Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης... αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης

tags :
Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης... αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης
Ευθεία κριτική στον Macron από τον Βαρουφάκη
Είμαστε για την Ευρώπη μας, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian, διακηρύσσοντας τη νέα του κίνηση DiEM25, η οποία θα κατέβει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακερματίζεται σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι την χρειάζονται περισσότερο.
Ο Emmanuel Macron είχε δίκιο όταν το επισήμανε αυτό.
Ωστόσο, είναι λάθος να προωθήσουμε μια άλλη ατζέντα από την κορυφή προς την κατεύθυνση που στερείται αξιοπιστίας, δεν μιλάει για τις ανησυχίες της Ευρώπης και ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα στην καρδιά της ΕΕ.
Αναθέτοντας την ανανέωση της Ευρώπης στους απρόσβλητους γραφειοκράτες της, το πρόγραμμα του Macron θα εμβαθύνει μόνο τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε την γραφειοκρατία που ισχυρίζεται ότι αντιτίθεται.
Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, συνεργαστήκαμε με πολιτικά κόμματα, ακτιβιστές και επαγγελματίες για να αναπτύξουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα ανανέωσης - το οποίο προσφέρει άμεσες λύσεις στις επικαλυπτόμενες κρίσεις της Ευρώπης, που δίνει έλεγχο στους πολίτες και μακροπρόθεσμο όραμα για τη δημοκρατική μας ένωση.
Είναι ένα new deal για την Ευρώπη και θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την ήπειρο στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.
Ένας διακρατικός συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων συγκεντρώθηκε από το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25).
Οι σημερινές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κυνικές συμμαχίες ευκολίας, που περιλαμβάνουν ανισότητες και έλλειψη συνεκτικής ατζέντας για την Ευρώπη.
Οι παραδοσιακοί συντηρητικοί συντρίβονται ανάμεσα σε μετριοπαθείς όπως η Angela Merkel και ξενοφοβικούς όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán.
Οι σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να απομακρυνθούν από την καταστρεπτική ατζέντα της λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν προς την εκλογική λήθη τον Frans Timmermans, τον πρώτο αντιπροέδρο της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς περιέχει ομάδες που διαφωνούν έντονα μεταξύ τους για τη μετανάστευση, το ευρώ και την ευρύτερη στάση τους απέναντι στην ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι παραμένουν διχασμένοι για τη δημοσιονομική πολιτική - και μάλιστα για τη χρηματοδότηση του αξιόλογου προγράμματος πράσινης μετάβασης.
Το 2017, κάλεσα τα προοδευτικά κινήματα της Ευρώπης σε μια ανοικτή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των πέντε κρίσεων της Ευρώπης: της ανεπαρκούς επένδυσης στην πράσινη μετάβαση, της αυξανόμενης επισφάλειας στην αγορά εργασίας, της κρίσης του τραπεζικού τομέα, των πολιτικών λιτότητας και, τέλος, της βαθιάς περιφρόνησης για τη δημοκρατία στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Αυτή η συγκέντρωση αναπτύχθηκε οργανικά στο διεθνικό και πανευρωπαϊκό συνασπισμό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Άνοιξη - το εκλογικό όχημα που θα παρουσιάσει το νέο μας Deal στους ψηφοφόρους της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο σε τουλάχιστον 10 χώρες.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα εκλογικά μορφώματα, γραμμένα σε backrooms από ειδικούς συμβούλους, υο New Deal συνδιοργάνωσε μέσω ανοικτής διαβούλευσης με τους πολίτες και επικυρώθηκε με διακρατική δημοκρατική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετείχε κάθε Ευρωπαίος.
Περιέχει φιλόδοξα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αύριο το πρωί, όπως η Πράσινη Νέα Συμφωνία, η οποία θα διαθέσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην οικολογική μετάβαση της Ευρώπης και ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης που θα αναπροσανατολίσει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης κατά της φτώχειας.
Όμως, αν και γεμάτη με πανευρωπαϊκές πολιτικές "μεγάλης εικόνας", η νέα συμφωνία μας δεν θα οδηγήσει σε πιο συγκεντρωτική εξουσία στα χέρια μη εκλεγμένων ευρωπαϊκών οργάνων.
Αντ 'αυτού, με την αποσύνδεση των κυβερνήσεων από τους φορολογικούς περιορισμούς και τις οδηγίες ανταγωνισμού που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, η νέα συμφωνία μας θα ενισχύσει τη δημοκρατική εξουσία σε κάθε επίπεδο - σε αντίθεση με το «φιλόδοξο» πρόγραμμα του Macron.
Μόνο ένα πρόγραμμα που οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη σχεδιάζουν και εφαρμόζουν μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα και τον ενθουσιασμό στις καρδιές και τα μυαλά τους.
Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μάιο παρουσιάζονται ως μία μάχη μεταξύ δύο στρατοπέδων: φιλελεύθεροι φιλοευρωπαϊοι έναντι ελευθεριακών ευρωσκεπτικιστών: Em. Macron έναντι M. Salvini.
Από τη μία οι "ψευδοπροφήτες" και από την άλλη οι "Ευρωπαίοι πατριώτες".
Αλίμονο, αυτός είναι ένα παραπλανητικό δίλημμα.
Πολιτικοί όπως ο Macron έχουν χάσει την αξιοπιστία τους.
Για να συγκεντρώσουν τους ψηφοφόρους, βασίζονται στην απειλή που αντιπροσωπεύουν οι εθνικιστές όπως ο Salvini.
Ομοίως, ισχυροί, όπως ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, χρειάζονται απεγνωσμένα ένα ατυχές ευρωπαϊκό ίδρυμα για να διακηρύξουν τους εαυτούς τους ως άξιους αντάρτες.
Ο μόνος τρόπος για να σπάσει αυτή η Ευρώπη και θα βγάλει βρόγχο είναι μια αξιόπιστη Νέα Συμφωνία για τους Ευρωπαίους - ένα αντίδοτο στην καταθλιπτική πεποίθηση ότι η μόνη εναλλακτική λύση σε αυτήν την ΕΕ είναι η διάλυση της.
Με άλλα λόγια, η θέση μας δεν εμπίπτει σε καμία πλευρά της διχοτόμησης μεταξύ των αποκαλούμενων φιλοευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.
Είμαστε για την Ευρώπη μας, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης.
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Άνοιξης είναι να αναζωογονήσει την πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι η ΕΕ είναι η δική μας μορφή και ότι μπορούμε να το ξεκινήσουμε αύριο το πρωί, ακόμη και εντός του σημερινού θεσμικού πλαισίου της ΕΕ - προτού προχωρήσουμε στη μεταμόρφωση και τον εκδημοκρατισμό αυτών των ιδρυμάτων μεσοπρόθεσμα.
Οι κρίσεις της Ευρώπης - οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές - είναι πανευρωπαϊκές.
Καμία χώρα δεν μπορεί να τερματίσει τη φοροδιαφυγή ή να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή από μόνη της.
Το παλιό μοντέλο της ευρωπαϊκής πολιτικής που περιστρέφεται γύρω από τα εθνικά κόμματα που σχηματίζουν συμμαχίες ευκαιρίας είναι αναχρονιστικό στην καλύτερη περίπτωση, αντιδραστικό στη χειρότερη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οικοδομούμε ένα διεθνικό κίνημα, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας ζητώντας μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη.
Οι πόρτες του συνασπισμού μας παραμένουν ανοικτές, καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης