Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Το ταξίδι της Ελλάδος δεν τελείωσε, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν για χρόνια – Τους επόμενους μήνες τα μέτρα για το χρέος

Regling (ESM): Το ταξίδι της Ελλάδος δεν τελείωσε, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν για χρόνια – Τους επόμενους μήνες τα μέτρα για το χρέος
"Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη", τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling
Η Ελλάδα «δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των εταίρων», αλλά θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του  προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα έκανε μεγάλη διαδρομή για να διορθώσει τις ανισορροπίες και να ανακάμψει από την κρίση, αν όλα πάνε καλά η χώρα δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των εταίρων, όμως αυτό «δεν σημαίνει ότι το ταξίδι τελείωσε.
Για να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, λέγοντας μάλιστα ότι «ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022».
Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συμβεί για το επιτύχουμε αυτό.
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη,  μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός επαρκούς δημόσιου τομέα.
Ακόμη, ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημείωσε ότι τους επόμενους μήνες η Ευρώπη θα δει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στους επόμενους μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν εάν η Ελλάδα όντως χρειάζεται ελάφρυνση για να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του χρέους της και μάλιστα, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θα βρεθεί  το ενδεχόμενο επέκτασης της ωρίμανσης, η παραίτηση από την πληρωμή ορισμένων  τόκων σε μέρος των δανείων του EFSF, η αναδιανομή των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα, που σήμερα διακρατεί η ΕΚΤ.
Όπως είπε, «η δήλωση του Eurogroup ήταν πολύ ακριβής ως προς το τι μπορεί να γίνει, παρότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα μέτρα αυτά τελικά θα χρειαστούν στο τέλος του προγράμματος, ούτε πόσο απαραίτητα θα είναι».
Κατά τον ίδιο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα προσδιορίσει τι θα γίνεται στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν φτάσει στο προσδοκόμενο ύψος ή είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», καθώς «οι χώρες- πιστωτές αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων μέσω του ESM και δεν θέλουν να αναλάβουν παραπάνω από ό,τι χρειάζεται», διότι «αυτό θα είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους πίσω στην πατρίδα».
«Τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί στους επόμενους μήνες, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε σήμερα πώς ακριβώς θα μοιάζει» συμπλήρωσε.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της αν συνεχίσει να λαμβάνει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα η χώρα δεν είναι μόνη, αλλά είναι μέρος της Ευρώπης που θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης