Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκτός του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ - Μεγάλο το χάσμα με τη Γερμανία, θα εκδώσει αρνητικό DSA για το χρέος

Εκτός του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ - Μεγάλο το χάσμα με τη Γερμανία, θα εκδώσει αρνητικό DSA για το χρέος
Τελευταίο ορόσημο αν δεν βγει λευκός καπνός έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, είναι η 1η Ιουνίου και οι πιθανότητες με τα σημερινά δεδομένα γέρνουν προς την εκδοχή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ
Τέλος χρόνου για το ΔΝΤ το οποίο μέχρι την 1η Ιουνίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει για το αν θα επιβιβαστεί τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, ενεργοποιώντας το επί της αρχής πρόγραμμα (stand by arrangement).
Αυτό τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου, παρ’ ότι το σκηνικό αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Τελευταίο ορόσημο αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, είναι η 1η Ιουνίου και οι πιθανότητες με τα σημερινά δεδομένα να γέρνουν προς την εκδοχή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ.
Οι διαφορές αφορούν κυρίως τον αυτοματισμό των μελλοντικών διευθετήσεων του χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ έναντι της απαίτησης της Γερμανίας κάθε μελλοντική διευθέτηση να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το ΔΝΤ έχει χάσει σε αξιοπιστία.
Αν το Ταμείο δεν επιβιβαστεί τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρώτο ερώτημα που απορρέει είναι πως θα εξασφαλιστεί το απαιτούμενο σήμα βιωσιμότητας του χρέους προς τις αγορές.
Στο σημείο αυτό, ο αξιωματούχος συνιστά υπομονή, παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς, με την λήξη του τρίτου προγράμματος.
Ένα ακόμα ερώτημα που τίθεται και το οποίο δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί είναι σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τι μέλλει γενέσθαι με τις περικοπές συντάξεων και το αφορολόγητο, ζητήματα τα οποία είχε βάλει πάνω στο τραπέζι το Ταμειο. 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου, τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση για την επίλυση των διαφορών.
Οι επαφές με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν με ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια και σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.
Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ' αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών για αύριο Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης,  διαμορφώνεται ως εξής:

10.00   Ιδιωτικοποιήσεις

11.00   Ενέργεια

12.00   Επισκόπηση

15:30   Δημόσια Διοίκηση

Μ.Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης