Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρευστότητα 1,3 δισ. έχασε η αγορά την διετία 2016 – 2017 - Κίνδυνος υποεκτέλεσης του ΠΔΕ για το 2018 και το 2019

Ρευστότητα 1,3 δισ. έχασε η αγορά την διετία 2016 – 2017 - Κίνδυνος υποεκτέλεσης του ΠΔΕ για το 2018 και το 2019
Οι συνολικές πληρωμές ανήλθαν σε 5,950 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 6,750 δισ. ευρώ
Σε μόνιμη πρέσα βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος της υπο - εκτέλεσης και για το 2018 (1,32 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου).  
Όπως επιβεβαιώνει το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος το 2017 ήταν μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ ή κατά 11,9% σε σχέση με τις αρχικές πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί.
Οι συνολικές πληρωμές ανήλθαν σε 5,950 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 6,750 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,327 δισ. ευρώ αφορούσαν στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και 4,623 εκατ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους σκέλος.
Το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε στους τομείς των συγκοινωνιών, των περιφερειακών προγραμμάτων και της γεωργίας.
Ποια υπουργεία «έτρεξαν» το ΠΔΕ φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα…
Δεν είναι η μοναδική χρονιά που κουρεύονται οι πόροι των επενδύσεων και μάλιστα σημαντικά.
Είχε προηγηθεί το «ψαλίδι» του 2016 όπου οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ με βάση τον στόχο, γεγονός που σημαίνει ότι σωρευτικά στην διετία 2016-2017 χάθηκαν από την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη 1,262 δισ. ευρώ.
Για το 2018 το ΠΔΕ έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» για την ρευστότητα των 1,32 δισ. ευρώ που λείπει από την αγορά ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ήδη ανησυχία για το ΠΔΕ του 2019 που έχει υποστεί την πρώτη μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
Το ψαλίδι στα κονδύλια του ΠΔΕ  ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους θεσμούς για να διασώσει τις συντάξεις και να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης.
Άλλωστε υπήρξε ως πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο στην βουλή.
Το θέμα είναι ότι οι πόροι για τη στήριξη της ανάπτυξης είναι δυσεύρετοι και το ΠΔΕ είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο (μπαίνουν στον ίδιο κουβά με τα χρήματα του ΕΣΠΑ) που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για την στήριξη της οικονομίας.  
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν χάνονται αλλά μεταφέρονται ως εκκρεμότητες για την επόμενη χρονιά και μέχρι το οριστικό κλείσιμο του προγράμματος.
Από την άλλη, όμως, οι πόροι αυτοί εκταμιεύονται ετεροχρονισμένα σε σχέση με το προγραμματισμένο διάστημα της επένδυσης με αποτέλεσμα η επιχειρηματική κοινότητα να κρατά από τώρα μικρό καλάθι κατά πόσο αυτός ο στόχος για κονδύλια 6,750 δισ. ευρώ  το 2019 θα καταστεί εφικτός.
Ένας ακόμη λόγος που κάνει την αγορά να ανησυχεί παραπάνω είναι ότι την επόμενη χρονιά έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και η χαλάρωση της κρατικής μηχανής θεωρείται από τώρα δεδομένη…   



Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης