Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι επαφές της πρέσβη Κέιτ Σμίθ του Ηνωμένου Βασιλείου με Έλληνες επιχειρηματίες για το Brexit

tags :
Οι επαφές της πρέσβη Κέιτ Σμίθ του Ηνωμένου Βασιλείου με Έλληνες επιχειρηματίες για το Brexit
Στα 3,3 δισ. ευρώ οι εξαγωγές της Ελλάδα προς την Αγγλία
Συναντήσεις σχεδόν με όλες τις διοικήσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων είχε η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα Κέιτ Σμιθ τους τελευταίους δύο μήνες, με σκοπό να τους προετοιμάσει για τις αλλαγές που θα φέρει ένα άτακτο Brexit.
Οι επαφές της κας Κέιτ Σμίθ είχαν αποτέλεσμα καθώς οι επιχειρηματίες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν δασμοί στην εισαγωγή προϊόντων και το καθεστώς των εισαγωγών θα συνεχίσει απρόσκοπτα με τη μόνη διαφορά θα απαιτούνται περισσότερες τελωνειακές διατυπώσεις.
Την ίδια στιγμή η Βρετανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ελληνο - Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε έως τώρα δέκα και πλέον συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή 100 πλέον επιχειρήσεων.
Η Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από ερώτηση του bankingnews απάντησε ότι οι συζητήσεις έδωσαν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και θέματα που αφορούν στη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την Πρεσβεία οι σχετικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αντιμετωπίστηκαν και με τη λήξη των συζητήσεων δημιουργήθηκε αισιόδοξο κλίμα ως προ τις μεσομκροπρόθεσμες προοπτικές των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
Στέλεχος εταιρείας που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκαλέσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν εξαγωγική εμπειρία προς τρίτες χώρες δηλαδή εκτός Ε.Ε.

Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Στα 5,4 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2017-2018 σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιούνιο 2016-2017.
Η αξία των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ και η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,3 δισ. ευρώ.
Το 41,5% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα αφορούσαν αγαθά και το 58,5% υπηρεσίες το 2018.
Στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017 - 2018 οι εισαγωγές Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα αντιπροσώπευαν σε ποσοστό 21,2% αγαθά και το υπόλοιπο 78,8% υπηρεσίες και η συνολική του αξία διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου θα γίνει νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως τα τελωνεία της Ελλάδα ετοιμάζονται για το σενάριο άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τα μεσάνυκτα της 29η Μαρτίου.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης