Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμερα ανακοινώνονται οι εκθέσεις της Κομισιόν - Σε αναμονή αγορές και κυβέρνηση

tags :
Σήμερα ανακοινώνονται οι εκθέσεις της Κομισιόν - Σε αναμονή αγορές και κυβέρνηση
Η κυβέρνηση θα πάρει μια πρώτη γεύση εάν οι θεσμοί έχουν την διάθεση να ξεπεράσουν τις αποκλίσεις
Γύρω στη μια το μεσημέρι σήμερα, θα ανακοινωθούν οι δύο εκθέσεις της Κομισιόν.
Η κυβέρνηση έχει ένα λόγο παραπάνω αφού αυτό το διάστημα εργάζεται για την  επόμενη έκδοση ομολόγου, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.
Από την άλλη οι αγορές βάσει των εκθέσεων θα μπορέσουν να κρίνουν  εάν η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε τροχιά  μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Άλλωστε την Παρασκευή αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Μοody's για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Η πρώτη αφορά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του "μηχανισμού επαγρύπνησης" που προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε. για τη Δημοσιονομική Εποπτεία.
Πέρα των  υποχρεώσεων  της Ενισχυμένης Εποπτείας πρέπει να εκπληρωθούν και αυτές της δημοσιονομικής παρακολούθησης που ισχύουν για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Η οποία θα εστιάσει σε ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας όπως το μεγάλο ποσοστό των ΝPLs, το ποσοστό ανεργίας ,την απουσία επενδύσεων, τις πιεσμένες εξαγωγές.
Θα υπάρξουν συστάσεις με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει  ουσιαστικά να συμμορφωθεί.
Η δεύτερη έκθεση η οποία  έχει και το μεγαλύτερο ειδικό βάρος είναι αυτή της Ενισχυμένης εποπτείας ,η οποία θα είναι δεύτερη σε σειρά μετά από αυτή του προηγούμενου Νοεμβρίου.
Από ότι φαίνεται η δεύτερη μεταπρογραμματική έκθεση θα έχει πολλούς αστερίσκους και κίτρινες κάρτες από του θεσμούς.
Η έκθεση θα εστιάσει για μια ακόμη φορά στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί.
Με πρώτη ,αυτή της μείωσης των κόκκινων δανείων  και κατ΄ επέκταση και του διάδοχου νόμου Κατσέλη.
Σχέδια για τα οποία οι θεσμοί τηρούν ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για το διάδοχο σχήμα αφού αύριο Πέμπτη, λήγει και η παράταση που είχε δοθεί.
Συνεπώς από Παρασκευή χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται στον αέρα, με το νέο νομοσχέδιο να βρίσκεται στη Βουλή την άλλη εβδομάδα.
Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες, οι καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία οι θεσμοί θα σηκώσουν κίτρινες κάρτες.
Αύριο στο τραπέζι του Euroworking group θα βρίσκονται και οι δύο εκθέσεις με τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ να βάζουν στην ζυγαριά τις εκθέσεις αλλά και θέματα όπως ο κίνδυνος που ελλοχεύεται λόγω των  δικαστικών αποφάσεων, ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
Η κυβέρνηση οπότε θα πάρει μια πρώτη γεύση εάν οι θεσμοί έχουν την διάθεση να ξεπεράσουν τις αποκλίσεις οι οποίες έχουν εντοπιστεί ώστε υπάρξει μια πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μάρτιου για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κερδών από τα ANFA΄s και SMP΄s ή θα ζητήσουν κάτι παραπάνω από την Αθήνα.
Η αίσθηση πάντως που υπάρχει είναι πως οι θεσμοί θέλουν να κρατήσουν ήπιο το κλίμα για την Ελλάδα λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών αφού μια καινούρια ελληνική θύελλα δεν θα συνέφερε κανέναν.
Οπότε σήμερα και κυρίως αύριο θα μπορέσει να διαφανεί εάν η αίσθηση αυτή είναι και υπαρκτή.
 
Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης