Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Ο Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των δανειστών με ακριβά εκλογικά δώρα, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις

tags :
Handelsblatt: Ο Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των δανειστών με ακριβά εκλογικά δώρα, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις
Το πρόγραμμα βοήθειας, μπορεί να έληξε στις 20 Αυγούστου 2018 αλλά η πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα, γράφει η γερμανική εφημερίδα
Η ατζέντα της λιτότητας στην Ελλάδα συνεχίζεται αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να δαπανήσει και πάλι περισσότερα κεφάλαια, σημειώνει η γερμανική  εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας πως ο Γερμανός υπουργός Olaf Scholz προειδοποιεί την Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιόρτασε το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης ως «λύτρωση» και υποσχέθηκε πως η χώρα θα «αποφασίζει εφεξής για την τύχη και το μέλλον της», καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα βοήθειας, μπορεί να έληξε στις 20 Αυγούστου 2018 αλλά η πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα.
Αυτό θα το αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι θα διαπιστώσουν νέες απώλειες την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να αναστείλει τις περικοπές των συντάξεων, καθώς έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Τώρα ο ίδιος θέλει να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Το θέμα των συντάξεων θα μπορούσε τώρα να είναι η πρώτη επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα με τους πιστωτές της χώρας στην εποχή μετά το πρόγραμμα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2018, οι ελεγκτές του ESM, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ αναμένονται και πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα.
Είναι η πρώτη από τις δύο αξιολογήσεις για το 2018.
Για τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό τη «στενή εποπτεία» των πιστωτών.
Πέραν της «Παρακολούθησης του Προγράμματος», στην οποία υπάγονται άλλες τέσσερις χώρες, οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί και συχνότεροι στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποτελεί μία ειδική περίπτωση στον κύκλο των κρατών κρίσης του ευρώ: πουθενά δεν ήταν τα προβλήματα μεγαλύτερα και ριζωμένα τόσο βαθιά στο πολιτικό σύστημα.
Η διάσωση της Ελλάδας απαίτησε περισσότερους πόρους στήριξης από ό, τι τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη.

Συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας

Ως εκ τούτου, η χώρα παραμένει σε στενή λιτότητα ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας.
Μέχρι το 2022, η Αθήνα πρέπει να παρουσιάζει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Την 1η Ιανουαρίου 2019, οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν κατά 18%.
Στο τέλος του 2018, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει επίσης να αυξήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Το 2020, η κυβέρνηση θα πρέπει επιπλέον να μειώσει το αφορολόγητο από τα 8636 ευρώ στα 5685 ευρώ, πρόβλεψη που θα πλήξει τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.
Οι εν λόγω περικοπές έχουν εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό από το Κοινοβούλιο,  διαφορετικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να «εξουδετερώσει» τις αντιδημοφιλείς περικοπές.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου περιγράφει τις περικοπές ως «περιττές».
Ακόμα και ο Χριστόφορος Βερναδάκης, υπουργός Επικρατείας θεωρεί πως δεν απαιτείται πια  η μείωση των συντάξεων λόγω της βελτιωμένης οικονομικής θέσης της χώρας.

Τα «δώρα» Τσίπρα

Το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων είναι πολιτικά σημαντικό και για τις δύο πλευρές.
Στον κύκλο των εκπροσώπων των πιστωτών, οι προβλεπόμενες περικοπές δεν θεωρούνται απλώς ως εξοικονόμηση πόρων, αλλά ως μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί να καταστήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας πιο βιώσιμο.
Αλλά ο Τσίπρας θέλει να αποφύγει τις περικοπές εν όψει των επόμενων εκλογών με οποιοδήποτε κόστος  και ταυτόχρονα να αποζημιώσει τους Έλληνες για τις κακουχίες των τελευταίων ετών.
Η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις δεν θα πρέπει να θεωρείται το μοναδικό «δώρο».
Από το φετινό πλεόνασμα του προϋπολογισμού ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να προσφέρει τα Χριστούγεννα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα» στους πολίτες.
Την ίδια ώρα στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και περισσότερες φωνές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει, αν χρειαστεί, να ακυρώσει μονομερώς τις περικοπές των συντάξεων, ακόμη και ενάντια στην αντίρρηση των δανειστών, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα.
Άλλωστε, όταν ανέλαβε καθήκοντα, ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να οδηγήσει για πάντα την «μισητή» Τρόικα μακριά από την Αθήνα.
Το ζήτημα των συντάξεων θα μπορούσε τώρα να γίνει η πρώτη αναμέτρηση της εποχής μετά το πρόγραμμα.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις

Με συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (25/8) στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz παρεμβαίνει τώρα στη συζήτηση και προειδοποιεί την Αθήνα ενάντια σε μονομερή βήματα.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν», προειδοποιεί ο Scholz.
Η τήρηση των συμφωνηθέντων είναι «η βάση για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα», λέει ο Scholz.
Εξάλλου και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προειδοποιεί ότι αν η κυβέρνηση ακυρώσει τις ήδη συμφωνηθείσες περικοπές των συντάξεων, θα «θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας».
Η μονομερής ακύρωση θα ήταν «κακό σήμα στις αγορές», προειδοποιεί ο Κουτεντάκης.
Η Αθήνα εξακολουθεί να προσπαθεί για την ευχερέστερη πρόσβασή της στις αγορές.
Στις αρχές Αυγούστου, ο ESM εκταμίευσε την τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης, ύψους 15 δισ. ευρώ.
Στο μέλλον, η Ελλάδα πρέπει να βασίζεται και πάλι τα δικά της χρήματα.
Αλλά η αναχρηματοδότηση από την αγορά σε λογικές συνθήκες είναι ακόμα μακριά καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 4,2% την Παρασκευή (24/8).
Για λόγους σύγκρισης, το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας, χώρα που επίσης βρισκόταν σε πρόγραμμα, ήταν στο 1,8% και της Ισπανίας στο 1,4%.
Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις αγορές - παρά την πρόσφατη ρύθμιση για το χρέος.
Χάρη στα κεφάλαια των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Αθήνα θα χρηματοδοτείται πλήρως τους επόμενους 22 μήνες.
Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό για την Ελλάδα να μην θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη που έχει αποκτήσει κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών και να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί», γράφει ο αναλυτής της Moody's Paul Matsiras.
Διαφορετικά, η χώρα θα απειληθεί με τη μοίρα του θρυλικού Σισύφου.
Ο Τσίπρας παραμένει υπό πίεση για μεταρρυθμίσεις.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, προειδοποίησε τους Έλληνες τώρα με την ευκαιρία της λήξης του προγράμματος.
«Τα κράτη μέλη του ΕSM και ο ΕSM ως θεσμός είναι προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά. 
«Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω και γι 'αυτό και θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ στενά», σημείωσε με νόημα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης