Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φρένο» στις προσδοκίες από τον Κουτεντάκη (Γρ. Προϋπολογισμού) - Βαριά η κληρονομιά της κρίσης - Πρόβλημα από πιθανό «μπλόκο» στα ANFAs

tags :
«Φρένο» στις προσδοκίες από τον Κουτεντάκη (Γρ. Προϋπολογισμού) - Βαριά η κληρονομιά της κρίσης - Πρόβλημα από πιθανό «μπλόκο» στα ANFAs
Για βαριά κληρονομιά της κρίσης έκανε λόγο ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Να μετριάσει τις υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιχείρησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα. 
Όπως τόνισε μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία και παρουσίασε την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού για τι διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018, η κληρονομιά της κρίσης είναι βαριά, η ζημιά στην οικονομία μεγάλη και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Όπως υπογράμμισε, δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν οι ζημιές των τελευταίων εννέα ετών μέσα σε δύο χρόνια και πρέπει να περάσουν χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η ευημερία και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υποστήριξε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα ενώ αναφέρθηκε στο επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και της σημασίας της απόφασης για την επιστροφή από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.
«Μία ενδεχόμενη αστοχία στην έγκριση εκταμίευσης των ποσών αυτών, αφενός θα στερήσει το Δημόσιο από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αφετέρου θα στείλει ένα πολύ κακό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας, στις αγορές.
Εξάλλου, κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους, όπως, για παράδειγμα, οι προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή οι επιλογές των Γενικών Γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ» υποστήριξε ο κ.Κουτεντάκης.
«Μπορεί να βλέπουμε βελτίωση σε μεγέθη, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πηγαίνει καλά.
Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία, το συνολικό εισόδημα που παράγει αυτή η χώρα.
Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες και προσδοκίες που ακούγονται.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε η χώρα μπορεί σε ένα, δύο χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε οκτώ, εννέα χρόνια.
Θα πάρει καιρό.
Το κριτήριο είναι να δούμε αν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και δευτερευόντως αν είμαστε κάτω από το επίπεδο που ήμασταν πριν από 10 χρόνια.
Σίγουρα θα είμαστε για καιρό κάτω.
Έχουμε βαριές κληρονομιές που είναι ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, ένα τεράστιο στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα τεράστιο στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και το σημαντικότερο, ένα μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα.
Δηλαδή, έχει μειωθεί δραματικά το απόθεμα κεφαλαίου που έχει αυτή η χώρα για να παράγει, και επίσης έχει ένα εργατικό δυναμικό που έχει συρρικνωθεί, και ποσοτικά λόγω της μετανάστευσης και ποιοτικά γιατί η μετανάστευση δεν έχει γίνει στον μέσο όρο, έχει γίνει στα πιο εξειδικευμένα κομμάτια του δυναμικού. Το θέμα είναι αν η διαχείριση των προβλημάτων γίνεται με τρόπο που τα οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση ή ανάποδα» υποστήριξε ο κ.Κουτεντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού και πόσο αυτό θα επηρεάσει την απασχόληση.
«Η απασχόληση εξαρτάται και από το εργατικό κόστος αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν στη ζήτηση που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση.
Το 2012, όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, δεν υπήρξε αύξηση της απασχόλησης.
Αντίθετα, υπήρξε μείωση της απασχόλησης.
Ο λόγος ήταν ότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.
Οπότε η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν μπόρεσε να το ανατρέψει. Κατ' αναλογία, μπορεί να εικάσει κανείς ότι αν η οικονομία συνεχίσει να πηγαίνει καλά, μπορεί να αυξηθεί η απασχόληση ακόμη και με αύξηση του μισθολογικού κόστους» είπε ο κ .Κουτεντάκης, ο οποίος έκανε αναφορά και στην μείωση της φορολογίας.
«Υπάρχουν πολλοί φόροι, για τους οποίους μπορεί κανείς να συζητάει με ποιον τρόπο θα κατανείμει την όποια φορολογική ελάφρυνση.
Ο φόρος των μερισμάτων είναι μία επιλογή, η οποία δείχνει να ευνοεί περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις ΑΕ, που έχουν μετόχους και μοιράζουν μερίσματα και όχι τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ.Κουτεντάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης