Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 5 άξονες του ημιτελούς αναπτυξιακού σχεδίου από το BN - Χωρίς χρονοδιάγραμμα η άρση των capital controls

Οι 5 άξονες του ημιτελούς αναπτυξιακού σχεδίου από το BN - Χωρίς χρονοδιάγραμμα η άρση των capital controls
Τα 5 κεφάλαια του αναπτυξιακού σχεδίου παρουσιάζει το bankingnews
Άγνωστος, παραμένει, ο χρόνος άρσης των capital controls στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που συζητήθηκε, χθες 27/4, στο Eurogroup της Σόφιας και με το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύεται για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων» στα 38,2 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019.  
Από το σχέδιο λείπουν επίσης οι αναφορές για τις περικοπές της διετίας 2019 - 2020 (συντάξεις και αφορολόγητο) αλλά μόνο για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα (κτηματολόγιο, τοποθέτηση γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στο Δημόσιο).   
Το σχέδιο των 75 σελίδων ανέπτυξε στους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας προηγουμένως συνεννοηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις απαιτούμενες «διορθώσεις» σε συγκεκριμένα κεφάλαια για τα οποία είχαν διατυπωθεί ενστάσεις (ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατος μισθός, συλλογικές παρεμβάσεις).
Μετά την επικαιροποίηση από την ελληνική πλευρά το ολιστικό πρόγραμμα πέρασε χθες το δύσκολο «κρας - τεστ» του Eurogroup και στόχος είναι να οριστικοποιηθεί στο επόμενο της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται ιδιαίτερο «κομβικό» για μία παγκόσμια συμφωνία (χρέος, 4η αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία). Προέχει η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, της οποίας πολλά προαπαιτούμενα έχουν μείνει πίσω και η Αθήνα θα πρέπει να αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να τα προλάβει.     
 
Σε ότι αφορά το σχέδιο, αυτό χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια που παρουσιάζει το bankingnews (ΒΝ):

*Το πρώτο, αναφέρεται στα δημοσιονομικά και περιγράφονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Περιγράφονται επίσης οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 αλλά και η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2022.
Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρατήρησαν ότι από το σχέδιο λείπουν οι αναφορές για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που θεωρούνται κεφαλαιώδης σημασίας για τους στόχους των πλεονασμάτων.          

*Το δεύτερο κεφάλαιο, που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, αφορά την ανάπτυξη, και σε περιγράφονται οι προοπτικές που θα την καταστήσουν βιώσιμη τα επόμενα χρόνια.
Έχουν ενσωματωθεί μια σειρά από  υποενότητες που έχουν να κάνουν με τον κατώτατο μισθό, τα  εργασιακά, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος  και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και το καθεστώς των πτωχεύσεων.
Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχουν αναφορές για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο του 2018, τη διαιτησία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και  μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

*Το τρίτο κεφάλαιο συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Έχει τίτλο «οι δομικοί όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη» και περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ με εκτενή αναφορά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεων και κυρίως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας βρίσκεται σε ξεχωριστή ενότητα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαλεία που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση:  
Μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται δύσκολη ή αναποτελεσματική η αξιοποίηση μέσω της δημόσιας διαχείρισης.

*Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση και την υγεία.
Προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση καθώς συνδέεται με την αύξηση της παραγωγικότητας.
Επιδιώκεται η αποτελεσματική αξιοποίηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της λειτουργίας της «τριπλής έλικας»  της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των λειτουργικών σχέσεων και της διασύνδεσης εκπαιδευτικών/ερευνητικών ιδρυμάτων - επιχειρήσεων - κράτους.
Προβλέπονται κίνητρα για εργασία σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στο εσωτερικό της χώρας.

*Το πέμπτο κεφάλαιο, φέρει τον τίτλο «χρηματοδότηση της στρατηγικής».
Ξεχωρίζουν οι επισημάνσεις της Αθήνας για την μείωση των «κόκκινων  δανείων» - θέμα για το οποίο ανταλλάχτηκαν πολλά mails με τους δανειστές… - τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls, χωρίς όμως να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης