Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κραχ στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Οκτώβριο – Στα πλέον απαραίτητα περιορίζονται οι καταναλωτές

tags :
Κραχ στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Οκτώβριο – Στα πλέον απαραίτητα περιορίζονται οι καταναλωτές
Ο «βασιλιάς» της κατανάλωσης  που είναι  τα τρόφιμα σημείωσαν πτώση 10,7%
Σκηνικό κατάρρευσης παρουσίασε το λιανικό εμπόριο τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατική Αρχή.
Οι βασικοί τομείς του λιανεμπορίου εμφάνισαν διψήφια ποσοστά  πτώσης προκαλώντας ανησυχία στα επιτελεία των επιχειρήσεων τα οποία να σημειωθεί διατηρούν την ψυχραιμία λέγοντας ο καθένας για τον εαυτό του ότι εμείς πάμε καλύτερα από την πορεία της αγοράς.
Οι αριθμοί της Ελληνικής Στατικής Αρχής όμως δεν μπορούν να διαψευστούν και την ίδια   στιγμή προδιαγράφουν εξελίξεις στην αγορά του λιανεμπορίου τους επόμενους μήνες,  καθώς αρκετές επιχειρήσεις εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές τους ανάγκες τους.
Πιο συγκεκριμένα ο «βασιλιάς» της κατανάλωσης που είναι τα τρόφιμα σημείωσαν πτώση 10,7% αφού οι καταναλωτές περιορίστηκαν  στα πλέον απαραίτητα τον Οκτώβριο.
Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων είχαν πτώση 10,2% στα πολυκαταστήματα οι πωλήσεις μειώθηκαν 11,5%.
Η  κατηγορία των Τροφίμων Ποτών και Καπνικών προϊόντων με πτώση 13,2% τα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων με πτώση 6% ,τα βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη έπεσαν 11,6%  Αντίθετα  ο κλάδος της ένδυσης ενισχύθηκε κατά 7,8%.
Ο γενικός  δείκτης  του λιανεμπορίου τον Οκτώβριο του 2018 υποχώρησε 6,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.
Το λιανεμπόριο κινήθηκε επίσης καθοδικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Τα καταστήματα τροφίμων είχαν πτώση 2,7% τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων είχαν αρνητικό πρόσημο 2,7% και  ο γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση 4%.
Ελπίδες των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου βασίστηκαν στην Χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία αποτελεί σχεδόν το 50% του τζίρου των επιχειρήσεων.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης