Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ιταλία ξεπερνά τον σκόπελο της κρίσης ομόλογων ενώ η Ελλάδα παραμένει στο... σκοτάδι

Η Ιταλία ξεπερνά τον σκόπελο της κρίσης ομόλογων ενώ η Ελλάδα παραμένει στο... σκοτάδι
Ενώ τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις κατά την κορύφωση της ιταλικής κρίσης.... "ξέχασαν" να βελτιωθούν όταν αυτή αποκλιμακώθηκε!
Όταν ο Salvini δήλωνε ότι η Ιταλία δεν φοβάται τις αγορές μάλλον δεν θα φανταζόταν ούτε ο ίδιος ότι μόλις μέσα σε ένα μήνα το spread των ιταλικών ομολόγων θα έπεφτε στις 250 μονάδες βάσης.
Η Ιταλία έδειξε γιατί είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ακόμη και αν η κυβέρνησή της έπαιξε το παιχνίδι που κάποτε, όχι στο μακρινό παρελθόν, οι Έλληνες πολιτικοί απέτυχαν...
Ενδεικτικό του παραπάνω είναι το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν, το Νοέμβριο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,78%, απέχοντας 74 μονάδες βάσης από την απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου.
Τότε δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έβλεπαν την Ιταλία να ακολουθεί το δρόμο της Ελλάδας, αφού οι διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ήταν μεγάλες.
Εντούτοις, σήμερα, όλοι βλέπουν το τέλος του σήριαλ της κόντρας Ιταλίας - Κομισιόν πολύ κοντά, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, να επιβεβαιώνειτην επίτευξη συμφωνίας.
Άλλωστε, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει έναν νέο προϋπολογισμό, με μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν πριν.
Το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς, η οποία έχει υποχωρήσει στο 2,74%, ήτοι 104 μονάδες βάσης μικρότερη σε σχέση με το ιστορικό υψηλό ένα μήνα νωρίτερα.
Έτσι, το spread πλέον των ιταλικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα ελληνικά ανέβηκε στις 154 μονάδες βάσης, με την Ελλάδα να μην επωφελείται καθόλου σχεδόν από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα.
Δηλαδή ενώ τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις κατά την κορύφωση της ιταλικής κρίσης.... ξέχασαν να βελτιωθούν όταν αυτή αποκλιμακώθηκε!
Έτσι, με βάση την τρέχουσα τιμολόγηση των ελληνικών τίτλων, 10ετές ομόλογο δεν μπορεί να εκδοθεί.
Και αυτή είναι η εικόνα όταν η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου το ελληνικό δημόσιο θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που θα εστιάζεται σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις αλλά και στην αποπληρωμή έως 5 δισεκ. των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης