους, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα κεφάλαια;

Η υποστήριξη αυτού του είδους της χρηματοδότησης έχει νόημα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Εάν οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο κοντά στα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο χρηματοδότησης των προϋπολογισμών και έχουν καλύτερη κατανόηση αυτών των πηγών χρηματοδότησης, αυτό σίγουρα θα βελτιώσει τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Να φέρει τους πολίτες της πιο κοντά στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Έτσι, ο σύνδεσμος αιτίου-αποτελέσματος θα είναι πιο ορατός και πιο κατανοητός.
Υπάρχουν νέες προκλήσεις στην Ευρώπη σήμερα: η ασφάλεια, η άμυνα, η μετανάστευση, το δημογραφικό.
Είναι προκλήσεις εγκάρσιες, σχεδόν σε κάθε κοινωνία και κάθε ευρωπαϊκή χώρα και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης