Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guardian: Η Ελλάδα επαναφέρει την απαίτηση 288 δισ. ευρώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

tags :
Guardian: Η Ελλάδα επαναφέρει την απαίτηση 288 δισ. ευρώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Η Αθήνα δηλώνει ότι η κατοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της Ελλάδας ως σύγχρονου κράτους
Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού προέδρου Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους προπάτορές του, η Ελλάδα δείχνει να ξαναρχίζει την εκστρατεία για αποζημίωση ύψους 288 δισ. ευρώ για το κατοχικό δάνειο, την ώρα που χαιρετίζει την έναρξη μιας νέας εποχής στους διμερείς δεσμούς.
Αυτό αναφέρει νέο δημοσίευμα του Guardian, το οποίο αναφέρει ότι είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να αποτελεί ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα με την κυβέρνηση να είναι απολύτως αποφασισμένη να το θέσει.
Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Κώστας Δουζίνας, ο οποίος προΐσταται της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών σχέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου.
"Προφανώς, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν βρισκόταν σε πρόγραμμα [διάσωσης], κατά το οποίο έλαβε δάνεια από την ΕΕ και το Βερολίνο.
Θα ήταν εντελώς αντιφατικό".
Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με τις αξιώσεις, ενώ μερίδα των βουλευτών ζήτησαν έρευνα για τις ζημιές που προκάλεσε η ναζιστική κατοχή.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από μια διακοινοβουλευτική επιτροπή, εκτιμά ότι η αποζημίωση ύψους 288 δισ. ευρώ παραμένει εξαιρετική για την καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα από το 1941 έως το 1944, τα έτη που η χώρα ήταν υπό το Τρίτο Ράιχ.
Υπολογίζει επίσης ότι επιπλέον δάνεια αξίας 11 δισ. ευρώ οφείλονται για το δάνειο των 476 εκατ. Reichsmark, το οποίο έλαβαν οι δυνάμεις του Χίτλερ από την ελληνική κεντρική τράπεζα το 1943.
Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στο ξεκίνημα μιας οικονομικής και νομισματικής κατάρρευσης, το άτοκο δάνειο - το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Αφρικανικού καθεστώτος - διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εξασθένιση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων.
"Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια πλήρης ανάγνωση της κατάστασης με μια έκθεση που εξετάζει τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε στη χώρα και τους ανθρώπους της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής", δήλωσε ο Δουζίνας, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
"Στο παρελθόν υπήρξαν εκτιμήσεις για την καταστροφή που προκλήθηκε σε ατομικά περιστατικά αλλά ποτέ σε αυτή την κλίμακα".
Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 400.000 σελίδες αρχείων που έχουν ληφθεί από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, και καταγράφει τις θηριωδίες.
Άλλα αρχεία έχουν εξασφαλιστεί από τη Ρωσία.
Οι δυνάμεις του Άξονα, όπως και αλλού στην Ευρώπη, ήταν μεθοδικές στην αποστολή αναφορών που απαριθμούσαν τις σφαγές, την καταστροφή των σπιτιών και τη στοχοποίηση των θυμάτων.
Οι Έλληνες προέβαλαν ηρωική αντίσταση στους γερμανούς κατακτητές τους, αλλά η τιμή ήταν βαριά.
Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ως αντίποινα και τουλάχιστον 300.000 πέθαναν από πείνα.
Περίπου 40.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν από το θάνατο μόνο το πρώτο έτος της κατοχής και η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας είχε σχεδόν εξαλειφθεί.
"Η Γερμανία ποτέ δεν ανέλαβε σωστά την ιστορική της ευθύνη για την καταστροφή της χώρας", δήλωσε ο Στέλιος Κουλούγλου, ο οποίος εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα.
«Ήταν μια καταστροφή που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της χώρας μας ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Το φάντασμα του συναισθηματικού ζητήματος που ξεκίνησε εκ νέου εμφανίστηκε καθώς η Αθήνα γιόρτασε την 74η επέτειο της απελευθέρωσης από τη ναζιστική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει έντονα τις κατηγορίες ότι οφείλει οτιδήποτε στην Ελλάδα ή την Πολωνία, η οποία επίσης υπέφερε πολύ, για τις φρίκες του πολέμου.
Λέει ότι το κεφάλαιο έκλεισε το 1960, όταν πλήρωσε τα 115 εκατ. μάρκα στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης