Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θα μείνει μεταξεταστέος ή θα περάσει με τη βάση ο μαθητής «ελληνική οικονομία»;

tags :
Θα μείνει μεταξεταστέος ή θα περάσει με τη βάση ο μαθητής «ελληνική οικονομία»;
Πολλά τεστ έχει η εβδομάδα που διανύουμε με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όχι ένα αλλά πέντε πρέπει να περάσουμε...
Στις 27 Φεβρουάριου αύριο δηλαδή θα ανακοινωθούν από την Κομισιόν  δυο εκθέσεις.
Η πρώτη αφορά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του "μηχανισμού επαγρύπνησης" που προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε. για τη Δημοσιονομική Εποπτεία.
Πέρα των  υποχρεώσεων  της Ενισχυμένης Εποπτείας πρέπει να εκπληρωθούν και αυτές της δημοσιονομικής παρακολούθησης που ισχύουν για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Η οποία θα εστιάσει σε ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας όπως το μεγάλο ποσοστό των ΝPLs, το ποσοστό ανεργίας ,την απουσία επενδύσεων.
Οι φόβοι της Κομισιόν φαίνεται να επιβεβαιώνονται για την πορεία της πραγματικής οικονομίας καθώς η ίδια η κυβέρνηση στο νέο Μεσοπρόθεσμο που αναμένεται να κατατεθεί, σχεδιάζει το ΠΔΕ να μείνει στάσιμο το 2019 αλλά και το 2020 στα 6,75 δισ. ευρώ και μετά να αυξηθεί οριακά στα 7 δισ. ευρώ όπου θα παραμείνει έως και το 2023.
Επίσης εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί προς το 1,8% το 2022 και το 2023 έναντι κατά 2,5% φέτος.
Η δεύτερη έκθεση η οποία ουσιαστικά έχει και το μεγαλύτερο ειδικό βάρος είναι αυτή της Ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα είναι δεύτερη σε σειρά μετά από αυτή του προηγούμενου Νοεμβρίου.
Από ότι φαίνεται η δεύτερη μεταπρογραμματική έκθεση θα έχει αστερίσκους και κίτρινες κάρτες από του θεσμούς.
Η έκθεση θα εστιάσει για μια ακόμη φορά στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί.
Με πρώτη, αυτή της μείωσης των κόκκινων δανείων και κατ΄ επέκταση και του διάδοχου νόμου Κατσέλη.
Σχέδια για τα οποία οι θεσμοί τηρούν ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις.
Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες, οι καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία οι θεσμοί θα σηκώσουν κίτρινες κάρτες.
Παρόλο αυτά  όμως, οι θεσμοί φαίνεται πως θέλουν να κρατήσουν ήπιο το κλίμα για την Ελλάδα οπότε το πιο πιθανόν είναι να δοθεί ένα νέο deadline για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με ορόσημο αυτό της 11 Μάρτιου (τυπικά αλλά πρακτικά τουλάχιστον δύο μέρες πριν).
Στο Eurogroup εκείνη την ημέρα, ανάλογα με τη πρόοδο που θα έχει σημειωθεί θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης των κερδών από τα ANFA΄s και SMP΄s ή η μετάθεση της για  το Eurogroup του Απριλίου, αφού υπάρχει και αυτό το χαρτί στο τραπέζι.
Την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 28 Φεβρουάριου στο Euroworking group, η κυβέρνηση θα έχει μια πρώτη επίγευση της στάσης των θεσμών πάνω στη δεύτερη μεταπρογραμματική έκθεση, αλλά και του τόνου που θέλουν να κρατήσουν οι Ευρωπαίοι  το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών και της αλλαγής φρουράς σε θεσμικά όργανα.
Τελευταίο τεστ, την Παρασκευή το οποίο έρχεται από τον οίκο αξιολόγησης Μοοdy΄s.
Ο οίκος αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χωράς κατά μια βαθμίδα από B3 σε Β2.
Εάν τελικά το σενάριο επιβεβαιωθεί, το θετικό κλίμα και το success story που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στις αγορές θα συνεχίσει να υφίσταται.
Αποτέλεσμα, ο δρόμος για τη πολυπόθητη έκδοση του δεκαετούς αξιογράφου θα είναι αρκετά ευκολότερος.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης