Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lipton (ΔΝΤ): Η Ιταλία να συμμορφωθεί άμεσα με τους κανόνες της EE – Draghi: Η Ιταλία η αιτία για την άνοδο των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα

Lipton (ΔΝΤ): Η Ιταλία να συμμορφωθεί άμεσα με τους κανόνες της EE – Draghi: Η Ιταλία η αιτία για την άνοδο των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα
Η Ιταλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον προϋπολογισμό της, σημειώνει ο Lipton
Μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση ενόψει της αυριανής (15/10/2018) αποστολής του σχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2019 στην Κομισιόν, στέλνει και το ΔΝΤ – μετά την ΕΚΤ- δια στόματος του πρώτου αναπληρωτή διευθυντή του διεθνούς οργανισμού, David Lipton.   
Η Ιταλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να διευθετήσει τις διαφορές της με τις Βρυξέλλες για τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σημείωσε σήμερα (14/10) ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις Lipton έρχονται χρονικά μία μέρα μετά από τις συστάσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi να σταματήσει να αμφισβητεί το ευρώ. 
«Κατά την άποψή μας, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συμφωνίες», ανέφερε ο Lipton σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.
«Οι συζητήσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού πρέπει τώρα να διεξαχθούν μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.
Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός έθεσε στόχο ως προς το έλλειμμα το 2,4% για το 2019, τριπλασιάζοντας το προηγούμενο όριο για την υπερχρεωμένη χώρα.
Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν εκνευρισμό σε επενδυτές και ΕΕ, παρατηρεί το Reuters.
Ο Lipton προειδοποίησε ότι η διαφωνία επί του προϋπολογισμού θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ώστε η ευρωζώνη να καταστεί πιο ανθεκτική στις εξωτερικές κρίσεις. «Ελπίζουμε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης δεν θα παρεμποδιστεί.
Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι πολύ σημαντική », δήλωσε.
Μια σύνοδος κορυφής για την Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2018 θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στην ημερήσια διάταξη των μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε.

Draghi προς Ιταλία: Μην αμφισβητείτε το ευρώ

Υπενθυμίζεται, πως χθες (13/10) ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi μέσω  …της Ελλάδας έστειλε μήνυμα στην Ιταλία, λέγοντας πως η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις εξελίξεις στην Ιταλία και όχι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις αγορές ομολόγων (το QE) στο τέλος του έτους.
Τόνισε επίσης πως οι αγορές δεν είχαν αντιδράσει τον Ιούνιο του 2018 στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το QE.
Καταδεικνύοντας, πως οι κινήσεις των αγορών ήταν ορμώμενες από τις εξελίξεις στην Ιταλία έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των spreads μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, παρά το ότι η ΕΚΤ αγόραζε τα ιταλικά ομόλογα, αλλά όχι τα ελληνικά.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει την αμφισβήτηση του ευρώ και να «ηρεμήσουν» στη συζήτηση του προϋπολογισμού τους, καθώς έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Μία δημοσιονομική επέκταση σε μία χώρα με υψηλό χρέος περιπλέκεται περισσότερο αν οι άνθρωποι αρχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ»,σημείωσε χαρακτηριστικά
«Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει πραγματική ζημιά και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα spreads αυξήθηκαν λόγω των δηλώσεων αυτών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματά τους είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια».
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα στις αρχές του Φθινοπώρου, καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστήριξε ότι η Ιταλία θα ωφελείτο από μία έξοδό της από το ευρώ, ενώ πήρε πίσω τη δήλωση αυτή μετά την αρνητική αντίδραση της αγοράς.
«Το πρώτο πράγμα (που πρέπει να γίνει) είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι. Και μετά, το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία», είπε ο Draghi, τονίζοντας την ανάγκη να εξετασθούν τα πραγματικά σχέδια για τις δαπάνες, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τις δηλώσεις της κυβέρνησης.
Κατά τα άλλα υπογράμμισε πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι μία απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ή μία απρόβλεπτη άνοδος των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο εξειδικευμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα χρονίζοντα ζητήματα για τη σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα,  την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που αν και φαίνεται απίθανο να συμβεί στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι πιο συναφές προς την αμερικανική οικονομία.
Αναφορικά με άλλους κινδύνους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, εκφράζει ανησυχία για μία «απότομη άνοδο» των επιτοκίων λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως οι εμπορικές διενέξεις, η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, ή και η παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην πολιτική της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης