Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ: Τράπεζες και εταιρική διακυβέρνηση θα κρίνουν την πορεία του ΧΑ - Αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

tags :
ΚΕΠΕ: Τράπεζες και εταιρική διακυβέρνηση θα κρίνουν την πορεία του ΧΑ - Αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
Πρέπει να εκλείψουν οι περιπτώσεις που καλλιεργούν καχυποψία και αμφισβήτηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αναπόφευκτα κλονίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, αναφέρει το ΚΕΠΕ
H εγχώρια επικαιρότητα και το διεθνές περιβάλλον δεν επέτρεψαν το 2018 να προσφέρει τις αναμενόμενες για τους επενδυτές αποδόσεις, διαπιστώνει σε νέα ανάλυσή του το ΚΕΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε σημαντικές απώλειες, με τις τράπεζες να κατέχουν για ακόμη μια χρονιά κομβικό ρόλο.

Παρά το συνεχές ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όπως αποτυπώνεται στα ποσοστά συμμετοχής τους στο Χ.Α. τα τελευταία χρόνια, οι αρνητικές αποδόσεις, η μειωμένη αξία συναλλαγών και η συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και του Χ.Α. συνολικά, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας οικονομίας, διαμορφώνουν μια δύσκολη συγκυρία.
Την ίδια στιγμή, η αγορά εταιρικών ομολόγων παρέχει μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, με αυξημένο ενδιαφέρον κατά το 2018.
Η πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο άμεσο μέλλον θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν και να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να εκλείψουν οι περιπτώσεις που καλλιεργούν καχυποψία και αμφισβήτηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αναπόφευκτα κλονίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο η κοινή πρωτοβουλία του ΣΕΒ, του Χρηματιστηρίου και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης παρέχοντας προτάσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, των ελεγκτικών αρχών και του κράτους.
Βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης τόσο στις εισηγμένες, όσο και στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, δεδομένης της άρρηκτης σχέσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με την πορεία της εγχώριας οικονομίας, η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της κεφαλαιαγοράς εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.
Μια σημαντική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα Roots, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελεί πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε επενδυτικά κεφάλαια μέσα από μια διαδικασία εξοικείωσης των επιχειρήσεων με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
Βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η καθοδήγηση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν αξιοποιώντας το ευρύτερο οικοσύστημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Αντίστοιχες ενέργειες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και να προσφέρουν νέες προοπτικές χρηματοδότησης αναδεικνύοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της κεφαλαιαγοράς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης