Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα μεταξύ των 5 κινδύνων για την ΕΕ - Τα σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ξανά

Η Ελλάδα μεταξύ των 5 κινδύνων για την ΕΕ - Τα σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ξανά
Τα σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την ΕΕ
πορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να αναμένεται να παρουσιάσει ακόμα ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης, ωστόσο τα σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ξανά.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg με αφορμή την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, «οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των assets, ο προστατευτισμός στο εμπόριο, η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, η αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά και η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί απότομα».
Πιο αναλυτικά λοιπόν οι βασικές πηγές προβλημάτων είναι:

1. Το Ηνωμένο Βασίλειο 

Η Κομισιόν διατήρησε το κακό outlook για το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέποντας αδύναμες επιχειρημαντικές επενδύσεις, υποτονική ιδιωτική κατανάλωση και σταθεροποίηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών σε ιστορικά χαμηλά.
Φέτος η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% και το 2019 κατά 1,2%.

2. Υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας

Η Κομισιόν επανέλαβε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις πολιτικές της κυβέρνησης του Donald Trump, ο οποίος χαρακτηρίζεται επικίνδυνος.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Trump ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας και να προκαλέσουν γρηγορότερη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

3. Η Ελλάδα και πάλι

Οι προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη περιορίστηκαν στο 1,9% για το 2018 και σε 2,3% για το 2019, ενώ στις προβλέψεις του Φεβρουαρίου γινόταν λόγος για ανάπτυξη 2,5%.
«Αυτό δεν είναι καλό νέο για την Αθήνα, που προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της καθώς προσπαθεί να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σε τρεις μήνες.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι η αδύναμη κατανάλωση δείχνει ότι τα νοικοκυριά είναι οικονομικά πιεσμένα περισσότερο από ό,τι εκτιμάται και η αύξηση της απασχόλησης χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταφραστεί σε υψηλότερη κατανάλωση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

4. Ιταλικά προβλήματα

Ενώ η Κομισιόν διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιταλίας, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για το outlook της έχουν γίνει πτωτικοί.
«Η αβεβαιότητα πολιτικής έχει γίνει πιο έντονη και, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να κάνει πιο ασταθείς τις αγορές και να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα και τα risk premia» επισημαίνει η Κομισιόν.

5. Ο προϋπολογισμός της Ισπανίας

Καλά είναι τα νέα για την ανάπτυξη της Ισπανίας, με την Κομισιόν να αυξάνει τις προβλέψεις για το 2018 και το 2019 σε 2,9% και 2,4% αντίστοιχα.
Ωστόσο αναφέρεται και ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βγει εκτός στόχου για τη μείωση του ελλείμματος, λόγω της αύξησης δαπανών του προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης