Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Αγκάθι» 2,2 δισ. ευρώ από ΕΦΚΑ και 200.000 εκκρεμείς συντάξεις προκαλούν σύγχυση στο Eurogroup

tags :
«Αγκάθι» 2,2 δισ. ευρώ από ΕΦΚΑ και 200.000 εκκρεμείς συντάξεις προκαλούν σύγχυση στο Eurogroup
«Αγκάθι» πλέον 2,2 δισ. ευρώ από ΕΦΚΑ και 200.000 εκκρεμείς συντάξεις προκαλούν σύγχυση στο Eurogroup
Επιπλέον της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια «φωτιά» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάζουν 2,2 δισ. ευρώ άμεσης καταβολής οφειλών του ΕΦΚΑ από τα ασφαλιστικά Ταμεία και το υπουργείο Υγείας, σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και σε ασφαλισμένους από τις 200.000 εκκρεμείς συντάξεις.
Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, ως «παρανυχίδα»,  σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Bankingnews, στο Eurogroup 11 Μαρτίου 2019 και ήταν ένα πρόσθετο επίσης αντικίνητρο στο πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ.  
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, όπως επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να απορροφήσει τα 800 εκατ. ευρώ που πήγαν το 2018 στα ασφαλιστικά ταμεία για την έκδοση νέων συντάξεων, με αποτέλεσμα 85 εκατ. ευρώ να επαναϋπολογιστούν για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας σήμερα εκκρεμούν πάνω από 200.000 αιτήσεις για την καταβολή συντάξεων, όχι τόσο κύριων, κυρίως αιτήσεις διαδοχικής ασφάλισης, εφάπαξ κ.α παροχών, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 1,5 δισ.ευρώ.
Επιπροσθέτως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προς τους ιδιώτες ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ.
Το θέμα αυτό αναμένεται να κινηθεί και η σημερινή από κοινού συνέντευξη της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξάνθος-Πολάκης).
Πάντως, τροπολογία που ψηφίσθηκε πρόσφατα, προβλέπει πως οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης να μπορούν να χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.
Προς το σκοπό αυτό, με την ίδια τροπολογία παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών από τα αντίστοιχα προγράμματα επιχορήγησης, αφενός για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου για εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Να σημειωθεί ότι 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους. 
Οι υποχρεώσεις αυτές δεν αποπληρώθηκαν εντός των προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση έδωσε στα ασφαλιστικά ταμεία τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και τη χρήση τους για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης