Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Στα 1,3 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο του 2018

tags :
ΤτΕ: Στα 1,3 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο του 2018
Τον Απρίλιο μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε βελτίωση
Έλλειμμα 1,3 δισεκ. ευρώ παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μεγαλύτερο κατά 838 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.
Τον ίδιο μήνα επίσης μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε βελτίωση.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 503 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσε μικρή αύξηση (73 εκατ. ευρώ), καθώς οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές. Πάντως, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο 11,3% (5,9% σε σταθερές τιμές).  
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι σχετικές εισπράξεις δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά την άνοδο κατά 9,6% των αφίξεων, ενώ η αύξηση των πληρωμών ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Η επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών (εκτός θαλάσσιων) μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο θαλάσσιων μεταφορών βελτιώθηκε.
Επίσης μείωση σημείωσαν και οι καθαρές εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,2 δισεκ. ευρώ, κατά 891 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων.  
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.
Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα.
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.
Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιορίστηκε, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 11,5% και 7,4% αντίστοιχα, λόγω της ανόδου των σχετικών πληρωμών.
Το ισοζύγιο μεταφορών επίσης παρουσίασε μικρή επιδείνωση.
Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μείωση.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2018, το ισοζύγιο κεφαλαίων δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ, κατά 838 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Απριλίου του 2017.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,0 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 939 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2017.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Απρίλιο του 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν πτώση κατά 192 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερες συναλλαγές την πώληση της θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία (Bancpost S.A.) και την πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Σερβία (Piraeus Bank A.D. Beograd).
Οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 375 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 105 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 771 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 946 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.  
Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 253 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού.
Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων και δευτερευόντως στη μείωση (κατά 1,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos.  
Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 10,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση (κατά 4,8 δισεκ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.
Στο τέλος Απριλίου 2018, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης