Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φρένο στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς Ταμεία και Eφορία τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup 11/3

tags :
Φρένο στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς Ταμεία και Eφορία τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup 11/3
Η κυβέρνηση επουδενί δεν θέλει να γκρεμίσει το οικοδόμημα της εξού και ο χρόνος που χρειάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων
Οι εκθέσεις της Κομισιόν όπως ήταν αναμενόμενο εντόπισαν αρκετές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία ενώ στην δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναδείχτηκαν τα δυο βασικά προ απαιτούμενα για την εκταμίευση των κερδών από τα ΑΝFAs και τα SMPs.
To μήνυμα ήταν ένα συνεχίστε να δουλεύεται για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την 11 Μαρτίου ,ημέρα του επομένου Eurogroup.
Οι θεσμοί αποδείχτηκε πως θέλουν να κρατήσουν του τόνους ήπιους για την ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα δόθηκε και η νέα διορία για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια, καθώς και η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες είναι αυτά που δα δώσουν το πράσινο φως για την απόφαση του επομένου Eurogroup.
‘Αλλωστε  σε αυτά στάθηκε ξανά σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοscovisci κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Όλο αυτό το διάστημα προετοιμαζόταν από την κυβέρνηση ένα νέο μέτρο αυτό της ρύθμισης των 120 δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.
Το εν λόγω μέτρο θα έδινε ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις που όλα αυτά τα χρόνια δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους.
Από την άλλη η κυβέρνηση στοιχημάτιζε σε αυτή την ρύθμιση αφού ως φιλολαϊκό μετρό εξυπηρετεί και τις δικές της πολιτικές διαθέσεις.
Η παροιμία όμως  που λέει λογαριάζαμε  χωρίς τον ξενοδόχο για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται. Εκτός άλλων θεμάτων για τα οποία  υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών μέσω της χθεσινής έκθεσης έκοψαν την φόρα της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις.
Ξεκάθαρα αναφέρεται στην έκθεση πως υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς πως δεν έχουν σκοπό να νομοθετήσουν ένα καινούριο σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τις επιπτώσεις μια τέτοιας ρύθμισης.
Πρακτικά οι ρυθμίσεις για τις οποίες εργάζονταν το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών απλά μπήκαν στο συρτάρι λόγω της ξεκάθαρης ένστασης των θεσμών.

Η απάντηση

Από το Υπουργείο Εργασίας μάλιστα υπήρξε χθες διαβεβαίωση πως το εν λόγω μέτρο θα προχωρήσει κανονικά.
Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα είχε δημιουργηθεί ένα  περιβάλλο προσδοκιών  για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες. Μάλιστα ο κύριος Πετρόπουλος είχε αποσαφηνίσει λεπτομέρειες του σχεδίου  όπως το ελάχιστο ποσό της δόσης καθώς πως θα υπήρχε και κούρεμα οφειλής.
Μάλιστα σε σημερινή του συνέντευξη εμμένει στο ότι το σχέδιο θα προχωρήσει αφού η ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών θα άρει  τις όποιες αντιρρήσεις αφού στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργήσει στην είσπραξη ανείσπρακτων απαιτήσεων πολλών ετών.

Το στοίχημα της έκδοσης του ομολόγου είναι το μεγαλύτερο

Προφανώς και μια μονομερής απόφαση από την στιγμή που υπάρχουν ξεκάθαρες ενστάσεις θα δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση Αθήνας-Βρυξελλών.
Λογικό είναι πως το νομοσχέδιο θα μείνει στο συρτάρι τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 11 Μάρτιου, αφού σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου μέχρι εκείνη την στιγμή με πολλα θέματα ακόμα ανοιχτά όπως το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων.
Η εκταμίευση των κερδών από τα κρατικά ομόλογα είναι ένα σημαντικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση, το οποίο και θέλει να κερδίσει.
Άλλωστε η επιστροφή των κερδών θα είναι ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές.
Σε καμία περίπτωση το οικοδόμημα που έχει χτίσει η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να γκρεμιστεί.
Αυτό άλλωστε θα την έκανε να χάσει το μέγιστο στοίχημα που είναι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης