Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Εμπλοκή στο ελληνικό χρέος με επίκεντρο την επιμήκυνση - Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Scholz - Le Maire - Το capital buffer 30 δισ;

Eurogroup: Εμπλοκή στο ελληνικό χρέος με επίκεντρο την επιμήκυνση - Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Scholz - Le Maire - Το capital buffer 30 δισ;
Οι πιθανότητες για μία συμφωνία - «πακέτο» προσεγγίζουν το 80%, ενώ υπάρχει ένα 20% που μεταθέτει τις τελικές συζητήσεις για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου
(upd13) Εμπλοκή στο κεφαλαιώδες ζήτημα του ελληνικού χρέους έχει ανακύψει με επίκεντρο την επιμήκυνση των δανείων του EFSF αλλά και για το ύψος του κεφαλαιακού μαξιλαριού που θα δημιουργηθεί για την μεταμνημονιακή φάση.
Η αρχική πρόταση για επιμήκυνση 10 χρόνια προσκρούει στην γερμανική θέση που επιμένει για μέγιστο 5 χρόνια...ενώ υπάρχουν ενστάσεις και για τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού.
Μάλιστα για να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί - μετάθεση της απόφασης για το χρέος στο επόμενο Eurogroup 12 Ιουλίου - βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του έλληνα υπουργού οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Scholz και του Γάλλου υπουργού Le Maire. 
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς είχε παρουσιαστεί ένα περίγραμμα συμφωνίας με βάση το Euro Wirking Group που περιλάμβανε για το χρέος επιμήκυνση 10 χρόνια και για το κεφαλαιακό μαξιλάρι 30 δισεκ. ευρώ.
Το σχέδιο αυτό, σαφώς κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς, επιβεβαιώνει την απροθυμία των πιστωτών να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, ουσιαστικά μεταθέτοντάς το στο απώτερο μέλλον... και για άλλους.
Στο Eurogroup, τώρα, η συζήτηση των «19» ξεκίνησε από το εύκολο κομμάτι που είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.
Την πρόοδο που έκανε η Αθήνα στα 88 προαπαιτούμενα μέτρα αξιολόγησε θετικά νωρίς το πρωί, η ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) με βάση την έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Επί της ουσίας η έκθεση δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν το «πράσινος φως» για το κλείσιμο αυτής ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, από τον ESΜ, προς την χώρα μας.
Το ύψος της τελευταίας δανειακής δόσης θα υπερβαίνει τους αρχικούς σχεδιασμούς για κεφάλαια μέχρι του ύψους των 12 δισ. ευρώ.

Η πορεία των 3 προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας



Το μεγαλύτερο μέρος της, αν όχι όλο, θα έρθει να συμπληρώσει τα ποσά που υπάρχουν ήδη στην άκρη για το «μαξιλάρι» ασφαλείας.  
Σε ό,τι αφορά το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας για το οποίο οι πιθανότητες να οριστικοποιηθεί σήμερα (21/6) είναι ιδιαίτερα αυξημένες, έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 3ετίας δεν προβλέπει χρήματα και νέες δόσεις δανείων αλλά αυστηρή παρακολούθηση από τους θεσμούς και τις αγορές.
Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» η Αθήνα και θα έχουν ως επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, την δημόσια διοίκηση, την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπουν ως νέα «ορόσημα» και θα εποπτεύονται από το «κουαρτέτο» των δανειστών είναι η ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο, κ.ά.
Σε ότι αφορά το χρέος και η λύση που θα προκρίνει το Eurogroup,  και η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθεί σήμερα, δεν θα περιλαμβάνει τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και θα έχει κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα θα περιορίζεται στα εξής σημεία:

- Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το 2ο Μνημόνιο (ΕFSF) πέριξ των 7 ετών. Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή  για τα δάνεια αυτά ( 130,9 δις. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.

-Επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.

- Επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Τα κέρδη ή αλλιώς οι τόκοι που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.

- Εξόφληση του 50% του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και φθάνει τα 11 δις. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει με τα αδιάθετα κεφάλαια από το 3ο Πρόγραμμα που υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ.  

-Δεν ενσωματώνεται το γαλλικό «μοντέλο» ρύθμισης του χρέους για το οποίο συζητούσε από πέρυσι η Ευρώπη ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον ESM θα υπερτονίζει ότι με τα πολύ υψηλά πλεονάσματα που πετυχαίνει ήδη η Ελλάδα, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς άλλη βοήθεια από τους δανειστές.
Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο του Λουξεμβούργο θα παραστεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.



Moscovici: Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά λήψη μέτρων ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο

Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά λήψη μέτρων ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο, ανέφερε ο P. Moscovici, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την προσέλευσή του για το σημερινό (21/6) Eurogroup.
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων τα οποία θα συζητήσουμε, ανέφερε.
Χρειάζεται ένα σημαντικό πακέτο μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο και να μπορεί μόνη της να σταθεί στις αγορές.
Θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Moscovici.
Σήμερα θα ζήσουμε μία ιστορική ημέρα.
Τόσες ημέρες προσπάθειας, συγκρούσεων, διαπραγματεύσεων.
Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς μετά από τόσα χρόνια υπό προγράμματα στήριξης θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της, ανέφερε ο Moscovici.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σήμερα.
Έχουν γίνει και τα 88 προαπαιτούμενα, ενώ η Ελλάδα ψήφισε όλους τους νόμους που έπρεπε.
Η 21η Ιουνίου 2018 θα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για όλους μας, κατέληξε ο Moscovici.

Regling (ESM): Δεν είναι ακόμα success story η Ελλάδα   

Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να φτάσει στο τέλος του προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, κατά την είσοδό του στην Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ESM στο Λουξεμβούργο , υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Regling ανέφερε ότι το 2017 ήταν μια χρόνια κατά την οποία φάνηκε πως οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική προσαρμογή μπορεί να φέρουν απτά αποτελέσματα στις οικονομίες.
«Το 2017 οι τέσσερις από τις πέντε χώρες που ήταν σε προγράμματα του EFSF ή του ESM εξήλθαν με επιτυχία.
Είναι success story.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.
Ο ESM καθιστά τη νομισματική ένωση πιο ισχυρή και ενισχύει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Δεν πρόκειται για αφηρημένες έννοιες:
Σημαίνει λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας και μικρότερη οικονομία ζημία, όταν "χτυπήσει" η επόμενη κρίση.
Τα πέντε κράτη που συμμετείχαν στα προγράμματα των ESM και EFSF εξοικονόμησαν16,6 δις ευρώ σε πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους σε σύγκριση με το κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές το 2017.
Μόνο η Ελλάδα εξοικονόμησε 12 δις ευρώ το 2017, δηλαδή το 6,7% του ΑΕΠ της» υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM.

Centeno (Eurogroup): Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση, δήλωσε ο Mario Centeno, κατά την είσοδό του στην Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ESM στο Λουξεμβούργο η οποία προηγείται του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα (στις 16:00 ώρα Ελλάδας).
Όπως ανέφερε ο Centeno, «η σημερινή ημέρα είναι ιδανική για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup, μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία και το ευρώ».
Σε δηλώσεις του με το πέρας της Ετήσιας Συνόδου του ESM ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι ο ESM είναι από μόνος του ένα success story, αναφέροντας ότι η δημιουργία του κάλυψε ένα θεσμικό κενό στην Ευρωζώνη
«Ο ESM "έκτισε" τη φήμη του ως ένας αξιόπιστος θεσμός με στέρεα και ισχυρή κεφαλαιακή δομή.
Ο ESM συνέβαλε αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΟΝΕ» υποστήριξε ο Centeno.

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά - Ελπίζω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση για την έξοδο από το μνημόνιο

Για πολύ καλή δουλειά εκ μέρους της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, προσερχόμενος στη σημερινή (21/6/2018) συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα.
Συμφωνώ ότι η Ελλάδα - οι άνθρωποι και η κυβέρνηση - έχουν κάνει πολύ καλά δουλειά», τόνισε ο Scholz.
«Ευελπιστώ ότι σήμερα θα βρούμε μία λύση, ούτως ώστε η χώρα να μπορεί να εξέλθει από το μνημόνιο και να βγει στις αγορές», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της.
«Και οι υπόλοιπες πλευρές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ESM: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες μείωσης NPLs

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες μείωσης NPLs, αναφέρει στην έκθεση προόδου της Ελλάδας ο ESM, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Όπως αναφέρει ο ESM, οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν υπό πίεση και το 2017 λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο ανέρχεται στο 43,1% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2017.
Αν και οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για τη μείωσή τους, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν στους πιο φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το 2017, η κυβέρνηση εισήγαγε μια σημαντική νομοθεσία για να βοηθήσει τον κλάδο να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 35,3% μέχρι τα τέλη του 2019, μέσω του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και της δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.
Τα αρχικά αποτελέσματα είναι, ωστόσο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες.
Η μείωση των NPLs αποτελεί βασική παράμετρος για τις εποπτικές αρχές, αφού θα καθορίσει εάν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν τις απώλειες.

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα - Τελειώνει ένα δεκαετές επεισόδιο... αλλά όχι η ιστορία

Κρίσιμη, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, αναφέροντας ότι τελειώνει ένα δεκαετές επεισόδιο... αλλά όχι η ιστορία.
Ένα επεισόδιο με διάρκεια δέκα χρόνων έρχεται στο τέλος, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας..., ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Είμαστε κοντά στο να έχουμε ένα πακέτο που περιμένουν όλοι.
Μόνο μια αξιόπιστη συμφωνία θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών", πρόσθεσε.
"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δίκαιη και απλή συμφωνία για όλους... την Ελλάδα και τους πιστωτές, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε.

Το μήνυμα της Κομισιόν: Ανοίγει νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα

Με από οκτώ χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν και θα μπορέσει σύντομα η χώρα να σταθεί στα πόδια της, τονίζει  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μήνυμά της, με αφορμή τη σημερινή (21/6) συνεδρίαση του Eurogroup με ανάρτησή της στο Twitter.
Τη δημοσίευση της Κομισιόν συνοδεύει ένα βίντεο με φόντο ελληνικά τοπία, στα οποία επισημαίνονται τα εξής μηνύματα.  
•    Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα
•    Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας
•    Ο ελληνικός λαός έχει περάσει μερικά πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά οι προσπάθειές του έχουν αποδώσει καρπούς
•    Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά
•    Η χώρα έχει γίνει πιο ανταγωνιστική
•    Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο των εθνικών μεταρρυθμίσεων όσο και της υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους.
•    Η οικονομία βρίσκεται τώρα στο σωστό δρόμο.
•    Βιώσιμα δημόσια οικονομικά, δομικές μεταρρυθμίσεις το 2018.
•    Σύντομα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται αυτόνομα και πάλι.
•    Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης πρέπει να συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
•    Να διατηρήσει την ανάκαμψη και να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέλλον.
Επίσης, σε διαγράμματα απεικονίζονται και τα εξής μακροοικονομικά στοιχεία:
Μεταξύ 2015 και 2018 δημιουργήθηκαν πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία μειώθηκε από 27,9% το 2013 στο 20,1% το 2018, τα δημοσιονομικά από -15,1% το 2009 διαμορφώθηκε στο +0,8% το 2017, το ΑΕΠ από -9,1% το 2011 αυξήθηκε στο 1,9% το 2018 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,3% το 2019.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 21/6 00:24)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης