Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα μετά την έξοδο - Εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος ζητά ο Coeure

Centeno: Ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα μετά την έξοδο - Εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος ζητά ο Coeure
Μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος στο «τραπέζι» του Eurogroup (27/4)
(upd) Για ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Σόφια, πρόταση την οποία κατέθεσε η Κομισιόν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, αυτόματα και με λιγότερους όρους προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών,τόνισε ο Benoit Coeure της ΕΚΤ, κόντρα στις αντιρρήσεις που εκφράζει το Βερολίνο.
«Oι επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονες, καθώς πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να προετοιμάσουμε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 14 Μαίου, όπως ανακοίνωσε ο Centeno.
Πρόθεση της Ελλάδας είναι να μη ζητήσει πιστωτική γραμμή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.
«Υπάρχουν κάποια ζητήματα με το πρόγραμμα της Ελλάδας θα οποία θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα«, τόνισε ο Centeno και πρόσθεσε ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να λυθούν ζητήματα για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup, με χαμηλές προσδοκίες, στον απόηχο της παραδοχής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί αυξημένης εποπτείας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
Τέλος ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης αλλά και ότι η δημοσιονομική πρόοδος της Ελλάδας είναι ενθαρρυντική.



Coeure (EKT): Εμπροσθοβαρή, αυτόματα και με λιγότερους όρους τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Όσο πιο εμπροσθοβαρή είναι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος τόσο το καλύτερο, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, κόντρα στις αντιρρήσεις που εκφράζει το Βερολίνο.
«Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, αυτόματα και με λιγότερους όρους προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών»,τόνισε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
Ο Coeure τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει ένα ταμειακό μαξιλάρι προκειμένου οι αγορές να έχουν εμπιστοσύνη.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ' ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ' ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Regling: Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα θα διευκολύνει την αύξηση του ταμειακού μαξιλαριού


Την άποψη ότι «η βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα θα διευκολύνει την αύξηση του ταμειακού μαξιλαριού» εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
O ίδιος τόνισε ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε ο τρόπος για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο μονοπάτι ομαλοποίησης της πορείας της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι ο ESM έχει χορηγήσει στην Ελλάδα περίπου 180 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ της χώρας.
«Oι επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονες.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να προετοιμάσουμε την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποχή» τόνισε ο Regling.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η εκταμίευση που θα συνοδεύσει το τέλος της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης δεν προορίζεται για κενά στον προϋπολογισμό όπως παλιότερα, αλλά για το ''μαξιλάρι'' ρευστότητας της Ελλάδας για μετά το τέλος του προγράμματος και τις αγορές».




Moscovici: Η Ελλάδα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα


Την θέση ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη για την Ελλάδα ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup υποστήριξε ότι έγινε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα.
«Έγινε καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα το πρωί στη Σόφια.
Τα κλιμάκιά μας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου
Στόχος η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την 4η αξιολόγηση στο Eurogroup στα τέλη Μαΐου» υποστήριξε ο Moscovici, τονίζοντας ότι το Eurogroup ενημερώθηκε από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο.
«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση αυτής της στρατηγικής.
Προτεραιότητα στην ανάπτυξη» ανέφερε ο Moscovici, ο οποίος υποστήριξε πως στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να λάβουμε απόφαση για το τι θα επακολουθήσει της ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης
«Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία της στρατηγικής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Θα είναι δείγμα εμπιστοσύνης.
Εάν η πρόοδος της Ελλάδας είναι σαφής, τότε θα βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος σχετικά με το ελληνικό χρέος είπε πως πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο της 4ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης.
«Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για τα βασικά σημεία που είναι σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ενημερώθηκαν επίσης για την τεχνική εργασία που έχει σημειωθεί σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη για το χρέος, ο οποίος αποτελεί μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Επίσης συζητήθηκε το μεταμνημονιακό πλαίσιο για την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup

Centeno: «Κλειδί» για το μέλλον το σχέδιο ανάπτυξης και οι μεταρρυθμίσεις

O πρόεδρος του Eurogroup, M. Centeno υποστήριξε ότι η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup.
Όπως είπε ο Centeno, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που θέλει η Ελλάδα να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος, που αποτελεί κλειδί για το μέλλον όπως επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να φέρουν την υπογραφή της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Τέλος, πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Scholz: Είμαι πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα

Πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του διαδόχου του Wolfang Schaeuble σε συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Scholz κινείται στη γραμμή του προκατόχου του και εκφράζει αντιρρήσεις για τη γαλλική πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Dombrovskis (Κομισιόν): Θέλουμε λύσεις για το τέλος του προγράμματος και για ελληνικό χρέος τους επόμενους 2 μήνες

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το τέλος του προγράμματος της Ελλάδας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Eurogroup στη Σόφια.
«Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε.
Μέσα στους επόμενους 2 μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις για τα θέματα του τέλους του προγράμματος και για χρέος» υποστήριξε ο Dombrovskis.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,Bruno Le Maire, ο οποίος υποστήριξε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί με ξεκάθαρο, κατανοητό και αξιόπιστο τρόπο.

Moscovici: Παλεύω εδώ και χρόνια για την Ελλάδα – Απαραίτητο να υπάρξει εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος

Τη θέση ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις τηρούνται διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, o οποίος στο Eurogroup της Σόφιας, υποστήριξε ότι παλεύει εδώ και χρόνια για την Ελλάδα
Ο Moscovici έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».
«Παλεύω εδώ και χρόνια για την Ελλάδα γιατί ήταν σημαντικό για τον ελληνικό λαό και την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.
Θα είμαι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα.
Θα είναι η απόδειξη για την ΕΕ ως σύνολο ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας» ανέφερε ο Moscovici.
Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Ο Moscovici αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
«Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.
Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως τόνισε,  θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.
«Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup.
Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Regling (ESM): Μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημαίνει αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση - Δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή

Η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2018) συνδέεται με το εύρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling στο CNBC.
Η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει το τρίτο της διάσωσης σε  περίπου τέσσερις μήνες από τώρα και οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για το πώς θα διαδραματιστεί αυτή η διαδικασία.
Ορισμένα ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αυτό το σενάριο.
Ο κ. Klaus Regling, δήλωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αποκτώντας πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως «καθαρή έξοδος».
Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη (27/4), ο Regling δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν το κάνουν [να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις] πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018 και να επιστρέψει στις αγορές», ανέφερε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα επιτηρούν την Αθήνα πιο συχνά από ό, τι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κάνουν οικονομικούς ελέγχους δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα που θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές ετησίως.
Η παρουσία των διεθνών πιστωτών είναι πάντοτε δύσκολο να γνωστοποιηθεί στον ελληνικό λαό, ο οποίος παρακολουθείται από το 2010.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί.
Θα είναι πιθανώς λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ό,τι κάνουμε σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Regling.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν γνωρίζουν ακόμα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει χρήματα στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει μόνο να εκταμιεύσει κάποια κονδύλια εάν ικανοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα - αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ο Regling δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο». Τόνισε τη σημασία της πλήρους ενσωμάτωσης του ΔΝΤ ώστε να δοθεί αξιοπιστία στο πρόγραμμα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα αλλά και στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Regling είπε στο CNBC ότι η τρέχουσα ανησυχία που παρατηρείται στις αγορές λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων είναι μια μόνο τάση στις ΗΠΑ και είναι απίθανο να βλάψει τις ελληνικές τράπεζες.
«Στην Ευρώπη δεν είχαμε αστάθεια», είπε.
«Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική».
«Για παράδειγμα, δεν βλέπω κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά είναι σταθερά.


«Θολώνει» το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο – Συστάσεις από Eurogroup για τα προαπαιτούμενα



Το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια «θολώνουν» οι τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που αποκαλύπτουν βασικές «πτυχές» του νέου προγράμματος επιβεβαιώνοντας το ασφυκτικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η ομολογία Τσακαλώτου (έστω και με…. διπλωματική γλώσσα) στους Financial Times, ότι «οι αξιολογήσεις της Ε.Ε θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» είναι αποκαλυπτική της «σφικτής» παρακολούθησης που θα συνεχίσει να έχει η χώρα από τους θεσμούς (σ.σ. η δήλωση Τσακαλώτου δεν αναφέρει πουθενά το ΔΝΤ…)  μετά τον Αύγουστο του 2018.
Και επειδή αυξημένη εποπτεία χωρίς νέο μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει μάλλον ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν παραδέχεται ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας…
Η χώρα θα παραμείνει σε μνημονιακά δεσμά ενώ νέοι σκληροί «όροι» για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα (πέρα από τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο) θα τεθούν στα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).
Το σενάριο των τακτικών αξιολογήσεων το οποίο έθιξε χθες  ο υπουργός Οικονομικών «θορύβησε» για τα καλά χθες το Μαξίμου.
Πάντως η παραχώρηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, που χθες   ακούστηκε και από το IOBE, αποτελεί σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο « συνέχεια της κατάστασης που βιώνει η χώρα από το 2010».
Σύμφωνα με τον ίδια πηγή «οι όροι και οι προϋποθέσεις της συγκεκριμένης βοήθειας, μοιάζουν με αυτούς των πακέτων στήριξης με σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή» ενώ προβλέπουν και οι δύο «τακτικές αξιολογήσεις».   
Αυτό για το οποίο μας προϊδέασε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος…
Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ του «πακέτου» στήριξης με πρόγραμμα και του προληπτικού πιστωτικού ορίου είναι ότι το πρώτο εργαλείο συνεπάγεται άμεση χρηματοδότηση ενώ τα πιστωτικά κεφάλαια από το δεύτερο εργαλείο είναι ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιηθούν.
Σε ότι αφορά το σημερινό άτυπο Eurogroup στη Σόφια, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Έλληνας υπουργός - ο οποίος χθες δέχθηκε δριμεία επίθεση για την παραδοχή του ακόμα και από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ χθες το μεσημέρι - θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για επίσπευση της 4ης αξιολόγησης και για περαιτέρω επεξεργασία του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του.
Από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί μόλις τα 76 με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι ενοχλημένοι από αυτή την στασιμότητα με αποτέλεσμα το νέο μήνυμα τους προς την Αθήνα θα είναι: Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει η 4η αξιολόγηση.
Επομένως μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι, αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης