Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλιας (ΟΕΕ): Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει ότι αλλάζει - Επί μακρόν η αυξημένη εποπτεία

tags :
Κόλλιας (ΟΕΕ): Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει ότι αλλάζει - Επί μακρόν η αυξημένη εποπτεία
«Για να μπορέσει ο πολίτης να νιώσει στην τσέπη του την οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Για την εποχή μετά τα μνημόνια μιλάει στο Bankingnews.gr ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σύμφωνα με τον κ.Κόλλια είναι βασική προϋπόθεση ώστε να βγει η χώρα στις αγορές και να μην δανειστεί με επιτόκια τέσσερις φορές υψηλότερα από αυτά που δανειζόταν με το μηχανισμό στήριξης.
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, η άρση των capital controls και οι προϋποθέσεις για να αρθούν φορολογικά βάρη από τους πολίτες.

Τι σημαίνει για τον απλό πολίτη η έξοδος από τα μνημόνια;

Τίποτα και πολλά.
Κι αυτό, διότι - για να μπορέσει ο πολίτης να νιώσει στην τσέπη του την οποιαδήποτε αλλαγή προς το θετικό, καθώς αυτό είναι το ζητούμενο - θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο να έχουν τρέξει όλες οι απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μιλήσουμε για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα φέρει δουλειές, αύξηση της ζήτησης, άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Αυτό προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα, που θα άρει όλες τις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας και θα πείσει τους υποψήφιους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

Μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές και τι πρέπει να γίνει για να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια;

Το ζητούμενο δεν είναι να βγει απλά η Ελληνική Δημοκρατία στις αγορές.
Είναι να βγει με κόστος χρήματος σε επίπεδα, που να μην είναι τέσσερις φορές πάνω από αυτά, που έχει δανειστεί μέσω των μνημονίων.
Συνεπώς, το δεύτερο ερώτημα είναι προϋπόθεση του πρώτου.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση περί εξόδου στις αγορές είναι ταυτόσημη με τη συζήτηση περί αξιοπιστίας της χώρας.
Όσο ταχύτερα υλοποιήσουμε το στρατηγικό σχέδιο, που προανέφερα, τόσο πιο γρήγορα θα μας εμπιστευθούν οι αγορές, ώστε να μειώσουν επιτόκια και να μας επιτρέψουν να βγούμε προς άγρα χρηματοδότησης.
Και, ξέρετε, είναι κομβικής σημασίας να τρέξει αυτό γρήγορα, δεδομένου ότι το κόστος χρήματος της χώρας αφορά και στις επιχειρήσεις, που θέλουν να σηκώσουν λεφτά είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού, είτε μέσω ομολόγων.

Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν;

Χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό σύστημα για τη χώρα.
Προτεραιότητα εδώ είναι η σταθερότητά του και, φυσικά, ο εξορθολογισμός του.
Χρειαζόμαστε ένα νέο ασφαλιστικό, με άμεση μείωση των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Χρειαζόμαστε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.
Θέλουμε οι τράπεζες να επιτελούν το ρόλο τους, δηλαδή να χρηματοδοτούν την οικονομία και την αγορά, απαλλαγμένες από οποιαδήποτε βαρίδια στους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια.
Βασικός και απώτερος στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των καταθετών για το τραπεζικό σύστημα, ώστε να κλείσει πλήρως η πληγή της οικονομίας και της αγοράς, που ονομάζεται capital controls.

Μπορεί τώρα η κυβέρνηση να αφαιρέσει φόρους, να ακυρώσει μειώσεις συντάξεων κ.α;

Καθένα από τα θέματα, που θίγετε, χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, όλα, όμως, απαιτούν την έγκριση των δανειστών, αφού η εποπτεία θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μάλιστα αυξημένη.  
Για να μειωθούν οι φόροι, πρέπει να πείσουμε για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα των πολιτικών, που θα εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής, ώστε να φανούν αξιόπιστες και οι εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019.
Το ίδιο ισχύει και για τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, που έχουμε νομοθετήσει.
Απλά, εδώ, οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι είναι οι τελευταίοι, που πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης