Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντική η έκδοση 10ετούς ομολόγου για την επαναγορά ακριβού ελληνικού χρέους

tags :
Σημαντική η έκδοση 10ετούς ομολόγου για την επαναγορά ακριβού ελληνικού χρέους
Μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης χρέους αλλά όχι και το ποσό του χρέους σε απόλυτο μέγεθος
Αντί να μειωθεί αυξήθηκε το δημόσιο χρέος.
Για την ακρίβεια  τα 358,948 δισ. ευρώ άγγιξε  το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του 2018 έναντι 356,034 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από το τελευταίο  δελτίο (18/2)για την πορεία του δημοσίου χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης τα 358,9 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ελληνικού δημοσίου εκ των οποίων τα 253,1 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν ληφθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Τα υπόλοιπα 105,8 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και άλλοι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι που έχει εκδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο στις αγορές.

Οι τίτλοι που λήγουν μέσα στο  2019

Μέσα στο 2019 λήγουν περί τα 52 δισ.
Τα 16 δις έντοκα γραμμάτια, τα 24 δισ. είναι repos δηλαδή βραχυχρόνιος δανεισμός του κράτους μέσα από την άντληση διαθεσίμων των φορέων του ευρύτερου δημοσίου που ανακυκλώνεται, τα 8,5 δισ. είναι ομόλογα και περίπου 2,5 δισ. δάνεια.
Τα 11 δισ. που αφορούν λήξεις ομολόγων και δάνειων
Τα 11 δισ. μέσα στα οποία περιλαμβάνεται το δάνειο ύψους 2,052 του ΔΝΤ, η λήξη ομολόγου Σαμαρά περί τα 2,5 δισ. και περίπου 6 δισ. ομόλογα τα οποία διακρατά το ευρωσύστημα.
Πρόκειται για τα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010-2012, στο πλαίσιο της στήριξης των τιμών των ομολόγων.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα εξαιρέθηκαν από το PSI και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους ενώ το επιτόκιο τους κυμαίνεται ή ξεπερνά το 6%.
 

Σημαντική η έκδοση του δεκαετούς για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους

Πέρα από θέμα γοήτρου της χώρας, της κυβέρνησης και εννοείται κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών η επιστροφή στις αγορές μέσω ενώ δεκαετούς τίτλου θα μπορέσει να πιέσει τους θεσμούς ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κλέψει ένα οκ για περαιτέρω αντικατάσταση μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ με χρήματα από το μαξιλάρι ασφάλειας.
Δηλαδή πέρα της δόσης που λήγει φέτος να αποπληρωθεί πρόωρα και ένα επιπλέον ποσό.
Οφείλουμε στο  ΔΝΤ περίπου 9,7 δισ. ευρώ.
Τα εν λόγω δάνεια, πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το 2024, το Ταμείο χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκιο έως 5%.
Από τα 9,7 δισ., περίπου τα 5 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%.
Και αυτό διότι το ΔΝΤ υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ αναλογικά με τη «συμμετοχή» της στο ΔΝΤ.
Οπότε εκτός περίπου των 2 δισ. τα οποία θα αποπληρωθούν έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση επιθυμεί το ποσό αυτό να ανεβεί στα 5 δισ.
Αποπληρώνοντας η Ελλάδα αυτό το ύψος του δάνειου, με μια κίνηση θα μειωθεί σημαντικά το συνολικό κονδύλι για τους τόκους.
Μειώνεται πολύ απλά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Ανταλλάσσεται δηλαδή το ακριβό χρέος (4,9%) με ένα φθηνότερο (χρήματα από μαξιλάρι ασφάλειας 1,7%).
 
Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σύμφωνα με τα σενάρια του ΟΔΔΗΧ

Μέχρι τώρα και μετά την έκδοση τους πενταετούς ομολόγου, το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα έχουν τραβήξει πλώρη για το δεύτερο σενάριο της στρατηγικής χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ όπως είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο.
Όπως φαίνεται δεν θέλουν να επιδοθούν σε παιχνίδια εντυπωσιασμού και ακροβατισμούς με μεγαλύτερες εκδόσεις αλλά φαίνεται να εμμένουν στο δεύτερο σενάριο με πιο μικρές και προσεχτικές εκδόσεις με τι οποίες μπορούν να δοκιμάσουν τις αγορές.
Στο δεύτερο σενάριο  το Ελληνικό Δημόσιο ψάχνει περί τα 9,2 δισ.
Ζητάει από τις αγορές 5 δισ. Ευρώ, από το «μαξιλάρι» αντλούνται 2,4 δισ. ευρώ.
Μαζί με έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,4 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα καλύπτονται οι ανάγκες του 2019.
Σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί και το υπόλοιπο εντόκων γραμματίων κατά 0,8 δισ. ευρώ.
Ήδη έχουν καλυφθεί τα 2,5 δισ. οπότε πάμε για μια επόμενη έκδοση της τάξεως των 2,5 δισ. με επιτόκιο κοντά στο 4%.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης