Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που έχει στη διάθεση της η Handelsblatt, οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα δεν θα κάνει «πισωγύρισμα» όσον αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων
Στο θέμα της Ελλάδας και στην ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επανέρχεται σήμερα (26/4/2018) η Handelsblatt, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η ΕΕ θεωρεί εύθραυστες τις επιτυχίες της Ελλάδας».
Όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα δεν θα κάνει «πισωγυρίσματα» όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στη διάθεση της η γερμανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM.
Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, η Γερμανία είναι ανοιχτή σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που αυτή συνοδευτεί από αυστηρή εποπτεία.
Όπως επισημαίνεται στο σημερινό (26/4/2018) δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, αν και όλοι είναι πεπεισμένοι ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται ξανά, μια ανάλυση της κατάστασης από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία δεν φαίνεται τόσο αισιόδοξη.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν.
Ωστόσο, αυτή η επιτυχία παραμένει "εύθραυστη" και "επιρρεπής σε σοκ"» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στην ανάλυση της η Κομισιόν δίνει επίσης έμφαση στα επιτεύγματα της Ελλάδας: το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει μειωθεί και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί.
«Όπως πάνε τα πράγματα, η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου» τονίζεται στο έγγραφο.
Αλλά σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις, στην ανάλυση δεν αποκλείεται άλλες επιλογές.
Για παράδειγμα στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο εάν η Ελλάδα τελικά χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM έως αντιστάθμισμα.
Αυτό θα επέτρεπε στην Αθήνα να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων εάν χρειαστεί.
«Η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στο τέλος του προγράμματος του ESM ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς εκείνη τη στιγμή» επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες κάνουν σαφές ότι ακόμα κι αν μια προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μια τέτοια πιστωτική γραμμή, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές.
Διότι, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί τέταρτο πρόγραμμα.
Αυτό θα προκαλούσε νέα προβλήματα για το Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας.
Ο ίδιος έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ότι αυτό το καλοκαίρι θα τελειώσει το μνημόνιο, οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις και τους ελέγχους της Τρόικας» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο η προληπτική πιστωτική γραμμή, όμως, δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η Bundestag θα πρέπει να δώσει την έγκριση της.
«Για την Angela Merkel και το CDU/CSU είναι ένα δυσάρεστο σενάριο» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Καχυποψία στην ευρωζώνη
Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, ένα επιχείρημα για την προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM θα μπορούσε να είναι ότι έτσι θα συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της Ελλάδας.
Η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι καχύποπτη για την κυβέρνηση του Τσίπρα.
«Για παράδειγμα, ο Τσίπρας σχεδιάζει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό για τους νέους μετά το τέλος του προγράμματος.
Η υψηλή ανεργία των νέων στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί.
Κάποιος επιτυγχάνει μάλλον το αντίθετο, λέγεται στις Βρυξέλλες» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Υπό αυστηρή εποπτεία
Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι δύσκολη υπόθεση τόσο για την Ελλάδα όσοι και για τη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι συζητάνε άλλους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν να ελέγχουν την Ελλάδα στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η πιθανότητα η Κομισιόν να θέλει την Ελλάδα υπό «αυστηρή εποπτεία» και να περνάει υπό έλεγχο την Ελλάδα κάθε έξι μήνες.
«Πολλές χώρες στην ευρωζώνη προτιμούν να εφαρμόσουν αυτή τη διαδικασία στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή.
Κι αυτό γιατί η νευρικότητα στις αγορές είναι μεγάλη» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Επιπλέον κίνητρα
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να προσφέρουν στην Αθήνα περαιτέρω οικονομικά κίνητρα ώστε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση περιλαμβάνεται και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
Πρόκειται για περίπου 4,1 δισ. ευρώ.
Αυτά, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα μπορούσαν να χωριστούν σε δόσεις: αρχικά 900 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι μεταβιβάσεις θα είναι υπό όρους, όπως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Αθήνας.
Τέλος, στο έγγραφο της Κομισιόν υπάρχει και μια ρήτρα για μη οπισθοδρόμηση της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Χθες (25/4/2018) το bankingnews.gr μετέδιδε:
Ηandelsblatt: Βροντερό όχι σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον Scholz στα χνάρια του Schaeuble
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαιτεί ισχυρή εποπτεία για την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Τα χνάρια του προκατόχου του Wolfgang Schäuble θα ακολουθήσει και ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, όπως υποστηρίζει εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt.
Μάλιστα το δημοσίευμα ξεκινά υποστηρίζοντας ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του περίφημου Washington Group στην Ουάσιγκτον, όταν οι άλλοι συμμετέχοντες ρώτησαν τον κ. Scholz εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του, έλαβαν μία ξερή απάντηση: «Όχι»!
«Οι θέσεις των Γερμανών δεν έχουν αλλάξει», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Ευρωζώνης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, με τους περισσότερους να αναμένουν ότι η μέχρι σήμερα σιωπή του κ. Scholz δεν προέρχεται γιατί διαφωνούσε με τις απόψεις του κ. Schaeuble, αλλά γιατί δεν θέλει ακόμη να ανοίξει τα χαρτιά του.
Επιπρόσθετα –και λόγω των πολιτικών συσχετισμών στη Γερμανία- εκτιμάται ότι Scholz στο επικείμενο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα ζητήσει από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών να υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του ESM, ούτως ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο αυτόματης διάσωσης μίας χώρας εάν αυτή βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση χρέους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα
Πέραν του ESM ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν είναι άλλο από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.
Για τους Γερμανούς η στάση η οποία θα διατηρήσουν σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, θα εξαρτηθεί σημαντικά από την είσοδο ή όχι –έστω και την τελευταία στιγμή- στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Οι Merkel και Schauble το είχαν υποσχεθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους και βουλευτές και όπως όλα δείχνουν και ο Scholz είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης.
Όσο για το ζήτημα του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι αντίθετος, αρκεί αυτό να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά και υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας.
Μάλιστα σε εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Handelsblatt και ανήκει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθίσταται απόλυτα σαφής η διαφοροποίηση της Γερμανίας από την πρόταση της Γαλλίας για σύνδεση του θέματος του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.
«Αδύναμη ανάπτυξη δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις δόσεις για το χρέος της», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ένας τέτοιος μηχανισμός (σ.σ.: σύνδεσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Ελλάδα μείνει απόλυτα πιστή στις δεσμεύσεις της και εάν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ούτως ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης».
Φρένο και στην αναδιάρθρωση εάν η Ελλάδα παρεκκλίνει
Ακόμη πιο επιθετικός, όμως, αναμένεται να εμφανιστεί ο κ. Scholz αναφορικά με την παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας του προγράμματος.
Μάλιστα στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει προταθεί και μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να κάνει αυτό που επιθυμούν οι δανειστές.
Φέρει τον ευφάνταστο τίτλο «φρένο έκτακτης ανάγκης» και βάσει αυτής εάν η κυβέρνηση Τσίπρα παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα τότε θα… διακόπτονται άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προφανώς έως ότου επιστρέψει στον ίσιο δρόμο.
Πάντως οι Γερμανοί παραδέχονται ότι αυτή η αρκούντως σκληρή πρόταση μάλλον δεν θα γίνει δεκτοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας και ορισμένες εκ των προτάσεων της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος, οι οποίες περιλαμβάνονται σε 18σελιδο κείμενο που έχει «μοιραστεί» στα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σε αυτές η Επιτροπή προτείνει μόνο ένα μέρος της ελάφρυνσης του χρέους να συνδέεται με «όρους προσαρμογής» της Ελλάδας.
Επιπρόσθετα θεωρεί ότι στην Ελλάδα θα πρέπει, όντως, να επιστραφεί το ποσό των 4,1 δισ. ευρώ τα οποία έχουν κερδίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους.
Όμως το ποσό δεν θα το επιστρέψουν οι ίδιες οι τράπεζες αλλά θα γίνει μέσω του ESM.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι να γίνει σταδιακή μεταφορά ποσού έως 950 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μεταξύ 2019 και 2022 και το υπόλοιπο ποσό να μοιραστεί σε μικρότερες δόσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα έχει ένα κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει ένα ορθό οικονομικό πρόγραμμα.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί αυτές τις προτάσεις δεσμευτικές, ενώ φαίνεται ότι πιστεύει ότι η Αθήνα δεν έχει καμία ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα δεν θα κάνει «πισωγυρίσματα» όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στη διάθεση της η γερμανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM.
Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, η Γερμανία είναι ανοιχτή σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που αυτή συνοδευτεί από αυστηρή εποπτεία.
Όπως επισημαίνεται στο σημερινό (26/4/2018) δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, αν και όλοι είναι πεπεισμένοι ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται ξανά, μια ανάλυση της κατάστασης από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία δεν φαίνεται τόσο αισιόδοξη.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν.
Ωστόσο, αυτή η επιτυχία παραμένει "εύθραυστη" και "επιρρεπής σε σοκ"» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στην ανάλυση της η Κομισιόν δίνει επίσης έμφαση στα επιτεύγματα της Ελλάδας: το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει μειωθεί και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί.
«Όπως πάνε τα πράγματα, η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου» τονίζεται στο έγγραφο.
Αλλά σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις, στην ανάλυση δεν αποκλείεται άλλες επιλογές.
Για παράδειγμα στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο εάν η Ελλάδα τελικά χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM έως αντιστάθμισμα.
Αυτό θα επέτρεπε στην Αθήνα να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων εάν χρειαστεί.
«Η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στο τέλος του προγράμματος του ESM ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς εκείνη τη στιγμή» επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες κάνουν σαφές ότι ακόμα κι αν μια προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μια τέτοια πιστωτική γραμμή, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές.
Διότι, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί τέταρτο πρόγραμμα.
Αυτό θα προκαλούσε νέα προβλήματα για το Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας.
Ο ίδιος έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ότι αυτό το καλοκαίρι θα τελειώσει το μνημόνιο, οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις και τους ελέγχους της Τρόικας» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο η προληπτική πιστωτική γραμμή, όμως, δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η Bundestag θα πρέπει να δώσει την έγκριση της.
«Για την Angela Merkel και το CDU/CSU είναι ένα δυσάρεστο σενάριο» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Καχυποψία στην ευρωζώνη
Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, ένα επιχείρημα για την προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM θα μπορούσε να είναι ότι έτσι θα συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της Ελλάδας.
Η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι καχύποπτη για την κυβέρνηση του Τσίπρα.
«Για παράδειγμα, ο Τσίπρας σχεδιάζει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό για τους νέους μετά το τέλος του προγράμματος.
Η υψηλή ανεργία των νέων στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί.
Κάποιος επιτυγχάνει μάλλον το αντίθετο, λέγεται στις Βρυξέλλες» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Υπό αυστηρή εποπτεία
Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι δύσκολη υπόθεση τόσο για την Ελλάδα όσοι και για τη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι συζητάνε άλλους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν να ελέγχουν την Ελλάδα στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η πιθανότητα η Κομισιόν να θέλει την Ελλάδα υπό «αυστηρή εποπτεία» και να περνάει υπό έλεγχο την Ελλάδα κάθε έξι μήνες.
«Πολλές χώρες στην ευρωζώνη προτιμούν να εφαρμόσουν αυτή τη διαδικασία στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή.
Κι αυτό γιατί η νευρικότητα στις αγορές είναι μεγάλη» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Επιπλέον κίνητρα
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να προσφέρουν στην Αθήνα περαιτέρω οικονομικά κίνητρα ώστε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση περιλαμβάνεται και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
Πρόκειται για περίπου 4,1 δισ. ευρώ.
Αυτά, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα μπορούσαν να χωριστούν σε δόσεις: αρχικά 900 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι μεταβιβάσεις θα είναι υπό όρους, όπως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Αθήνας.
Τέλος, στο έγγραφο της Κομισιόν υπάρχει και μια ρήτρα για μη οπισθοδρόμηση της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Χθες (25/4/2018) το bankingnews.gr μετέδιδε:
Ηandelsblatt: Βροντερό όχι σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον Scholz στα χνάρια του Schaeuble
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαιτεί ισχυρή εποπτεία για την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Τα χνάρια του προκατόχου του Wolfgang Schäuble θα ακολουθήσει και ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, όπως υποστηρίζει εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt.
Μάλιστα το δημοσίευμα ξεκινά υποστηρίζοντας ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του περίφημου Washington Group στην Ουάσιγκτον, όταν οι άλλοι συμμετέχοντες ρώτησαν τον κ. Scholz εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του, έλαβαν μία ξερή απάντηση: «Όχι»!
«Οι θέσεις των Γερμανών δεν έχουν αλλάξει», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Ευρωζώνης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, με τους περισσότερους να αναμένουν ότι η μέχρι σήμερα σιωπή του κ. Scholz δεν προέρχεται γιατί διαφωνούσε με τις απόψεις του κ. Schaeuble, αλλά γιατί δεν θέλει ακόμη να ανοίξει τα χαρτιά του.
Επιπρόσθετα –και λόγω των πολιτικών συσχετισμών στη Γερμανία- εκτιμάται ότι Scholz στο επικείμενο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα ζητήσει από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών να υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του ESM, ούτως ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο αυτόματης διάσωσης μίας χώρας εάν αυτή βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση χρέους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα
Πέραν του ESM ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν είναι άλλο από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.
Για τους Γερμανούς η στάση η οποία θα διατηρήσουν σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, θα εξαρτηθεί σημαντικά από την είσοδο ή όχι –έστω και την τελευταία στιγμή- στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Οι Merkel και Schauble το είχαν υποσχεθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους και βουλευτές και όπως όλα δείχνουν και ο Scholz είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης.
Όσο για το ζήτημα του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι αντίθετος, αρκεί αυτό να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά και υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας.
Μάλιστα σε εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Handelsblatt και ανήκει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθίσταται απόλυτα σαφής η διαφοροποίηση της Γερμανίας από την πρόταση της Γαλλίας για σύνδεση του θέματος του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.
«Αδύναμη ανάπτυξη δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις δόσεις για το χρέος της», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ένας τέτοιος μηχανισμός (σ.σ.: σύνδεσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Ελλάδα μείνει απόλυτα πιστή στις δεσμεύσεις της και εάν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ούτως ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης».
Φρένο και στην αναδιάρθρωση εάν η Ελλάδα παρεκκλίνει
Ακόμη πιο επιθετικός, όμως, αναμένεται να εμφανιστεί ο κ. Scholz αναφορικά με την παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας του προγράμματος.
Μάλιστα στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει προταθεί και μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να κάνει αυτό που επιθυμούν οι δανειστές.
Φέρει τον ευφάνταστο τίτλο «φρένο έκτακτης ανάγκης» και βάσει αυτής εάν η κυβέρνηση Τσίπρα παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα τότε θα… διακόπτονται άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προφανώς έως ότου επιστρέψει στον ίσιο δρόμο.
Πάντως οι Γερμανοί παραδέχονται ότι αυτή η αρκούντως σκληρή πρόταση μάλλον δεν θα γίνει δεκτοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας και ορισμένες εκ των προτάσεων της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος, οι οποίες περιλαμβάνονται σε 18σελιδο κείμενο που έχει «μοιραστεί» στα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σε αυτές η Επιτροπή προτείνει μόνο ένα μέρος της ελάφρυνσης του χρέους να συνδέεται με «όρους προσαρμογής» της Ελλάδας.
Επιπρόσθετα θεωρεί ότι στην Ελλάδα θα πρέπει, όντως, να επιστραφεί το ποσό των 4,1 δισ. ευρώ τα οποία έχουν κερδίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους.
Όμως το ποσό δεν θα το επιστρέψουν οι ίδιες οι τράπεζες αλλά θα γίνει μέσω του ESM.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι να γίνει σταδιακή μεταφορά ποσού έως 950 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μεταξύ 2019 και 2022 και το υπόλοιπο ποσό να μοιραστεί σε μικρότερες δόσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα έχει ένα κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει ένα ορθό οικονομικό πρόγραμμα.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί αυτές τις προτάσεις δεσμευτικές, ενώ φαίνεται ότι πιστεύει ότι η Αθήνα δεν έχει καμία ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών