Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και στριμώξαμε τα χαμηλά στρώματα - Η έξοδος θα γίνει χωρίς την προληπτική γραμμή

tags :
Τσακαλώτος: Αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και στριμώξαμε τα χαμηλά στρώματα - Η έξοδος θα γίνει χωρίς την προληπτική γραμμή
Τσακαλώτος: Αρήσαμε να αντιμετωπισουμε τη φοροδιαφυγή και στριμώξαμε τα χαμηλά στρώματα - Μειώσεις φόρων 3,5 δισ. την επόμενη πενταετια
Μειώσεις φόρων 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση στην Κρήτη με θέμα "Έξοδος και ανάπτυξη με την κοινωνία σύμμαχο".
Ο υπουργός Οικονομικών, για μία ακόμη φορά, παραδέχθηκε ότι η ασκούμενη πολιτική ουσιαστικά πλήττει τους φτωχότερους πολίτες, καθώς υπογράμμισε ότι "μας πήρε καιρό να αντιμετωπισουμε τη φοροδιαφυγή κι έτσι στριμώξαμε τα χαμηλά στρώματα".
Όσον αφορά την μετά μνημόνιο εποχή ο υπουργός Οικοονμικών επανέλαβε πως "ετοιμάζουμε εκ των προτέρων σχέδιο για την ανάπτυξη".  
Εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν έχει ξεφύγει πλήρως από τα προβλήματα, ότι δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει κυρίως τα προβλήματα των πολιτών, τα κοινωνικά προβλήματα και γι' αυτόν τον λόγο εξακολουθούν να υπάρχουν φαίνομενα όπως αυτό της LePen ή της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.
«Θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη με την κοινωνία να τη συμμερίζεται", σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι υπάρχει κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους.
Το αναπτυξιακό μοντέλο πριν την κρίση δεν περιθωριοποιούσε τη φτώχεια.
Δεν εξασφάλιζε την ισότητα.
Ίσχυε από το 1974 και μετά.
Η κοινωνία δεν ήταν σύμμαχος".
Αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για το θέμα του χρέους τον Ιούνιο του 2017, είπε με νόημα ότι "οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πουν ότι στο Eurogroup του Ιούνη του 2017 έγιναν δυο σημαντικά πράγματα: Η συμφωνια για το χρέος και η απόφαση να δημιουργηθεί ένα απόθεμα χρηματοδότησης για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της".
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε επίσης ότι το Eurogroup του Ιουνίου του 2017 σήμανε το σημείο καμπής για να αναστραφεί η κρίση.
"Εκει έγινε η συμφωνία για το χρέος. Κι εκει αποφασίστηκε να υπάρξει ενα χρηματικό απόθεμα για τη χώρα ώστε να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης", εκτίμησε.
"Στόχος μας είναι να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος, που δημιουργεί ανισότητα δύναμης σε βάρος των μη ισχυρών.
Η έξοδος θα γίνει χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης, τόνισε με νόημα και σημείωσε ότι "οι πλούσιοι παλαιότερα πληρωναν εθελοντικα τους φόρους"!
Στη συνέχεια καυτηρίασε τη γραφειοκρατία και υποστήριξε ότι  θα υπάρξουν "κανόνες για όλους, ώστε τα μεσαία στρώματα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αγαθά.
Τόσο εκείνα όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας".
Όπως είπε, την Δεύτερα (26/2) έρχονται οι θεσμοί για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της 4ης αξιολόγησης.
"Χρειαζόμαστε άμεσα ξένες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις", τόνισε ενώ έκανε αναφορα σε μεγάλα έργα και σύνδεση τους με τις επενδύσεις και μίλησε για τη σημασία του ΒΟΑΚ".
"Η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας δε μπορεί να εξαντληθεί σε δρόμους, τα χρηματα θα πρεπει να πηγαίνουν και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Είπε ακόμη ότι η μετά-μνημονιακή Ελλάδα θα βασιστεί στον γαλλικό μηχανισμό που αποτελεί μία περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα, καθώς εισάγεται η ρήτρα ανάτπυξης και συνδέεται άμεσα με το χρέος.
Τέλος κάλεσε τους Κρητικούς να αγκαλιάσουν τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό τμήμα Ανατολικής Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης