Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ

tags :
ESM: Η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιώσιμη βάση
Με επιστολή προς τους επενδυτές, ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, ενημερώνει τους επενδυτές ότι τα καλά νέα που κόμισαν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αποκαθιστούν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και την καθιστούν πλήρως ως εκδότη ομολόγων.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Kalin Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM και Γενικός Γραμματέας, «οι πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν μια σειρά θεμάτων για να κάνουν το μέλλον μας πιο ασφαλές.
Στον ESM παρακολουθούμε στενά αυτή τη συνάντηση - και συγκεκριμένα τη «Διάσκεψη Κορυφής του Ευρώ», η οποία είναι πιθανό να λάβει αποφάσεις για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και του μελλοντικού ρόλου του ESM.
Είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι υπάρχει πολιτική βούληση να κάνουμε τέτοια βήματα προς μια ασφαλέστερη και πιο σταθερή Ευρώπη σε μια εποχή που δεν μας πιέζει η κρίση.
Η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης θα καταστήσει το νομισματικό μπλοκ πιο ισχυρό, την οικονομία της ζώνης του ευρώ πιο ανθεκτική.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την καταπολέμηση της επόμενης κρίσης, με χαμηλότερο κόστος και με λιγότερες χρηματοπιστωτικές αναταραχές.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής του ευρώ.
Υπήρχαν επίσης καλά νέα και εδώ.
Η Ελλάδα πέρασε την τελική αξιολόγηση του τρίτου της προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας και σύντομα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Από το 2015, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη και έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.
Για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα τύχει περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, με τη μορφή παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων που χορήγησε το EFSF, αναβολών επιτοκίων και μερικά άλλα βήματα.
Η Ελλάδα θα λάβει επίσης μια τελική εκταμίευση ύψους 15 δισ. ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα προστεθούν στο ταμειακό απόθεμα της χώρας για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέχρι το έτος 2020.
Η χώρα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά, αλλά αυτά τα επιπλέον χρήματα θα καθησυχάσουν τους επενδυτές καθώς η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ.
Φυσικά, η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιώσιμη βάση.
Για τον ESM, η τελική εκταμίευση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια χρηματοδότησης για το 2018.
Επομένως, δεν ανακοινώνουμε αλλαγές στο σχέδιο έκδοσης σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης