Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: ESM και Γαλλία πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: ESM και Γαλλία πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος
«Η Αθήνα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην ελάφρυνση του χρέους από ό,τι σήμερα» επισημαίνει στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας
Στη γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Schaeuble -ως Γερμανός υπουργός Οικονομικών- απέρριπτε κάθε αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μονότονα ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
«Τώρα όμως η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι αυτή η άρνηση του Βερολίνου θα τελειώσει» επισημαίνεται στο δημοσίευμα καθώς στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να συζητήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά την άτυπη σύνοδος τους στη Σόφια.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος -σε σχέση με τον προκάτοχο του- να συμβιβαστεί.
Αυτό περιμένουν όχι μόνο το SPD αλλά και οι Βρυξέλλες.
«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία του Scholz: πρέπει να δείξει ότι ακολουθεί διαφορετικό δρόμο στην ευρωπαϊκή πολιτική από ό,τι ο Schaeuble, χωρίς ταυτόχρονα να δείχνει ευάλωτος» επισημαίνεται στο γερμανικό δημοσίευμα.

Η γαλλική πρόταση

Οι πρώτοι υπολογισμοί του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης έχουν συνοψιστεί σε έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου και παρ' όλου που πρόκειται για πρώτες σκέψεις, είναι σαφές πόσο εκτεταμένη θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το μοντέλο ESM, η διάρκεια ορισμένων δανείων προς την Ελλάδα που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος από τον EFSF θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο επτά χρόνια.
Επιπλέον, πληρωμές τόκων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αναβληθούν για πέντε χρόνια.
Οι προτάσεις των Γάλλων προχωρούν ακόμη περισσότερο.
Θέλουν να δαπανήσουν περίπου 25 δισ. ευρώ για δάνεια και να επιτύχουν έτσι μια μέση διάρκεια ζωής 12 ετών.
Επιπλέον, το επιτόκιο για τα δάνεια διάσωσης περιορίζεται σε 2%, που σημαίνει ελάφρυνση κατά 18 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει υπόσχεση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αργότερα.
Για παράδειγμα, ένας νέος μηχανισμός θα συνδέσει την ελάφρυνση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έως το 2050.
Και πάλι, ο ESM και η Γαλλία έχουν υποβάλλει σχετικές προτάσεις.
Εάν η μέση πενταετής ανάπτυξη υποχωρήσει κάτω από το 2,8%, η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης.
Με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2,8 και 3,4%, η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέψει ένα μέρος του χρέους της, από την αύξηση αυτή.
Ο ESM προτείνει να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% της οικονομικής παραγωγής μόλις η ανάπτυξη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο σε ένα έτος, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και οι δύο προτάσεις είναι αμφιλεγόμενες.
Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης ζητούν η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον, ο μηχανισμός πρέπει να είναι σε θέση να είναι απενεργοποιημένος σε ακραίες περιπτώσεις.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν αφορά μόνο το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά ένα δεύτερο βασικό ερώτημα είναι εάν θα συμμετέχει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ φοβάται ότι χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, η Αθήνα θα καταρρεύσει τελικά κάτω από τα υψηλά επίπεδα χρέους της.
Γι' αυτό και αρνήθηκε να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως θα μπορούσε να υπάρξει λύση, καθώς -σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα- το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί.
Ωστόσο, «προαπαιτούμενο» γι' αυτό είναι το ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Η θέση του Scholz

Πάντως σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει αυξηθεί, εκτός από τη Γαλλία και το ΔΝΤ, υπέρ της ελάφρυνσης τάσσονται και άλλες χώρες.
Εξάλλου, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει περάσει σε χέρια Σοσιαλδημοκρατών οι ελπίδες της Αθήνας έχουν αυξηθεί.
Μέχρι στιγμής, ο Scholz δεν έχει πει ακόμα πώς θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της Αθήνας.
Ωστόσο, τόνισε πρόσφατα ότι θέλει να προσεγγίσει αυτά τα θέματα πιο ρεαλιστικά από τον προκάτοχό του.
Την ίδια στιγμή, δεν έχει αλλάξει και η γραμμή της Merkel, που δηλώνει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ανεπιθύμητη αλλά δεν αποκλείεται.
«Η θέση της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας σε αυτό το θέμα παραμένει αμετάβλητη», λέει ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχίζει «οι συμφωνίες των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης από το Μάιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017 εξακολουθούν να ισχύουν.
Έτσι, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να ληφθούν υπόψη μετά το πέρας του προγράμματος εάν η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη».
Πάντως, σύμφωνα με τη Handelsblatt «η Αθήνα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην ελάφρυνση του χρέους από ό, τι σήμερα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης