Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα ΕΕ μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα: Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συμφωνηθέντων

tags :
Ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα ΕΕ μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα: Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συμφωνηθέντων
Λίγη ώρα μετά τις υποσχέσεις του Τσίπρα περί αύξησης του κατώτατου μισθού και μείωσης των φόρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συμφωνηθέντων
Για ακόμα μία φορά, οι Ευρωπαίοι προσγείωσαν απότομα την ελληνική κυβέρνηση κι εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις περί αύξησης του κατώτατου μισθού και μείωση της φορολογίας, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για το ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων, Ευρωπαίος αξιωματούχος «υπενθύμισε» ότι τα συμφωνηθέντα δεν μπορούν να αλλάξουν.
Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής (7/9/2018) και κληθείς να σχολιάσει τη νέα παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης και τα περί επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε μεν ότι κι άλλες χώρες έχουν συλλογικές συμβάσεις, πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγής της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι «η μεν αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να είναι θετική, μπορεί να είναι και αρνητική, αλλά είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πως θα το κάνει».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.
Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.
Όσον αφορά τη συζήτηση που έχουν ανοίξει κυβερνητικά στελέχη περί μη μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, χωρίς να αποκλείει όμως να το θέσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τις επισκέψεις των Θεσμών.
Σχετικά με την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και στον μεταμνημονιακό έλεγχο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι τελείως διαφορετικό το πως θα γίνει ο έλεγχος τώρα - απλά είναι θα είναι τέσσερις φορές και όχι δύο όπως στα άλλα κράτη.
Πάντως, ο ίδιος έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να καταργήσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Και όλα αυτά όταν ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank, Dr. Jens Weidmann, κατά την ομιλία του χθες (30/8) στην Αθήνα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην εφησυχάσει και να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και προς τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν την πώληση των NPEs.
Όπως ανέφερε ο κ. Weidman «πριν από δέκα ημέρες, η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία, ωστόσο ότι η 20η Αυγούστου (τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής) δεν είναι η τελική γραμμή, αλλά ορόσημο σε έναν μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη».
Παράλληλα τόνισε χαρακτηριστικά πως «η ανακοίνωση της “αποστολής που επιτεύχθηκε” θα ήταν πρόωρη: η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Επίσης, προ ημερών, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Olaf Scholz σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα για τήρηση των δεσμεύσεων, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο κατάργησης του μέτρου για περικοπή των συντάξεων το 2019.
O Γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής των μειώσεων στις συντάξεις, δηλώνει πως «δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες» διαμηνύοντας στην Αθήνα ότι «δεν θα πρέπει να παραβιάσει τα όσα συμφωνήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μηχανισμό εποπτείας και το ρόλο του ΔΝΤ».
Συγκεκριμένα υποστήριξε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται καθώς η τήρησή τους αποτελεί τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα».
«Οι συμφωνίες είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» ξεκαθαρίζει.

Οι «υποσχέσεις» Τσίπρα

«Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη σημερινή (31/8/2018) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Μάλιστα, στη συνέχεια «υποσχέθηκε» αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης.
Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης