Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Στουρνάρας θα επιμείνει στην πιστωτική γραμμή ή θα υπαναχωρήσει στην σημερινή 26/2 έκθεση για οικονομία;

Ο Στουρνάρας θα επιμείνει στην πιστωτική γραμμή ή θα υπαναχωρήσει στην σημερινή 26/2 έκθεση για οικονομία;
Με βάση την λογική όμως ο διοικητής της TτΕ Γ. Στουρνάρας θα επιμείνει στο θέμα της πιστωτικής γραμμής γιατί έως λίγες ημέρες πριν…στήριζε ως λύση ασφαλείας για την μεταμνημονιακή Ελλάδα την πιστωτική γραμμή.
Με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2018 ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει και την έκθεση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.
Η έκθεση αυτή ειδικά την τρέχουσα περίοδο έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους

1)Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της πιστωτικής γραμμής ως μοντέλο – λύση για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Δεν υποστηρίζει το clean exit την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και έχει επιμείνει ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος ώστε να μην ανακύψει ρίσκο για την οικονομία και τις τράπεζες είναι η πιστωτική γραμμή.
Η ΕΚΤ έχει κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θέλει πιστωτική γραμμή ή καθαρή έξοδο, ωστόσο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να γνωρίζει τους κινδύνους και τα ρίσκα.
Επίσημα η ΕΚΤ δεν έχει ταχθεί υπέρ της πιστωτικής γραμμής αλλά έμμεσα θεωρεί ότι η πιστωτική γραμμή είναι καλύτερη λύση από την καθαρή έξοδο λόγω ρίσκου.
Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ θα έχει μεγάλη σημασία τι στάση κρατάει η Κεντρική Τράπεζα στο όλο θέμα.
Εάν επαναλάβει την αναγκαιότητα της πιστωτικής γραμμής τότε θα συντηρήσει την κόντρα με την κυβέρνηση αλλά θα είναι συνεπείς με ότι έχει υποστηρίξει όλους τους τελευταίους μήνες.
Εάν δεν αναφερθεί στην πιστωτική γραμμή – και με αυτό τον τρόπο προσπαθήσει να υπαναχωρήσει από τις παλαιότερες και πάγιες θέσεις του – τότε ο Στουρνάρας θα έχει κάνει ένα βήμα πίσω.
Υπήρχαν φήμες ότι οι υποδιοικητές δεν έχουν υπογράψει την έκθεση του διοικητή γιατί διαφωνούν και ότι υπήρξε ένας συμβιβασμός.
Ωστόσο αυτή η φήμη διαψεύστηκε από το περιβάλλον των δύο υποδιοικητών.

2)Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ έχει βρεθεί μεταξύ άλλων στο επίκεντρο λόγω της υπόθεσης της Novartis.
Η βουλή πρόσφατα παρέπεμψε όλους τους εμπλεκόμενους σε προανακριτική επιτροπή η οποία θα στείλει την υπόθεση ξανά στην δικαιοσύνη.
Εάν ο Στουρνάρας συντηρήσει το θέμα της πιστωτικής γραμμής που αποτελεί μόνιμη κόντρα με την κυβέρνηση αυτό θα σημαίνει ότι μετά την Novartis….ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ συνεχίζει να σηκώνει το γάντι της κόντρας.
Εάν ο Στουρνάρας αποφύγει την αναφορά περί πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα θα πρόκειται ξεκάθαρα για μια υπαναχώρηση.
Η υπαναχώρηση αυτή – εάν συμβεί – θα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οφείλεται στην πίεση που του ασκεί η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη.

Με βάση την λογική όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα επιμείνει στο θέμα της πιστωτικής γραμμής γιατί έως λίγες ημέρες πριν…στήριζε ως λύση ασφαλείας για την μεταμνημονιακή Ελλάδα την πιστωτική γραμμή.
Η έκπληξη δεν θα είναι να επαναλάβει την πάγια θέση του για την πιστωτική γραμμή αλλά…εάν αποφύγει να κάνει χρήση στην έκθεση για την οικονομία το 2018…της λύσης της πιστωτικής γραμμής.

Τι θα αναφέρει στην έκθεση

Το 2018 ολοκληρώνεται τυπικά η μακρά περίοδος προσαρμογής και, μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, η Ελλάδα - μέσα σε νέες συνθήκες - θα πρέπει να ακολουθήσει ένα δικό της μακρόπνοο σχέδιο για την ανάπτυξη.
Το 2018 θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της περιόδου των «μνημονίων», την επαναφορά στην ομαλότητα, την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.
 Η κατάσταση της οικονομίας σήμερα επιτρέπει να προβλέψουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εφικτή.
Οι προκλήσεις όμως που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλές.
Πρώτον, η αδιατάρακτη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος.
Δεύτερον, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.
Τρίτον, η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνάρτηση με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

Δεν είναι ακόμα γνωστή η μορφή της χρηματοδοτικής στήριξης που ενδεχομένως θα αποφασιστεί.
Εκτιμάται πάντως ότι, για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να εγγυάται την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ (ESM), εάν και εφόσον χρειαστεί, μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
 Αυτό παρέχει πρόσθετη ασφάλεια, που θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και θα διευκολύνει την έξοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
H θέση αυτή σημαίνει ότι η ΤτΕ στηρίζει την λύση της πιστωτικής γραμμής.

Υποσημείωση

Η ΤτΕ θα διανείμει μέρισμα.... προς πληρωμή: 0,47712 ευρώ ανά μετοχή σε 19.864.886 μετοχές.
Στο ελληνικό δημόσιο περιέρχεται μέρισμα 928,45 εκατ ευρώ σε σύνολο κερδών 941 εκατ ευρώ. 
Η αποκοπή του μερίσματος έχει οριστεί 8 Μαρτίου ενώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις 15 Μαρτίου 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης