Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κων. Βαρλαμίτης (Παρακαταθηκών και Δανείων) στο BN: Δεν χρηματοδοτούμε έργα για τα έργα - Υπάρχουν 600 εκατ. για τον οδοφωτισμό στους Δήμους

Κων. Βαρλαμίτης (Παρακαταθηκών και Δανείων) στο BN: Δεν χρηματοδοτούμε έργα για τα έργα - Υπάρχουν 600 εκατ. για τον οδοφωτισμό στους Δήμους
Η ενεργειακή αναβάθμιση και τα οφέλη που προκύπτουν- Οι υποχρεώσεις των αναδόχων των έργων
«Μήλον της Εριδος» τα έργα Οδοφωτισμού συνολικού ύψους 2 δις ευρώ για τις εταιρείες που προσπαθούν να εισέλθουν σε μια νέα αγορά και πολλά υποσχόμενη, η οποία να σημειωθεί δημιουργείται σταδιακά από τους 325 Δήμους όλης της χώρας.
Μέχρι σήμερα δύο εταιρείες έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση στην συγκεκριμένη αγορά αναλαμβάνοντας τον ένα έργο μετά το άλλο από συνολικά επτά Δήμους.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης μιλάει στο bankingnews ρίχνοντας άπλετο «φως» στα έργα Οδοφωτισμού καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προνομιακή σχέση με τους Δήμους αφού είναι ο βασικός χρηματοδότης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος κ Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης υποστηρίζει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ τους Δήμους που επιθυμούν να  μειώσουν τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, με την προοπτική να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Το πιο σημαντικό όπως λέει ο ίδιος είναι «ότι δεν κάνουμε έργα για τα έργα αλλά έργα με διασφαλισμένο αποτέλεσμα χάρη στη συνεργασία μας με το ΚΑΠΕ.
Η συνεργασία αυτή έφερε ένα μοντέλο αξιολόγησης αποτελεσματικότητας του έργου Οδοφωτισμού.
Ο πρόεδρος του Ταμείου λέει ορθά κοφτά ότι οι ανάδοχοι δεν πρόκειται να παραδώσουν ένα έργο το οποίο σε ένα χρόνο δεν θα δουλεύει ή δεν θα εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε.
Διευκρινίζει ότι Ταμείο δεν κάνει διαγωνισμούς ούτε επιλέγει τους αναδόχους το έργο αυτό το κάνουν οι Δήμοι. Όταν οι 325 Δήμοι προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Οδοφωτισμού θα έχουν επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας  που αποτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για το σύνολο των Δήμων όλης της χώρας.
Η απόσβεση του έργου μπορεί να γίνει σε τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια ο Δήμος, θα είναι σε θέση να μειώσει τα κόστη του και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να περικόψει τα δημοτικά τέλη.   
Ο κ Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης λέει ότι το ενεργειακό όφελος του έργου αναδεικνύει το ανάδοχο και όχι το προσφερόμενο τίμημα το οποίο έχει την.. αξία αλλά βαρύνουσας σημασίας είναι το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει ο ανάδοχος.  
Όταν το έργο παραληφθεί από το Δήμο υπάρχει πιστοποίηση από το ΚΑΠΕ ότι το έργο έγινε σωστά και έχει επιτευχθεί ο όρος της ενεργειακής αναβάθμισης.
Ο πρόεδρος του Ταμείου κ.  Κ. Βαρλαμίτης τονίζει ότι δεν μας ενδιαφέρει να δίνουμε λεφτά για επενδύσεις που δεν λειτουργούν και εξηγεί ότι αυτός είναι ο λόγος που έχουν βάλει ως όρο τουλάχιστον την υποχρεωτική 10ετή λειτουργία του έργου με κριτήριο την ενεργειακή αναβάθμιση του Οδοφωτισμού.
Ακόμη ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή ευθύνης στα επίπεδα του 30% της αξίας του έργου.
Το ΚΑΠΕ κάθε χρόνο θα αξιολογεί το έργο και μετά τα δέκα χρόνια σταματά η ευθύνη του αναδόχου και περνά στον Δήμο, ο οποίος με νέο διαγωνισμό  θα μπορεί να διατηρεί  την ενεργειακή αναβάθμιση του έργου.
Στελέχη της αγοράς που δραστηριοποιούνται στα Δημόσια έργα κάνουν λόγο για αλλαγή φιλοσοφίας στην εκτέλεση έργων και πολλές εταιρείες δεν ήταν έτοιμες καθώς η συμμετοχή τους θέλει εμπειρία σε ανάλογες δημοπρασίες.
Τα έργα Οδοφωτισμού είναι στην αρχή και τους επόμενους μήνες οι συμμετοχές θα είναι περισσότερες, επισημαίνουν.  
Τα πρώτα έργα είχαν πιλοτικό χαρακτήρα και ήρθαν στο προσκήνιο το 2010  για να εισέλθουν σε νέα φάση μετά από 6 χρόνια με το νόμο 4412/16.
Οι πρώτες δημοσιεύσεις έργων έγιναν τον Απρίλιο του 2017 και οι οι προκηρύξεις έργων ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράδειγμα Δήμος με 8331 αριθμό φωτιστικών σωμάτων είχε ετήσια κατανάλωση 4.232.754 kwh και το κόστος ενέργειας να φθάνει σε  634.913  ευρώ.
Με την ενεργειακή αναβάθμιση και την τοποθέτηση λαμπτήρων LED η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται σε 1.223.497 kwh το χρόνο  και το κόστος  ενέργειας διαμορφώνεται μόλις σε 183.524ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης