Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγώνας δρόμου 13 ημερών για την δόση του 1 δισ. ευρώ – Στο EWG της 25ης Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει ο νόμος Κατσέλη

tags :
Αγώνας δρόμου 13 ημερών για την δόση του 1 δισ. ευρώ – Στο EWG της 25ης Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει ο νόμος Κατσέλη
Κορυφαία δράση όλων που θα «ξεκλειδώσει» τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Δεκατρείς ημέρες προθεσμία, ώς το EuroWorking Group (EWG) της 25ης Μαρτίου, έχει η κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες από τη 2η μεταμνημνονιακή αξιολόγηση και να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, είτε στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι είτε σε κάποιο έκτακτο πριν από αυτό.
Οι εταίροι, μένοντας ευχαριστημένοι στη χθεσινή σύνοδο από τη δημοσιονομική πρόοδο της Αθήνας, άφησαν «παράθυρο» έκτακτης συνεδρίασης των «19», εφόσον οι εκπρόσωποί τους πιστοποιήσουν στο EWG ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει τις πέντε μεταμνημνονιακές δράσεις.

Κορυφαία δράση όλων που θα «ξεκλειδώσει» τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Η τροπολογία με τις διατάξεις για τον νέο νόμο θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου- αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να περιμένει την τελική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και να δώσει την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των εταίρων για επέκταση της προστασίας και στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία υπήρξε υποθήκη το σπίτι του επιχειρηματία/επαγγελματία.
Οι ίδιες οι τράπεζες συντάσσονται, πάντως, με τη «γραμμή» της κυβέρνησης για διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμώντας ότι δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ από την πλευρά της εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο προστασίας τα δάνεια των μικρομεσαίων που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν τη δυσκολία που έχει το όλο ζήτημα.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, η ΕΚΤ σταθμίζει τα στοιχεία που έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που τεκμηριώνουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση.
Εκτός από τον νέο νόμο Κατσέλη, στο χθεσινό Eurogoup η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι στο διάστημα που απομένει θα «κλείσει» στον βαθμό που μπορεί και περνά από το χέρι της τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα τα οποία αφορούν: τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας», στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) με επιπλέον προσωπικό.
Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ για τη μεταμνημονιακή πρόοδο της Ελλάδας και η οποία -αν μη τι άλλο- θα εστιάζει στην πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση αυτές που αφορούν το τραπεζικό σύστημα («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς). Ειδική αναφορά θα υπάρξει στην έκθεση για την ανάγκη εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη η οποία σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση έχει τοποθετηθεί στο 2,4% για το 2019.
Από την άλλη δεν θα λείπουν και τα «καμπανάκια» για τα δημοσιονομικά ρίσκα από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά (δώρα και επιδόματα στο Δημόσιο), τις αυξημένες προεκλογικές παροχές και για τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους.
Ενδεχομένως να υπάρξουν αναφορές και για την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης