Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί οι επενδυτές αγόρασαν το ελληνικό 10ετές - Υψηλή απόδοση χωρίς σχεδόν ρίσκο

tags :
Γιατί οι επενδυτές αγόρασαν το ελληνικό 10ετές - Υψηλή απόδοση χωρίς σχεδόν ρίσκο
Γιατί οι επενδυτές αγόρασαν το δεκαετές ελληνικό ομόλογο -  Υψηλή απόδοση χωρίς σχεδόν ρίσκο
Έκλεισε και ο κύκλος της χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το 2019 με την ολοκλήρωση της δεύτερης έκδοσης του κρατικού αξιογράφου με το οποίο αντλήθηκαν αλλά 2,5 δισ. ευρώ στο 3,9%.
Σαφώς και έχει επιτευχθεί φθηνότερος δανεισμός σε σχέση με τα δάνεια του ΔΝΤ μέρος του οποίων έχουν  επιτόκιο της τάξεως του 4,9% και των κρατικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα με επιτόκιο που αγγίζει και το 6%.
Ουσιαστικά η  επαναγορά τους χρέους με πολύ καλυτέρους όρους, σημαίνει αυτομάτως και μειωμένο κόστος ετησίως για την εξυπηρέτηση του, ενώ συνάμα γίνεται και μια επιμήκυνση αφού ανταλλάσσεται με ένα χρέος με μεγαλύτερη διάρκεια.
Σοφή η κίνηση του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ, οι οποίοι δεν παρασυρθήκαν  από την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς και βγήκαν στις αγορές  συγκρατημένοι με ένα μικρότερο ποσό στόχο προς άντληση.
Στην ανακοίνωση του, ο ΟΔΔΗΧ  αναφέρει πως τα 5 δισ. ευρώ  που αντλήθηκαν από τις δύο εκδόσεις αντιστοιχούν στο 71,4% του ανώτερου στόχου των 7 δισ ευρώ στο εύρος των δανειακών αναγκών που έχει ορίσει ο ΟΔΔΗΧ.
Ενώ σημείωσε πως  η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν η πρώτη για το Ελληνικό Δημόσιο μετά την 11 Μαρτίου του 2010, τότε η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,25%.
Λανθασμένη η σύγκριση σε απόλυτα μεγέθη
Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου το 2010 ήταν στο 6,25%, η τότε απόδοση όμως του αντίστοιχου τίτλου του Γερμανικού Δημοσίου ήταν περίπου 3% οπότε μιλάμε για ένα spread της τάξεως των 325 μονάδων τότε.
Σήμερα στη δευτερογενή αγορά ο δεκαετής ελληνικός τίτλος βρίσκεται περίπου στο 3,70% ενώ ο γερμανικός στο 0,140%, τουτέστιν το spread είναι σήμερα 356 μονάδες.
Προφανώς και οι συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν σε απολυτούς αριθμούς κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο ΟΔΔΗΧ ο οποίος το ανέφερε και ως υποσημείωση.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί  ότι το 3,90% του ομολόγου της τελευταίας έκδοσης είναι καλύτερο από εκείνο του Μάρτιου του 2010.
Η σύγκριση γίνεται κάτω από τις ανάλογες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.
Το spread σήμερα είναι ακόμη υψηλότερο και από αυτό του 2010.
Βέβαια η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και κατάφεραν να δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια όπως για παράδειγμα η Γερμανία.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κράτησαν ψηλά τα spreads παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη και ενδογενείς παράγοντες που κρατούν ακόμη υψηλά τα spreads όπως για παράδειγμα  η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος λόγω του δυσθεώρητου όγκου των κόκκινων δανείων.
 
Γιατί οι επενδυτές αγοράσαν τον ελληνικό τίτλο

Οι επενδυτές έδειξαν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία πρώτον γιατί βρήκαν τον συνδυασμό που κυνηγούν πάντα υψηλή απόδοση-χαμηλό ρίσκο.
Βρήκαν δηλαδή ένα καταφύγιο την στιγμή που στην Ευρώπη οι αποδόσεις στέκονται ακόμη χαμηλά, με υψηλή απόδοση και χαμηλό ρίσκο αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα  δεν αντιμετωπίζει θέματα εσωτερικών ή εξωτερικών κινδύνων οπότε  αποτελεί και  μοναδική περίπτωση.
Από την άλλη πλευρά, οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει  πρόοδος στην οικονομία με την οικονομία να επιταχύνει το 2019 και το 2020 και  την αύξηση του ΑΕΠ  να αναμένεται στο  2,2% και 2,3% αντίστοιχα.
Μείωση της ανεργίας η οποία έχει πέσει στο 18,5% από το 23,5% που βρισκόταν το 2013 και το 20,8% το 2017.
Η επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν εκτροχιάζει την βιωσιμότητα του χρέους ,ενώ η θετική εικόνα ενισχύεται επιπλέον  και από το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης ύψους 26 δις και το γεγονός πως από το 2020 έως το 2032 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χωράς είναι μειωμένες, παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι επενδυτές προτίμησαν τον ελληνικό τίτλο είναι ότι αναμένουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η οποία μάλιστα φαίνεται πως έχει ενσωματωθεί ήδη στη απόδοση που πέτυχε το κρατικό αξιόγραφο.

Αθανασία Ακριβού
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης